detector.media
19.08.2021 21:34
Компанія Ocean Media Plus вказала на ризики для українського медіаринку через введення мораторію на рекламу лікарських засобів
Компанія Ocean Media Plus вказала на ризики для українського медіаринку через введення мораторію на рекламу лікарських засобів
На думку генерального директора Ocean Media Андрія Партики, мораторій може призвести до зменшення податкових надходжень у бюджет держави та до втрати незалежності українськими медіа.

Компанія Ocean Media Plus висловила занепокоєння через введення РНБО мораторію на рекламу лікарських засобів. Вони вважають, що такі дії можуть заподіяти шкоду економіці України, загрожують незалежності українських медіа та здоров’ю українців. Про це вони розповіли у своєму пресрелізі. 

На думку компанії, повна заборона на рекламу лікарських засобів веде до скорочення кількості реклами, а відтак – до зменшення надходжень до бюджету. За оцінками Ocean Media Plus, у 2020 році українські телеканали сплатили 700 млн грн «рекламних» податків лікарських засобів. У 2021 році прогнозні податки складуть 782 млн грн.

Серед ризиків, які бачать Ocean Media Plus:

Також варто звернути увагу, вважають вони, що більшість ключових інтернет-гравців, які згідно з законодавством України не вважаються медіа і не мають обмежень стосовно реклами фарми, не сплачують податки на території України. На думку Ocean Media Plus, переведення бюджетів туди буде негативно впливати на наповнення держбюджету України.

Компанія додала, що підтримує мотивацію цієї ініціативи про заборону як бажання знизити рівень самолікування українців, хоча право на самолікування є таким самим демократичним правом, як і права на інші свободи. 

Зниження рівня самолікування може відбуватись з одночасним підсиленням якості послуг МОЗ, а також масовим впровадженням страхової медицини, яка в європейських країнах виступає контролером неадекватних призначень ліків.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО, яким пропонується тимчасово, до 1 січня 2024 року, заборонити будь-яку рекламу лікарських засобів. Розробка мораторію урядом триватиме до кінця поточного року.

Міністр культури та іформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що ініціює зустріч представників ЗМІ з Міністерством охорони здоров'я та Радою національної безпеки та оборони, щоб обговорити цей мораторій.

«Як ексмедійник, я прекрасно розумію, що ця реклама – 30% доходів телевізійників та інших ЗМІ. Саме тому Міністерство культури і інформаційної політики найближчим часом ініціює зустріч медійників з Мінохорони здоров’я та РНБО, щоб почути думку самих медійників. Ми маємо розуміти, що будь-який бізнес, включаючи телевізійний, має бути соціально відповідальним. А самолікування до відповідальності немає жодного відношення в будь-якій цивілізованій країні», – зазначив Ткаченко.

У Верховній Раді раніше періодично реєстрували законопроекти про заборону реклами лікарських засобів, але парламент підтримував тільки обмеження, а не повну заборону такої реклами.

У 2015-му законопроект № 3246 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами лікарських засобів)» зареєстрував народний депутат від «Народного фронту» Максим Поляков. Зрештою його було відхилено.

Фото: Андрій Партика / з вільних джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY