Журналісти «Радіо Свобода» потрапили під обстріл під час протестів у Казахстані

Журналісти «Радіо Свобода» потрапили під обстріл під час протестів у Казахстані

6 Січня 2022
3421

Журналісти «Радіо Свобода» потрапили під обстріл під час протестів у Казахстані

3421
Хто саме стріляв – невідомо, постріли лунали з автомобіля без номерів.
Журналісти «Радіо Свобода» потрапили під обстріл під час протестів у Казахстані
Журналісти «Радіо Свобода» потрапили під обстріл під час протестів у Казахстані

Журналісти «Радио Азаттык» (казахської служби «Радіо Свобода») 5 січня потрапили під обстріл на центральному майдані міста Алмати в Казахстані. Про це розповів журналіст Торокул Дооров в коментарі для «Настоящее время».

Стрілянина розпочалась, коли мітингувальники брали штурмом будівлю акімату (адміністрації міста). Як розповіли журналісти, невідомі почали стріляти з автомобіля без номерів по натовпу. Чи були це представники силовиків або провокатори – невідомо. При цьому знімальна група «Радио Азаттык» стверджує, що саме цей автомобіль перед обстрілом переслідував їх. Тому журналісти вважають, що нападники стріляли прицільно саме по них.

Кореспонденту та оператору вдалося вибратися з центрального майдану неушкодженими.

Загалом роботу казахського бюро «Радіо Свобода» майже повністю паралізовано, оскільки блокується інтернет і погано працює телефонний зв'язок.

Протести у Казахстані розпочалися 2 січня, коли в місті Жанаозен сотні мешканців виступили проти зростання цін на газ в два рази (до $0,27 за літр). Потім протести почалися і в інших містах. Мітингувальники вступали в сутички з правоохоронцями, підпалювали їхні автівки. Окрім зниження тарифів, тисячі протестувальників вимагали відставки керівництва держави.

5 січня президент відправив уряд у відставку та погодив зниження тарифів, але протести тільки посилилися. Сотні людей, за даними влади, постраждали та були затримані. 

У країні вимкнули інтернет, не працюють сайти великих ЗМІ. Протестувальники захопили та підпалили низку адміністративних будівель, зокрема, представництво президента в місті Алмати, а також аеропорт.

5 січня в Алмати розпочалась антитерористична операція. Влада заявила про десятки загиблих. 

Окрім того, після заклику президента Казахстану в країну вводять свої війська держави, які входять до Організації договору про колективну безпеку: Росія, Білорусь, Вірменія, Киргизстан та Таджикістан.

Фото: ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3421
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду