Постріл Бутусова з гармати, нові деталі «держперевороту» та відповідь Зеленського щодо заборони в’їзду росіян. Головне за вихідні

Постріл Бутусова з гармати, нові деталі «держперевороту» та відповідь Зеленського щодо заборони в’їзду росіян. Головне за вихідні

29 Листопада 2021
2994
29 Листопада 2021
10:10

Постріл Бутусова з гармати, нові деталі «держперевороту» та відповідь Зеленського щодо заборони в’їзду росіян. Головне за вихідні

2994
Справа ДБР через постріл Бутусова з гармати, позови до Зеленського після пресмарафону, нові подробиці «держперевороту» від американського журналіста та відповідь президента на петицію про заборону на в'їзд росіян: чим жила країна 27-28 листопада.
Постріл Бутусова з гармати, нові деталі «держперевороту» та відповідь Зеленського щодо заборони в’їзду росіян. Головне за вихідні
Постріл Бутусова з гармати, нові деталі «держперевороту» та відповідь Зеленського щодо заборони в’їзду росіян. Головне за вихідні

«Детектор медіа» оновлювався новинами, текстами та матеріалами протягом вихідних. Пропонуємо добірку найважливіших тем, аби ви нічого не пропустили.

Новини

  • ДБР відкрило кримінальне провадження через відео, де Юрій Бутусов стріляє з гаубиці

ДБР розпочало кримінальне провадження через відео, яке головний редактор «Цензор.нет» Юрій Бутусов виклав у фейсбуці 27 листопада 2021 року. На ньому він стріляє з «Гаубиці Д-20» зі словами: «По окупантах – вогонь».  Журналіст стверджує, що відео зняли раніше на тренуваннях.

Однак, на думку ДБР, оприлюднення відео нашкодило інформаційній безпеці України. У ДБР повідомили, що не порушували провадження проти власне Бутусова – предметом розслідування є з’ясування обставин, хто і за яких умов допустив журналіста до зброї.

У Бюро наголосили, що відомство займається виключно злочинами посадових осіб, «і саме можливі ознаки такого злочину й стали предметом нашого провадження».

Докладніше – за посиланням.

  • Бурба позиватиметься до Зеленського

Ексочільник Головного управління розвідки Василь Бурба позиватиметься до президента Володимира Зеленського через обвинувачення, які той озвучив під час пресмарафону.

Під час зустрічі із пресою Зеленський сказав, що Бурба нібито брав участь у розгоні Євромайдану у 2014 році, а також нібито торгував важливою інформацією.

Бурба уточнив, що питання навіть не в ньому самому, а в довірі «наших партнерів».

Докладніше – за посиланням.

  • Журналіст Buzzfeed News описав деталі «держперевороту» Зеленського

Кореспондент видання BuzzFeed News Крістофер Міллер із посиланням на власні джерела описав деталі «державного перевороту», про який раніше розповідав президент Володимир Зеленський.

Міллер пише, що головним «куратором» є співробітник ФСБ Василь Васильович Лаптєв. Імена трьох українців: Олексій Васильєв, Василь Грицак й Едуард Федосов.

Організатори нібито хотіли використати суспільну напругу всередині України, зокрема боротьбу між Зеленським та олігархом Рінатом Ахметовим.

Українським журналістам вдалось зв'язатись із ексначальником ГУ МВС у Полтавській області Едуардом Федосовим, який відкинув свою причетність до організації «держперевороту».

Докладніше – за посиланням.

  • ЗМІ повідомили, що Управління державної охорони звільнило співробітників, які не збили дрон журналістів над резиденцією в Гуті. УДО заперечує та буде судитися зі ЗМІ

Журналіст «Української правди» Михайло Ткач стверджує, що з УДО звільнили співробітників, які не збили дрон журналістів-розслідувачів над державною резиденцією «Синьогора» у карпатському селі Гута.

«Я знаю, що звільнили співробітників УДО, які не збили наш дрон, коли ми злітали над "Синьогорою", над цією державною дачею – про що президент казав, що ми порушили закон. Вони мали його збити, але не ввімкнули якісь радари, не помітили й не збили», – розповів він.

Однак УДО запевнило, що жодних звільнень не було, крім того, управління має намір звернутися до суду через «чергову непідтверджену "інсайдерську" інформацію» журналістів.

Докладніше – за посиланням.

  • Постраждала журналістка Прямого звернеться до ДБР через дії охорони Зеленського

Журналістка Прямого каналу Ганна Дзьоба звернеться до ДБР через дії охорони президента Володимира Зеленського під час пресмарафону глави держави.

За словами журналістки, під час зйомок біля кортежу президента її за руку схопив один з охоронців і почав тягти за собою. В результаті вона опинилася на багажнику автівки Зеленського.

Охоронці ж, за словами журналістки, її звідти і скинули. Вона приземлилася на лікоть і потрапила під ноги людей. Журналістка повідомила, що в неї виявили забій ліктьового суглоба, набряк пальців правої руки та синці. 

Докладніше – за посиланням.

  • Разумков має намір балотуватися у президенти України

Ексспікер Верховної Ради Дмитро Разумков в етері програми «Свобода слова Савіка Шустера» сказав, що має намір створити власну політичну партію та взяти участь як у наступних президентських, так і у парламентських виборах.

За словами Разумкова, він хоче змінити країну та продовжить робити те, «що не вийшло зробити у 2019-му році». Щодо політичної партії, то це буде саме партія, а не «партійний проєкт».

Докладніше – за посиланням.

  • Зеленський відповів на петицію Стерненка про обмеження на в’їзд в Україну для росіян

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію щодо обмеження в’їзду для росіян в Україну, автором якої виступив громадський активіст Сергій Стерненко.

Зеленський зазначив, що від початку військової агресії Україна вже запровадила низку заходів для посилення контролю на українсько-російському кордоні.

На думку президента, запровадження додаткових змін у режимі поїздок громадян між Україною та Росією потребує ретельного вивчення й аналізу усіх можливих сценаріїв розвитку, зокрема з точки зору безпекових аспектів та можливих соціальних наслідків нововведень.

Президент надіслав петицію прем'єр-міністрові Денису Шмигалю, секретарю РНБО Олексію Данілову та голові СБУ Ігорю Баканову з проханням проаналізувати відповідність нинішнього режиму в’їзду в Україну громадян Росії потребам забезпечення безпеки України та захисту національних інтересів.

Докладніше – за посиланням.

Колонки 

  • «Уважаемый прокурор Михаил». Как Зеленский справился с пресс-марафоном

У п’ятницю, 26 листопада, президент Зеленський провів пресмарафон «30 запитань Президенту України» у коворкінгу Creative State Arsenal. Захід був присвячений екватору каденції Зеленського.

«Традиційно раптова прес-конференція президента України Володимира Зеленського ще до її початку викликала багато запитань. Офіс президента самостійно визначив, які медіа будуть допущені на пресмарафон, читай — які медіа важливі та значущі, а які — ні. Пояснили таку вибірковість епідеміологічною ситуацією в країні, але виглядає пояснення не надто переконливим: за потреби журналістів можна було посадити у великому приміщенні з дотриманням необхідної дистанції. Натомість президент сидів за одним столом багато годин із різними людьми, і всі були без масок, бо щеплені. Що змінилося б, якби ще 10-15 щеплених людей змогли поставити свої запитання?»

Докладніше про перебіг пресмарафону читайте у колонці Гали Скляревської за посиланням.

  • Як готуються «зливати» Україну. Кому і навіщо потрібен «державний переворот»?

В експертному середовищі серйозний медійний розголос отримала стаття політолога центру RAND Семюела Шарапа. Зокрема, стаття просуває тезу, шо США не може собі дозволити воювати за Україну, а отже, щоб уникнути ескалації на порозі Європи, потрібно змусити київську владу поступитися Кремлю і змінити унітарний устрій України на конфедеративний.

Детальніше про те, кому і навіщо потрібні такі наративи в контексті останніх заяв про підготовку «держперевороту», – в аналізі медіаексперта Дмитра Золотухіна за посиланням.

  • «Україна» затісна для двох. Як починалась телевійна Ахметова проти Зеленського 

Під час пресмарафону президент Зеленський заявив, що оточення Ахметова «втягує його у війну проти держави та президента». Президент додав, що у можливість участі Ахметова у держперевороті він не вірить. Такі заяви пролунали на тлі повідомлень про суттєве погіршення відносин між Банковою та Ахметовим, про що побічно може свідчити підвищення градусу критики дій влади на каналах олігарха.

Як починалась телевійна Ахметова проти Зеленського, читайте у матеріалі Ярослава Зубченка за посиланням.

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2994
Читайте також
29.11.2021 09:32
Отар Довженко
«Детектор медіа»
6 194
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду