Компанія Ocean Media Plus вказала на ризики для українського медіаринку через введення мораторію на рекламу лікарських засобів

Компанія Ocean Media Plus вказала на ризики для українського медіаринку через введення мораторію на рекламу лікарських засобів

19 Серпня 2021
3876
19 Серпня 2021
21:34

Компанія Ocean Media Plus вказала на ризики для українського медіаринку через введення мораторію на рекламу лікарських засобів

3876
На думку генерального директора Ocean Media Андрія Партики, мораторій може призвести до зменшення податкових надходжень у бюджет держави та до втрати незалежності українськими медіа.
Компанія Ocean Media Plus вказала на ризики для українського медіаринку через введення мораторію на рекламу лікарських засобів
Компанія Ocean Media Plus вказала на ризики для українського медіаринку через введення мораторію на рекламу лікарських засобів

Компанія Ocean Media Plus висловила занепокоєння через введення РНБО мораторію на рекламу лікарських засобів. Вони вважають, що такі дії можуть заподіяти шкоду економіці України, загрожують незалежності українських медіа та здоров’ю українців. Про це вони розповіли у своєму пресрелізі. 

На думку компанії, повна заборона на рекламу лікарських засобів веде до скорочення кількості реклами, а відтак – до зменшення надходжень до бюджету. За оцінками Ocean Media Plus, у 2020 році українські телеканали сплатили 700 млн грн «рекламних» податків лікарських засобів. У 2021 році прогнозні податки складуть 782 млн грн.

Серед ризиків, які бачать Ocean Media Plus:

  • Ризик втрати незалежності українських медіа – заборона реклами лікарських засобів ставить під загрозу незалежність українських телеканалів. За оцінками Ocean Media Plus, у 2021 році телевізійна реклама лікарських засобів принесе українським телеканалам 4,7 млрд грн з податками, це близько 33% з усіх доходів.

    Ці кошти медіагрупи спрямовують на виробництво україномовного контенту, а втрати призведуть до значного його скорочення в ефірі національних телеканалів, що знизить привабливість українського телебачення для глядачів та посилить медійні позиції конкурентів з інших країн.

  • Ризик зменшення виробництва продукції національних фармацевтичних виробників, скорочення кількості робочих місць, зменшення сплати податків у фармацевтичній галузі – телевізійна реклама допомагає національним виробникам лікарських засобів конкурувати з глобальними фармкомпаніями через збільшення обізнаності населення про українські бренди. Національні виробники складають 50% інвестицій в телевізійну рекламу серед усієї фарми.

    Відсутність можливості просування через рекламу національних виробників лікарських засобів формує загрозу для цього сегменту виробників, а саме зменшення виробництва, скорочення кількості робочих місць, зменшення сплати податків.

  • Ризик перетоку легальних бюджетів фармацевтичної телереклами в "чорний кеш", на безконтрольне просування лікарських засобів через аптеки і лікарів. В Україні – величезний бізнес рекламування лікарських засобів через аптеки (рекомендації провізорів) та через рекомендації  лікарів, який за оцінками Ocean Media Plus є співмірним за об’ємами телевізійної реклами (4,7 млрд грн на рік).

    Таке просування продажів ліків через аптеки/лікарів відбуваються неофіційно, без сплати податків (потенційна втрата 800 млн грн) і без контролю за змістом цих рекомендацій, адже моніторинг приватних розмов лікарів та пацієнтів неможливий, так само як і розмови покупця і провізора в аптеці. А отже, буде становити значно більший шкідливий вплив на рівень самолікування українців.

  • Вибіркова дискримінація телебачення – на відміну від мережі інтернет. Після введення мораторію на телевізійну рекламу, маркетингові бюджети  виробників ліків можуть бути спрямовані на просування лікарських засобів в інтернеті, адже законодавчо інтернет не є медіа. Інтернет-реклама фарми не забороняється і не обмежується, не може бути проконтрольована, на відміну від телебачення.

    Це теж знижує ефект від заборони телевізійної реклами лікарських засобів задля зменшення самолікування українців. Варто розглядати заборону реклами в інтернеті як території доступу до реклами будь-якого змісту, що жодним чином не регулюється чинним законодавством.

Також варто звернути увагу, вважають вони, що більшість ключових інтернет-гравців, які згідно з законодавством України не вважаються медіа і не мають обмежень стосовно реклами фарми, не сплачують податки на території України. На думку Ocean Media Plus, переведення бюджетів туди буде негативно впливати на наповнення держбюджету України.

Компанія додала, що підтримує мотивацію цієї ініціативи про заборону як бажання знизити рівень самолікування українців, хоча право на самолікування є таким самим демократичним правом, як і права на інші свободи. 

Зниження рівня самолікування може відбуватись з одночасним підсиленням якості послуг МОЗ, а також масовим впровадженням страхової медицини, яка в європейських країнах виступає контролером неадекватних призначень ліків.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО, яким пропонується тимчасово, до 1 січня 2024 року, заборонити будь-яку рекламу лікарських засобів. Розробка мораторію урядом триватиме до кінця поточного року.

Міністр культури та іформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що ініціює зустріч представників ЗМІ з Міністерством охорони здоров'я та Радою національної безпеки та оборони, щоб обговорити цей мораторій.

«Як ексмедійник, я прекрасно розумію, що ця реклама – 30% доходів телевізійників та інших ЗМІ. Саме тому Міністерство культури і інформаційної політики найближчим часом ініціює зустріч медійників з Мінохорони здоров’я та РНБО, щоб почути думку самих медійників. Ми маємо розуміти, що будь-який бізнес, включаючи телевізійний, має бути соціально відповідальним. А самолікування до відповідальності немає жодного відношення в будь-якій цивілізованій країні», – зазначив Ткаченко.

У Верховній Раді раніше періодично реєстрували законопроекти про заборону реклами лікарських засобів, але парламент підтримував тільки обмеження, а не повну заборону такої реклами.

У 2015-му законопроект № 3246 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами лікарських засобів)» зареєстрував народний депутат від «Народного фронту» Максим Поляков. Зрештою його було відхилено.

Фото: Андрій Партика / з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3876
Читайте також
14.10.2021 14:00
Світлана Калініна
для «Детектора медіа»
3 579
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду