Справа ДБР через постріл Бутусова з гармати: що відомо

Справа ДБР через постріл Бутусова з гармати: що відомо

28 Листопада 2021
5278
28 Листопада 2021
20:57

Справа ДБР через постріл Бутусова з гармати: що відомо

5278
Після звинувачення в помсті та публікацій у ЗМІ Державне бюро розслідувань уточнило, що цікавиться не самим Бутусовим, а посадовцями, які дали йому стріляти.
Справа ДБР через постріл Бутусова з гармати: що відомо
Справа ДБР через постріл Бутусова з гармати: що відомо

Державне бюро розслідувань досліджує відеозапис, на якому Юрій Бутусов стріляє з гармати. Бутусов називає це помстою Зеленського за конфлікт на пресконференції. ДБР уточнює, що цікавиться не самим Бутусовим, а посадовцями, які пустили його до гармати. 

Що сталося

Головний редактор онлайн-видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов 27 листопада 2021 року опублікував на фейсбуку відео, на якому він стріляє з гармати зі словами «по окупантах — вогонь».

 

Згодом він додав до допису уточнення: «Відео знято дуже  давно,  з тренувань підрозділів територіальної оборони одного з регіонів України. Це абсолютно точно не теперішній час, оскільки я зараз  у Києві. Нічого героїчного в цьому відео нема, просте слово до дня Голодомору. Знято в суворій відповідності до діючих конвенцій та заборон».

28 листопада Державне бюро розслідувань поширило повідомлення: «Слідчі ДБР вивчають відео, викладене журналістом Юрієм Бутусовим на його сторінці у Фейсбук, у межах розпочатого кримінального провадження. 28 листопада 2021 року журналіст виклав відео, де він здійснює постріли з “Гаубиці Д-20” калібром 152 мм. Він супроводжує свій постріл словами: “по окупантах вогонь”. Пізніше Бутусов дописав, що відео було знято дуже давно, і з тренувань, але оприлюднення подібних матеріалів завдає шкоду інформаційній безпеці Української держави та дозволяє представникам держави-агресора посилювати тиск на Україну». У повідомленні йдеться, що обставини публікації і запису відео будуть перевірені, в тому числі «в порядку статті 414 КК України (Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення) та статті 437 ККУ (Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни)». Перевірити також обіцяють військових, які, ймовірно, допустили цивільного до гармати. В кінці повідомлення його автори уточнюють, що, за попередніми висновками, відео було записане поза зоною бойових дій.

Також із осудом дій Бутусова виступило Міністерство оборони: «Текст опису… поданий автором у  манері, яка дозволяє використати цю публікацію саме як привід для ускладнення ситуації в районах проведення ООС та для звинувачень України в порушенні домовленостей щодо відведення зброї, у відсутності контролю за зброєю у військах. В умовах гібридної війни ворог вже почав використовувати це відео у своїх пропагандистських інтересах. Це підвищує небезпеку провокативних дій з боку російсько-окупаційних військ та підконтрольних їм формувань, посилення обстрілів позицій Об’єднаних Сил, оскільки російська сторона регулярно використовує тактику звинувачень на випередження для прикриття власних злочинів». 

«Для встановлення об’єктивних обставин, зафіксованих на оприлюдненому відео, за дорученням Головнокомандувача ЗСУ розпочато перевірку фактів можливого порушення посадовими особами службових обов’язків та правил поводження зі зброєю», – йдеться у повідомленні.

Порушення кримінального провадження Юрій Бутусов назав помстою Володимира Зеленського за конфлікт на пресконференції 26 листопада. «Державне бюро розслідувань тільки що порушило проти мене справу за статтею 437 — планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни. Тобто Майдан, захоплення Криму, вторгнення на Донбас та вісім років війни — це я все почав? На думку президента саме я оприлюднив відео з Байрактару і тим самим спричинив смерті наших воїнів (кого саме, звичайно, не сказав).  І ось вже знайшли привід — постріл з гармати, який був колись зроблений, назвали його "приводом для ескалації", хоч я і написав що це було давно. І тепер мене залучають по кримінальній статті за розвязання агресивної війни!» — йдеться у дописі. Бутусов вважає, що його хочуть покарати за вимоги розслідувати «російський вплив в оточенні президента і провал наших спецоперацій проти Росії».

Після цього допису Державне бюро розслідувань опублікувало ще одне повідомлення: «Звертаємо увагу журналістів та лідерів громадської думки, що кримінальне провадження порушено не проти журналіста Юрія Бутусова, а за означеним у його публікації фактом. У Кримінальному кодексі взагалі немає такого поняття, як справа. Є кримінальне провадження, порушене за тим чи іншим фактом, і поки нікому не висунуто підозри, воно не може бути проти будь-кого взагалі. У разі потреби ДБР може надати журналісту безплатну юридичну консультацію». Це повідомлення частково пояснює, чому саме Державне бюро розслідувань займається цією справою: її предметом є «з’ясування обставин, хто і за яких умов допустив цивільну особу до зброї». 

Що кажуть про це інші

Колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков: «идиотизм и ещё один публичный акт избирательного правосудия против инакомыслящего гражданина, критикующего власть».

Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва: «ДБР, створене  свого часу за аналогом ФБР за порадою західних партнерів, за президентства Зеленського стає інструментом для політичних розправ. І це вже очевидно».

Колишній голова офісу президента Андрій Богдан: «І так буде з кожним неугодним…»

Адвокат Масі Найєм: «Заява Міністерства оборони України щодо причетності журналіста Юрія Бутусова до злочину, яке буде розслідувати Державне бюро розслідувань — це дуже чутливе питання. Особливо після прес-конференції. Починаючи від Кучми і до Порошенка  не було жодного Президента, хто усвідомив наслідки нападів на журналістів. У Президента Зеленського є всі шанси потрапити в цей список. Тому на часі всі ретельно перевірити».

Блогер Дмитро Литвин: «Бутусов запостив відео, як він стріляє з гармати. Проблема навіть не в тому, що пропаганда окупантів уже почала розказувати "і це вони нам дорікали за Пореченкова". Ця теза дійде тільки до тих, хто знає, хто такий Пореченков, хоча це і немало, та і фіг з ними. Проблема не в тому, що пропаганда і дипломати окупантів будуть розносити тезу "в українській армії хто завгодно може робити що завгодно". Це приклад інформаційного програшу для держави, але і на це можна буде відповісти…» 

Журналістка і ветеранка Олена Білозерська«Як на мене, якщо ти всім відомий як журналіст, то тобі залишається: 1) не стріляти; 2) якщо дуже хочеться стріляти — робити це непублічно (стежачи при цьому, щоб ніхто не зняв і не виклав в Інтернет); 3) якщо дуже хочеться публічно одразу ж чітко зазначити, що це не бойові умови, це полігон, навчання, які ти проходиш на майбутнє, щоб бути готовим, і так далі; 4) оголосити публічно, що на певний тривалий проміжок часу ти більше не журналіст, а комбатант (свого часу так зробила я). Але яке б рішення не прийняв Бутусов,  це питання етики, а не криміналістики, журналістської спільноти, а не слідчих. А тому — руки геть від Юрія Бутусова!»

Коментар юриста

Медіаюрист Інституту масової інформації Алі Сафаров називає дії Державного бюро розслідувань тиском на головного редактора онлайн-видання «Цензор.нет» Юрія Бутусова. За словами юриста, такий тиск має ознаки перешкоджання роботі журналіста, що є кримінальним правопорушенням відповідно до частини другої статті 171 Кримінального кодексу України.

За словами Алі Сафарова, Державне бюро розслідувань не мало права розголошувати прізвище людини, підозрюваної у скоєнні кримінальних правопорушень, «тож не можна в одному дописі поєднувати "перевірку по статтях Кримінального кодексу України" і прізвище конкретного журналіста Бутусова, це заборонено і Конституцією, і Кримінальним кодексом, і Цивільним кодексом, і іншими законами. Наявність або відсутність складу правопорушення має бути доведена за встановленою процедурою».

Юрист наголошує, що статті, згадані в повідомленні Державного бюро розслідувань,  — стаття 414 Кримінального кодексу України (Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення) та статті 437 ККУ (Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни) — взагалі не стосуються цивільних, якщо немає додаткових обставин.

«Саме оголошення на сторінці ДБР про початок "перевірки фактів" можна вважати тиском на журналіста Бутусова. Такий тиск на журналіста має ознаки кримінального порушення відповідно до частини другої статті 171 Кримінального кодексу України», — сказав Алі Сафаров.

Конфлікт Юрія Бутусова і Володимира Зеленського на прес-конференції

Нагадаємо, що 26 жовтня 2021 року українська армія за допомогою дрону знищила російську гаубицю Д-30 на непідконтрольній частині Донбасу. Гаубиця вела обстріл українських позицій. Це було перше застосування ЗСУ ударних дронів.

На пресконференції Зеленський звинуватив Бутусова, що той перший розголосив цю інформацію. «Щодо дронів. Я вам скажу – на вашій совісті смерті людей. Після цього скільки було на нас атак і скинутих бомб дронами?» – заявив Зеленський. У відповідь Бутусов звинуватив президента у брехні. На думку журналіста, Зеленському має бути соромно. Бутусов вважає, що президент перекладає свою відповідальність на інших. Пізніше Бутусов пояснив, що, на його думку, Володимир Зеленський навмисно провів пресмарафон, аби дискредитувати журналістів, які його критикують. Він також озвучив намір позиватись проти Володимира Зеленського через «брехню».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5278
Читайте також
29.11.2021 09:32
Отар Довженко
«Детектор медіа»
6 177
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
869 дн. тому
Колись топовий журналіст, який у гонитві за популярністю за рахунок Зеленського перетворився на корисного дурника. А за дії, описані в статті, має нести відповідальність, адже накинув на вентилятор для роспропаганди.
Ігор
869 дн. тому
Так, цей представник братнього народу Путіна дає чудову картинку для пропаганди агресора. Але пропоную поглянути з іншої сторони. Уявімо, завтра, дуже непорядний товариш Зе дає прес-конференцію (як проводив її вчора чи позавчора). Кілька сотень представників ЗМІ будуть цікавитись саме питанням "патріота"-екстреміста Бутусова (як на минулій цікавились питанням Вагнера). І все, важливі для суспільства та розвитку/прогресу питання будуть забуті. Журналісти впевнені, що саме ті питання найбільш важливі? Добре. Тоді може вони нададуть як вони дійшли цього висновку. Якісь розрахунки, аналіз, тощо. Сумнівно. Вони діють як всі, бо п'ята колона Кремля раз за разом вкидає ці події для відволікання від розвитку країни питань. Потім журналісти будуть звинувачувати у провалу державності когось, а ні себе. Але державницька поведінка починається саме з кожного - то беріть відповідальність і на себе.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду