Гібридна війна РФ в інформаційному полі: Ткаченко назвав три правила, яких має дотримуватися кожен

Гібридна війна РФ в інформаційному полі: Ткаченко назвав три правила, яких має дотримуватися кожен

5 Березня 2021
2060
5 Березня 2021
13:41

Гібридна війна РФ в інформаційному полі: Ткаченко назвав три правила, яких має дотримуватися кожен

2060
На думку міністра, існує три прості правила інформаційної гігієни, яких має дотримуватися кожен.
Гібридна війна РФ в інформаційному полі: Ткаченко назвав три правила, яких має дотримуватися кожен
Гібридна війна РФ в інформаційному полі: Ткаченко назвав три правила, яких має дотримуватися кожен

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що однією з частин гібридної війни РФ проти України є інформаційний вплив, який чиниться прихованими в текстах фейками, дезінформацією, напівправдою. Про це Ткаченко написав у Telegram.

«Ціль одна – викликати в українців страх, невпевненість у майбутньому, агресію один до одного. Чим більше такого впливу – тим поживніший ґрунт для посіву пропаганди. Ми маємо протистояти цій інформаційній загрозі. Але починати треба з основ … Аби підтримувати як свою, так і спільну медіагігієну України. Аби був сталий ефект, який закріпиться міцно у суспільстві – боротися необхідно із коренем проблеми. А це – ігнорування чи незнання правил і принципів перевірки інформації», – написав Ткаченко.

Міністр навів три правила інформаційної гігієни, «яких має дотримуватися кожен».

  • Побачив фейк – тисни «поскаржитись»;
  • Перевіряй грамотно – шукай першоджерело інформації;
  • Вчитуйся у зміст, а не ведись на гучні заголовки.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів. До війни проти України з 2014 року активно залучена і російська пропаганда. 

Раніше Олександр Ткаченко анонсував створення в Україні онлайн-музею російської агресії. Зокрема, в межах державного підприємства, підпорядкованого Міністерству культури і інформаційної політики, буде невеличка група людей, які будуть займатися моніторингом, виданням інформації, інформуванням громадськості.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, власником яких є Козак. 3 лютого канали пулу Козака почали відключати з етеру.

Експерти неодноразово звинувачували канали пулу Козака у розповсюдженні дезінформації та кремлівських наративів, які підривають національну безпеку України.

26 лютого, почав мовити новий канал Перший незалежний, створений командою співробітників холдингу Тараса Козака. Однак в етері він пробув лише трохи більше години, раптово припинивши мовлення на супутнику.

Офіційних коментарів влади щодо причин вимкнення досі немає. Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов прокоментував вимкнення каналу іронічно: «чи то технічна помилка, чи Божа кара».

3 березня нардеп Нестор Шуфрич заявив, що співробітники підсанкційних телеканалів «112 Україна», NewsOne и ZIK, які працюють зараз на також заблокованому Першому незалежному, планують створити ще один телеканал.

Після цього видання Obozrevatel заявило, що його намагаються захопити рейдери. Воно звинуватило в цьому бізнесмена Павла Фукса.  Зокрема, у видання є власний телеканал Obozrevatel, що розпочав свою роботу під назвою Oboz TV як розділ на сайті.

Фото: Олександр Ткаченко/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2060
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Степан
1111 дн. тому
Щоб не було гібридних війн треба виховувати українську молодь на прикладах правдивого минулого. Нині цого немає! Історія України у шкільних та вузівських підручниках досі переповнена імперськими побрехеньками, які вбивають правду про минуле України! До того ж історики імперського штибу заполонили планетарний інтернет неправдою про предків слов'ян та власне українців, і оскопили справжню, глибинну, докириличну минульщину праукраїнських держав 1 тис. до. н.е - 1 тис. н.е. А їх попередники затулили українцям очі підробними “давньоруськими” літописами, сфальшованими у Золотій Орді, приховавши факти існування праукраїнських держав (Артанії, Дулібії, Росі), та знищили факти про давні велесовичні літописи (того ж Нестора Літописця)! Скажете, не може бути? А ви прочитайте матеріали блогу "Давня історія українського народу" - Щоб не було гібридних війн треба виховувати українську молодь на прикладах правдивого минулого. Нині цого немає! Історія України у шкільних та вузівських підручниках досі переповнена імперськими побрехеньками, які вбивають правду про минуле України! До того ж історики імперського штибу заполонили планетарний інтернет неправдою про предків слов'ян та власне українців, і оскопили справжню, глибинну, докириличну минульщину праукраїнських держав 1 тис. до. н.е - 1 тис. н.е. А їх попередники затулили українцям очі підробними “давньоруськими” літописами, сфальшованими у Золотій Орді, приховавши факти існування праукраїнських держав (Артанії, Дулібії, Росі), та знищили факти про давні велесовичні літописи (того ж Нестора Літописця)! Скажете, не може бути? А ви прочитайте матеріали блогу "Давня історія українського народу" - https://davniaistoriia.blogspot.com І спробуйте проаналізувати їх... І спробуйте проаналізувати їх...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду