Білоруські силовики виклали відео із «зізнаннями» затриманого фрілансера «Радіо Свобода»

Білоруські силовики виклали відео із «зізнаннями» затриманого фрілансера «Радіо Свобода»

26 Листопада 2021
2283
26 Листопада 2021
20:48

Білоруські силовики виклали відео із «зізнаннями» затриманого фрілансера «Радіо Свобода»

2283
Затримання Андрія Кузнечика прокоментував голова «Радіо Свобода» Джеймі Флай.
Білоруські силовики виклали відео із «зізнаннями» затриманого фрілансера «Радіо Свобода»
Білоруські силовики виклали відео із «зізнаннями» затриманого фрілансера «Радіо Свобода»

Телеграм-канал білоруських силовиків ГУБОП виклав відео із затриманим 25 листопада фрілансером білоруської служби «Радіо Свобода» (РС) Андрієм Кузнечиком. Волонтери телеграм-каналу «Списки Окрестіна» повідомили, що він перебуває в однойменному слідчому ізоляторі.

На відео журналіст «зізнається», що з 2008 року працює редактором РС і отримує $1200 зарплатні. З 2020 року він адмініструє телеграм-канал та чат видання. Також він каже, що передав свій пароль від телеграму та повідомив про всіх, хто адмініструє канал. 

Силовики виклали фотографії, на яких Кузнечик сидить біля розкладених на дивані пачок доларів, біло-червоно-білого прапора та техніки з лого РС.

У своїх останніх дописах силовики запевняють, що отримали доступ до списку всіх «стукачів», які писали редакції РС через спеціальний бот зворотнього зв’язку. Щодо Кузнечика відбудеться перевірка через «розпалювання соціальної ворожнечі». 

Редакція РС повідомила, що вчора відбулась спроба захопити їхній телеграм. Але заперечують версію силовиків, запевнивши, що доступ до інформації, яку надсилає аудиторія, мають тільки співробітники, які перебувають не в Білорусі. 

Президент РС Джеймі Флай закликав негайно звільнити фрілансера. 

«Режим Олександра Лукашенка продовжує намагатися знищити всі незалежні ЗМІ в Білорусі. Андрія викрали агенти режиму лише тому, що він був журналістом. Режим також атакував один з наших акаунтів у соціальних мережах, намагаючись заблокувати інший канал інформації для білоруського народу. Андрія потрібно негайно звільнити, дозволити йому повернутися до дружини та маленьких дітей. Він не вчинив жодного злочину», – сказав він. 

Дружині Андрія Алесі Рак у СІЗО на Окрестіна вдень повідомили, що її чоловіка у них немає. У неї вдома перед тим відбувався обшук, силовики забрали техніку та гроші. Силовики сказали, що забирають Кузнечика на кілька днів.

Нагадаємо, що у червні 2020 року в Мінську затримали позаштатного консультанта «Радіо Свобода» Ігора Лосика, з того часу він перебуває за ґратами. Лосика звинувачують у розпалюванні соціальної ворожнечі «щодо представників влади і правоохоронних органів». Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

У липні 2021 року у Мінську силовики розгромили офіс білоруської служби «Радіо Свобода». Під час обшуків силовики затримали декількох журналістів, пізніше їх відпустили під підписку про невиїзд.

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Фото: РС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2283
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду