Напад на «Схеми»: поліція та прокуратура прийшли до «Укрексімбанку» вручити підозри

Напад на «Схеми»: поліція та прокуратура прийшли до «Укрексімбанку» вручити підозри

6 Жовтня 2021
1895
6 Жовтня 2021
15:15

Напад на «Схеми»: поліція та прокуратура прийшли до «Укрексімбанку» вручити підозри

1895
Наразі під будівлею головного офісу «Укрексімбанку» в Києві триває акція на підтримку журналістів програми «Схеми».
Напад на «Схеми»: поліція та прокуратура прийшли до «Укрексімбанку» вручити підозри
Напад на «Схеми»: поліція та прокуратура прийшли до «Укрексімбанку» вручити підозри

Поліцейські Голосіївського відділу та столичні прокурори прийшли до «Укрексімбанку», щоб вручити підозри у справі про напад на журналістів «Схем». Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на речницю Київської міської прокуратури Надію Максимець.

Як зазначається, вони мають вручити підозру двом особам, які є фігурантами кримінального провадження за ч. 1 та ч. 3 ст. 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

«Зараз підготовлено підозри двом особам. Мені зараз невідомо, чи знаходяться ці особи на місці роботи. Хоча один із них склав повноваження, це не означає, що він не повинен бути на робочому місці, тому ми сподіваємося, що нам вдасться його знайти в службовому приміщенні і зробити ці процесуальні дії», – цитує Надію Максимець «Інтерфакс-Україна».

Наразі під будівлею головного офісу «Укрексімбанку» в Києві триває акція на підтримку журналістів програми «Схеми». Працівники банку обіцяли відповісти на їхні запитання, але протягом години з початку акції цього не було зроблено.

Нагадаємо, що 4 жовтня знімальна група програми «Схеми» – журналіст Кирило Овсяний та оператор Олександр Мазур – записували інтерв'ю з головою правління АТ «Укрексімбанк» Євгеном Мецгером в його кабінеті у центральному відділенні банку.

Після одного з питань Мецгер висловив невдоволення та припинив інтерв'ю. Він також наказав співробітникам банку забрати в знімальної групи техніку та стерти матеріали. При цьому до оператора застосували силу. Журналістів близько години не випускали з приміщення, а потім віддали техніку без відео.

«Схеми» звернулись до поліції та оприлюднили аудіозапис, який вдалося зробити, а потім відновили та опублікували відеозапис конфлікту до моменту, коли працівники банку вимкнули камери.

Поліція відкрила провадження про перешкоджання діяльності журналіста.

Коментуючи цю ситуацію, «Укрексімбанк» звинуватив журналістів програми «Схеми» у незаконному заволодінні банківською таємницею та порушенні Кодексу етики

Міністр фінансів Сергій Марченко засудив дії керівництва державного банку та назвав конфлікти з журналістами неприпустимими. 

Із заявами на підтримку журналістів виступили Посольство США та Рада зі свободи слова при президентові України

Наглядова рада «Укрексімбанку» розпочала перевірку інциденту з журналістами «Схем».

В Офісі президента виступили за відсторонення Мецгера від посади на час перевірки та розслідування. Невдовзі після цього він повідомив, що написав заяву про тимчасове усунення від посади.

6 жовтня о 13:00 мала відбутись пресконференція тимчасово відстороненого від посади голови правління державного «Укрексімбанку» Євгена Мецгера, на яку зранку журналістів запросила пресслужба фінустанови. Коли журналісти вже зібрались, стало відомо, що пресконференцію скасували, а Мецгер вибачився у «дистанційному форматі».

Фото: Ельдар Сарахман / УП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1895
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду