Венедіктова заявила, що адміністрація Порошенка «грала ключову роль» у схемі Медведчука

Венедіктова заявила, що адміністрація Порошенка «грала ключову роль» у схемі Медведчука

13 Жовтня 2021
3631
13 Жовтня 2021
17:49

Венедіктова заявила, що адміністрація Порошенка «грала ключову роль» у схемі Медведчука

3631
Ірина Венедіктова: Керівництво Адміністрації президента не тільки обговорювало абсолютно конкретні факти реалізації злочинного плану, але й видавало досить чіткі доручення посадовцям.
Венедіктова заявила, що адміністрація Порошенка «грала ключову роль» у схемі Медведчука
Венедіктова заявила, що адміністрація Порошенка «грала ключову роль» у схемі Медведчука

Генпрокурорка Ірина Венедіктова заявила, що Адміністрація п’ятого президента Петра Порошенка  «грала ключову роль» в організації поставок вугілля з Росії до України через компанії з окупованих територій Донбасу. В межах цієї справи нардепу «ОПЗЖ» Віктору Медведчуку інкримінують державну зраду. 

У колонці на «Українській правді» Венендіктова повідомила, що правоохоронці у цій справі досліджують понад 10 тисяч записів телефонних розмов.

Зокрема, це перемовини представників Росії, членів терористичних організацій «Л/ДНР», українських посадовців. 

«На цих записах вбачається, що нинішній народний депутат (вочевидь, Медведчук, – Ред.) обговорює з керівниками державних органів РФ питання надання преференцій щодо поставок вугілля з Росії саме за посередництва тих компаній, де він є бенефіціаром або причетний до їх діяльності», – пише Венедіктова.

За словами Венедіктової, «до питань постачання вугілля і організації процесу в цілому були причетні і співробітники з числа керівництва Адміністрації президента України станом на той період (2014-2015 роки – Ред.)».

«Слідство і прокурори мають дані, законно отримані в ході проведення слідчих дій, про те, що керівництво Адміністрації президента не тільки обговорювало під час телефонних перемовин абсолютно конкретні факти реалізації злочинного плану, але й видавало досить чіткі доручення ряду офіційних посадових осіб в українських органах влади. Коли співставити цю інформацію з фактичними обставинами справи, стає очевидно, що і українська верхівка влади грала ключову роль в цьому театрі воєнних дій», – пише Венедіктова.

Раніше голова СБУ Іван Баканов анонсував перевірку п’ятого президента Порошенка та ексглави Нацбанку Валерії Гонтаревої на причетність цієї до справи.

Очолювана Порошенком партія «Європейська Солідарність» відкинула всі обвинувачення, заявивши про «чергову спробу очорнення» п'ятого президента з боку чинної влади.

8 жовтня 2021 року Медведчуку оголосили нову підозру про державну зраду та сприяння діяльності терористичної організації. Медведчука підозрюють у причетності до незаконного постачання вугілля з окупованих територій під час енергетичної кризи у 2014-2015 роках.

11 жовтня Медведчуку вручили клопотання про взяття під варту з альтернативою застави в 1 мільярд гривень

12 жовтня Печерський райсуд Києва відмовив прокурорам у задоволенні клопотання, постановивши залишити Медведчука під цілодобовим домашнім арештом до 7 грудня без внесення застави.Прокуратура буде оскаржувати це рішення.

До цього моменту нардеп перебував під домашнім арештом в межах іншої справі. Медведчук і його однопартієць Тарас Козак підозрюються у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала РФ.  

Фото: пресслужба Офісу генпрокурора 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3631
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду