Росія сплутала ЄСПЛ з шоу та виклала в скарзі всі міфи своєї пропаганди – міністр юстиції

Росія сплутала ЄСПЛ з шоу та виклала в скарзі всі міфи своєї пропаганди – міністр юстиції

22 Липня 2021
2106
22 Липня 2021
15:53

Росія сплутала ЄСПЛ з шоу та виклала в скарзі всі міфи своєї пропаганди – міністр юстиції

2106
Заступник міністра додав, що викликає питання «фальстарт в оприлюднені інформації щодо нової заяви – на сайті суду ніякої інформації щодо нової міждержавної заяви немає, а Генпрокуратура вже звітує про її подання».
Росія сплутала ЄСПЛ з шоу та виклала в скарзі всі міфи своєї пропаганди – міністр юстиції
Росія сплутала ЄСПЛ з шоу та виклала в скарзі всі міфи своєї пропаганди – міністр юстиції

Міністр юстиції Денис Малюська сказав, що в Європейському суді з прав людини на скаргу Росії проти України чекає неминуча поразка.

«Росія сплутала ЄСПЛ з шоу на російському телебаченні – у заяві до суду виклали усі міфи російської пропаганди. Зовсім безглуздим такий вчинок не назвеш – у них з‘явиться додатковий медіамайданчик для промивання мізків та медіапривід. Але з юридичної точки зору – їх очікує неминуча поразка. Ну, але хоч намагаються контратакувати у lawfare, де поки що усі голи – у їх ворота», – сказав Малюська.

Заступник міністра – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина звернув увагу, що на сайті Мін'юсту Росії не згадують про скаргу проти України.

«На сайті Мін'юсту РФ щодо цієї блискучої перемоги Російської юридичної думки над здоровим глуздом нічого немає. Вочевидь, передання повноважень по представництву РФ від Мінюсту до Генпрокуратури, про яке була якась новина кілька місяців том, відбувся і остання вирішила відмітити цю справу ось так… феєрично…», – зазначив він.

Ліщина також нагадав, що заявникам необхідно пояснити ЄСПЛ, які саме права Європейської конвенції з прав людини порушені. «У повідомленні ГП РФ немає жодних посилань на будь-які статті Конвенції або Протоколів. І я не впевнений, що сам, без підказки від досвідчених працівників прокуратури РФ, можу вгадати, чиї і які саме конвенційні права були порушені блокуванням Північно-Кримського каналу або "виштовхуванням російської мови з суспільної сфери", "нападами на дипломатичні представництва" або "відмовою у правовій допомозі слідчим органам" (про всяк випадок: ані дипломатичні представництва, ані слідчі органи не мають прав, передбачених Конвенцією)», – уточнив він.

Окремо, за словами Ліщина, викликає питання, «як РФ збирається пояснювати виконання формальних вимог прийнятності, зокрема, шестимісячного строку подання заяви, наприклад, щодо скарг стосовно МН17, або подій на Майдані та у Будинку профспілок в Одесі, які відбулися в 2014 р.». Він пояснив, що РФ у справах, поданих Україною, багаторазово наполягала на її застосуванні.

Крім того, заступник міністра додав, що викликає питання «фальстарт в оприлюднені інформації щодо нової заяви – на сайті суду ніякої інформації щодо нової міждержавної заяви немає, а Генпрокуратура вже звітує про її подання».

«Вишенька на торті: заява МЗС РФ, в якій він "очікує" "неупередженого і неполітизованого відношення ЄСПЛ до російської скарги, а також досконального дослідження Судом представлених державою-позивачем матеріалів і доказів". Тобто, без такої заяви Суд був би політизованим та неуважним, а з заявою нормально почнуть працювати. Може, МЗС встановить для ЄСПЛ якесь загальне правило, щоб він розглядав всі справи за участю РФ "неполітизовано" та "уважно" until instructed otherwise? Ну щоб іншим справам не було прикро, що про них МЗС нічого ЄСПЛу не писало…», – резюмував Ліщина.

Нагадаємо, 22 липня Генпрокуратура Росії повідомила, що звернулася до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з міждержавною скаргою на Україну. В Офісі президента України зазначили, що у цієї скарги Росії немає жодної юридичної перспективи.

В 2014 році Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу. У липні 2014 року російський ЗРК Бук, який був перекинутий росіянами на непідконтрольну Україні територію Донецької області, знищив пасажирський лайнер Боїнг-777 Малайзійських авіаліній. Загинули 298 осіб.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів. Жертвами російської агресії стали понад 13 тисяч громадян України. До війни проти України активно залучена і російська пропаганда.

У березні-квітні 2021 року Росія активно стягувала війська до кордонів України під приводом військових навчань, також росіяни активізували обстріли позицій ЗСУ, українські війська понесли втрати. Крім того, Росія продовжує нарощувати свою військову присутність і в окупованому Криму. 

Фото: Денис Малюська / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2106
Читайте також
12.07.2021 16:00
Георгий Почепцов, «Rezonans»
2 120
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду