detector.media
06.01.2022 18:43
Правозахисники закликали Казахстан не порушувати право на свободу інформації
Правозахисники закликали Казахстан не порушувати право на свободу інформації
Серед їхніх вимог – забезпечити доступ до інтернету.

Українська правозахисна спільнота заявляє про стурбованість напруженою ситуацією в Казахстані. Про це йдеться у спільному зверненні за підписом ІМІ, КримSOS, Центру Zmina та інших організацій.

«Закликаємо владу Казахстану припинити порушувати взяті на себе міжнародні зобов’язання щодо дотримання прав людини у відповідь на протести та спрямувати всі зусилля на мирне врегулювання ситуації та побудову діалогу з суспільством»,  зазначається у заяві.

Правозахисники звертають увагу на загострення ситуації у країні, де силовики почали застосовувати зброю. Вони підкреслюють: кількість жертв досі не встановлено. 

«В країні періодично блокують доступ до мережі інтернет — як до дротового, так і мобільного зазначається у тексті.  Деяких журналістів затримали під час виконання їхніх професійних обов’язків. Порушення права на свободу слова, свободу пошуку інформації, свободу висловлювання, об’єднань та асоціацій і свободу мирних зібрань у Казахстані викликає серйозне занепокоєння ситуацією».

Владу Казахстану закликають забезпечити повну безпеку усіх журналістів під час роботи, не допускати їх затримання та негайно розслідувати всі випадки порушення прав журналістів.

Нагадаємо, протести у Казахстані почалися другого січня через підвищення цін на газ. Нині ситуація у країні лишається нестабільною. Після заклику президента Казахстану в країну вводять свої війська держави, які входять до Організації договору про колективну безпеку: Росія, Білорусь, Вірменія, Киргизстан та Таджикістан.

У країні перебої з інтернет-зв’язком, недоступні інформаційні сайти, а новини доводиться дізнаватися переважно з телеграм-каналів. На які джерела інформації варто посилатися, читайте тут.

Фото: https://t.me/kazfreee

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY