ІТК звернувся до президента через мораторій на рекламу ліків: вважає, що це суперечить Конституції

ІТК звернувся до президента через мораторій на рекламу ліків: вважає, що це суперечить Конституції

20 Серпня 2021
1973
20 Серпня 2021
09:04

ІТК звернувся до президента через мораторій на рекламу ліків: вважає, що це суперечить Конституції

1973
Замість мораторію пропонують поширювати соціальну рекламу про необхідність консультацій зі сімейним лікарем.
ІТК звернувся до президента через мораторій на рекламу ліків: вважає, що це суперечить Конституції
ІТК звернувся до президента через мораторій на рекламу ліків: вважає, що це суперечить Конституції

Індустріальний телевізійний комітет (ІТК) звернувся до президента України, голови Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, секретаря РНБО, голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення та до прем’єр-міністра України з приводу мораторію на рекламу лікарських засобів у ЗМІ, який передбачений рішенням РНБО від 30 липня 2021 року.

Відповідно до рішення РНБО, до 1 січня 2024 року для мінімізації самолікування має бути введено мораторій у ЗМІ на рекламу лікарських засобів, медичних виробів, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації.

ІТК зазначає, що повної заборони на подібну рекламу «не існує у жодній з розвинутих країн світу», водночас чинне законодавство України вже забороняє рекламу ліків, які продаються за рецептом, та вимагає попереджати у рекламі про небезпеку самолікування.

На думку ІТК, мораторій на рекламу ліків обмежить ліків право споживачів на доступ до необхідної їм інформації про властивості лікарських засобів та медичних виробів, можливості та варіанти як лікування, так і профілактики захворювань.

«Важливим є також те, що саме до категорії медичних виробів відноситься величезна кількість санітарно-гігієнічних товарів широкого вжитку (засоби догляду за ротовою порожниною, дитячі памперси та серветки, засоби жіночої гігієни тощо). Мораторій на рекламу цих та подібних товарів навряд сприятиме покращенню санітарно-епідемічної ситуації», – зазначено у зверненні.

Також у ІТК вважають, що мораторій матиме наслідками:

  • загострення проблеми самолікування;
  • позбавлення громадян надійного джерела інформації (радіо, телебачення);
  • активізацію неконтрольованої інформації про ліки через засоби Інтернету;
  • зміну статусу низки лікарських засобів, реклама яких унеможливлена, на функціональні харчові добавки, косметичні засоби, лікувальні трави, рекламувати які не заборонено;
  • поширення різного роду цілительства, шахрайства тощо;
  • інтенсифікацію поширення в аптеках інформації про лікарські засоби як засобу фармацевтичного маркетингу, оскільки розміщення інформації про товар у місці його продажу не є рекламою;
  • провокування збільшення обсягів виплат дистриб’юторами ліків гонорарів лікарям за кількість виписаних рецептів;
  • появу низки нових легальних та нелегальних методів просування продукції, наслідки застосування яких, наразі, не відомі;
  • зниження обсягів продажу низки препаратів;
  • зменшення обігових коштів дистриб’юторів та аптек,
  • зниження асортименту продукції;
  • зростання цін на лікарські засоби.

Водночас в ІТК вважають, що мораторій призведе до суттєвих втрат державного бюджету та скорочення робочих місць у фармацевтичній галузі. Крім того, буде заборонено рекламу вакцинації, а громадяи більше купуватимуть російські ліки, рекламу яких бачитимуть у російських медіа.

«Мораторій на рекламу будь-якого не забороненого законом товару чи послуги прямо суперечить Конституції та законам України. Відповідно до статті 92 Конституції України, правові засади і гарантії підприємництва, засади діяльності засобів масової інформації визначаються виключно Законами України. Таким чином, жодні мораторії в цих галузях не можуть встановлюватись органами державної виконавчої влади», – зазначили в ІТК.

У комітеті пропонують замість мораторію поширювати соціальну рекламу, яка б спонукала українців до консультацій зі сімейним лікарем при перших симптомах  будь-якої хвороби.

«Українські мовники, зі свого боку, готові вже найближчим часом, при підтримці такої ідеї з боку влади, самостійно профінансувати створення таких роликів і відповідну інформаційну кампанію, сподіваючись, що в подальшому держава провадитиме необхідні соціальні кампанії вже самостійно», – додали в ІТК.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО, яким пропонується тимчасово, до 1 січня 2024 року, заборонити будь-яку рекламу лікарських засобів. Розробка мораторію урядом триватиме до кінця поточного року.

Міністр культури та іформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що ініціює зустріч представників ЗМІ з Міністерством охорони здоров'я та Радою національної безпеки та оборони, щоб обговорити цей мораторій.

Компанія Ocean Media Plus висловила занепокоєння через введення РНБО мораторію на рекламу лікарських засобів. Вони вважають, що такі дії можуть заподіяти шкоду економіці України, загрожують незалежності українських медіа та здоров’ю українців. 

Фото: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1973
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду