«Укрексімбанк» звинуватив «Схеми» у заволодінні банківською таємницею та порушенні Кодексу етики

«Укрексімбанк» звинуватив «Схеми» у заволодінні банківською таємницею та порушенні Кодексу етики

5 Жовтня 2021
1803
5 Жовтня 2021
13:35

«Укрексімбанк» звинуватив «Схеми» у заволодінні банківською таємницею та порушенні Кодексу етики

1803
Аудіозапис, на якому чутно, що нібито голова банку наказує забрати в журналістів камери та видалити зняті матеріали, у фінустанові не прокоментували.
«Укрексімбанк» звинуватив «Схеми» у заволодінні банківською таємницею та порушенні Кодексу етики
«Укрексімбанк» звинуватив «Схеми» у заволодінні банківською таємницею та порушенні Кодексу етики

Державний «Укрексімбанк» звинуватив журналістів програми «Схеми» у незаконному заволодінні банківською таємницею та порушенні Кодексу етики. Про це йдеться в оприлюдненій пресслужбою заяві.

«На нашу думку, у діях журналіста Кирила Овсяного містилися ознаки як протиправного заволодіння інформацією з обмеженим доступом (банківською таємницею), так і порушення Кодексу етики українського журналіста у частині використання незаконних методів отримання інформації. Банк розглядає можливість звернення до правоохоронних структур та органів, що регулюють діяльність у сфері телебачення і радіомовлення, щодо аналізу дій журналіста на відповідність вимогам чинного законодавства України і Кодексу етики українського журналіста», – зазначено в повідомленні.

Сам «Укрексімбанк» вважає, що «неухильно дотримується вимог чинного законодавства України у своїй діяльності, у тому числі у зв’язках зі ЗМІ» та «завжди відкритий до комунікації зі ЗМІ».

У банку розповіли, що 16 вересня отримали від «Радіо Свобода» запит щодо інтерв'ю з головою правління банку «згідно з переліком питань у запиті», після чого було узгоджена зустріч на 4 жовтня.

«Однак під час інтерв’ю журналіст "Радіо Свобода" Кирило Овсяний поставив низку питань стосовно надання інформації про діяльність клієнтів банку, яку банк отримав у процесі їх обслуговування і правовідносин з ними. Крім того, журналістом без будь-якого обґрунтування були висловлені припущення щодо нібито допущених банком порушень у рамках відповідних правовідносин», – заявили у фінустанові.

«Укрексімбанк» заявляє, що запитувана журналістом інформація становить банківську таємницю – і начебто через це «пресслужба банку була змушена зупинити подальше проведення зазначеного інтерв’ю».

Як стверджують у банку, «подальша розмова відбувалася у форматі офрекордс-зустрічі», а журналісту нібито було запропоновано підготувати перелік питань та надіслати його до банку.

«Після цього журналіст з оператором без будь-якого перешкоджання залишили приміщення банку (з усією записуючою та освітлювальною технікою)», – заявили в «Укрексімбанку».

Зазначимо, що у знімальної групи «Схем» інша версія подій під час інтерв'ю. Вони розповіли, що голова «Укрексімбанку» Євген Мецгер після одного із запитань, яке йому не сподобалось, наказав працівникам банку забрати в журналістів техніку та видалити відзнятий матеріал. При цьому, за їхнім твердженням, до оператора застосували силу. На доказ своїх слів вони опублікували аудіозапис розмов під час цих подій. Крім того, близько години знімальну групу, за їхніми словами, тримали в кабінеті без можливості вийти.

«Детектор медіа» звернувся до пресслужби банку по коментар щодо оприлюдненого журналістами аудіозапису з місця інциденту, оскільки в офіційній позиції про нього не згадувалось.

Поліція відкрила провадження за фактом перешкоджання журналістам.

Фото: kurs.com.ua 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1803
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
932 дн. тому
Патріотична тактика: не визнавай, дій агресивно, перекладай провину на інших, бреши, ... Банк, як і Ощадбанк, закриває свої відділення, напевно, завдяки "гарній" роботі. Заробляв тільки на облігаціях мінфіну та маніпуляцій з рефінансуванням. Потоки зменшуються - боротьба загострюється.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду