Незалежна медійна ради та «Детектор медіа» вимагають належного розслідування нападу на журналістів «Схем» – заява

Незалежна медійна ради та «Детектор медіа» вимагають належного розслідування нападу на журналістів «Схем» – заява

6 Жовтня 2021
3269

Незалежна медійна ради та «Детектор медіа» вимагають належного розслідування нападу на журналістів «Схем» – заява

3269
Незалежна медійна рада: Дії співробітників банку мають ознаки скоєння злочину за кількома статтями Кримінального кодексу України, зокрема щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів.
Незалежна медійна ради та «Детектор медіа» вимагають належного розслідування нападу на журналістів «Схем» – заява
Незалежна медійна ради та «Детектор медіа» вимагають належного розслідування нападу на журналістів «Схем» – заява

Незалежна медійна рада та ГО «Детектор медіа» висловили обурення через напад на журналістів програми «Схеми: корупція в деталях», що стався 4 жовтня 2021 року в приміщенні державного банку «Укрексімбанк», та вимагають належного розслідування інциденту.

«Детектор медіа» наводить повний текст заяви.

«За повідомленням журналістів "Схем" та викладеною ними аудіофіксацією подій, що сталися в приміщенні кабінету голови правління державного "Укрексімбанку" Євгена Мецгера, в процесі інтерв’ювання керівництва банку до Кирила Овсяного й оператора Олександра Мазура працівники банку застосували силу з метою вилучення і знищення відзнятого матеріалу.

Ці дії супроводжувалися незаконним утриманням знімальної групи та незаконним обшуком для вилучення інших можливих засобів запису. Такі дії містять ознаки скоєння злочину за кількома статтями Кримінального кодексу України, зокрема щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, пошкодження майна журналіста.

Незалежна медійна рада наголошує, що наявна в публічному просторі інформація, а також відновлене з носіїв пам’яті відео про цей інцидент свідчить про значну небезпеку для демократичного суспільства як безпосередньо вчинених дій з огляду на особливий цинізм, з яким здійснювалося таке грубе перешкоджання журналістській діяльності, так і можливих наслідків для свободи медіа в разі, якщо винні не будуть притягнуті до відповідальності.

Певний подив і додаткові питання викликає позиція банку, який у своєму комюніке намагається звинуватити журналістів у розголошенні банківської таємниці. Така позиція може свідчити не лише про відсутність елементарних навичок комунікації з медіа, особливо в контексті відповідальності за інформацію, що поширюють офіційні особи банку, але і про можливі правопорушення з боку самого банку, який зобов’язаний зберігати банківську таємницю своїх клієнтів. Така ситуація може вимагати належного втручання регулятора — Національного банку України.

Незалежна медійна рада послідовно виступає за забезпечення сприятливих умов для роботи медіа і захист прав журналістів.

"Свобода преси є наріжним каменем демократичних суспільств, процвітання яких можливе лише за умови доступу громадян до достовірної інформації та ухвалення ними обґрунтованих рішень", — йдеться в спільній заяві країн ЄС.

Не менше значення свобода слова й захист прав журналістів мають для розвитку й проведення якісних змін у нашій країні, адже медіа та журналісти виконують важливу функцію — всебічне інформування суспільства про важливі події. А сама свобода преси є одним з наріжних каменів демократичного суспільства.

Незалежна медійна рада вимагає від правоохоронних органів України, Національної поліції й Офісу Генерального прокурора України вжити всіх необхідних заходів для припинення порушення прав журналістів, встановлення винних у діях, що призвели до порушення законодавства України й перешкоджання журналістській діяльності, проведення своєчасного й результативного розслідування з подальшим переданням матеріалів до судових органів — з метою притягнення винних до відповідальності.

Незалежна медійна рада також звертається до Національного банку України та Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо комплексної перевірки дотримання законодавства про захист банківської таємниці в державному банку "Укрексімбанк", а також дотримання вимог законодавства щодо захисту персональних даних як клієнтів банку, так і його відвідувачів».

Інцидент між журналістами «Схем» та охороною «Укрексімбанку» стався 4 жовтня в Києві у центральному офісу банку на вулиці Антоновича.

Як розповіли журналісти «Схем», знімальна група записувала інтерв'ю з очільником банку Євгеном Мецгером. Однак після одного із запитань він начебто наказав працівникам фінустанови забрати в журналістів камери та стерти матеріал. Знімальну групу близько години не випускали з приміщення, розмови з працівниками установи під час подій вдалося зафіксувати на аудіо.

Поліція вже відкрила провадження за фактом перешкоджання журналістам.

Однак «Укрексімбанк» оприлюднив власну версію подій. У пресслужбі фінустанови заявили, що 16 вересня отримали від «Радіо Свобода» запит щодо інтерв'ю з головою правління банку «згідно з переліком питань у запиті», після чого було узгоджена зустріч на 4 жовтня.

Пресслужба банку стверджує, що під час інтерв’ю журналіст Кирило Овсяний поставив низку питань, які становлять банківську таємницю та нібито «висловив припущення щодо допущених банком порушень у рамках відповідних правовідносин».

Як стверджують у банку, подальша розмова відбувалася у форматі «офрекорд», після чого журналіст з оператором без будь-якого перешкоджання залишили приміщення банку, з усією записуючою та освітлювальною технікою.

Однак редакції програми «Схеми» вдалося відновити знищений відеозапис на картці пам’яті з камери, яку забрали охоронці банку. 

На семихвилинному відео можна побачити, як після чергового запитання журналіста Овсяного голова «Укрексімбанку» Мецгер спочатку відмовляється далі розмовляти, а потім звертається до охоронця з наказом «выруби его».  

Із заявами на підтримку журналістів виступили посольство США та Рада зі свободи слова при президентові України

Офіс президента засудив поведінку співробітників фінустанови та заявив, що голову «Укрексімбанку» Мецгера потрібно відсторонити від посади на час перевірки інциденту.

Скріншот відео: Радіо Свобода/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3269
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду