У Білорусі суд зобов'язав ліквідувати компанію-власника порталу Hrodna.life

У Білорусі суд зобов'язав ліквідувати компанію-власника порталу Hrodna.life

26 Серпня 2021
1220
26 Серпня 2021
13:49

У Білорусі суд зобов'язав ліквідувати компанію-власника порталу Hrodna.life

1220
«Гродна Лайф Медыя» мають ліквідувати до 30 листопада 2021 року.
У Білорусі суд зобов'язав ліквідувати компанію-власника порталу Hrodna.life
У Білорусі суд зобов'язав ліквідувати компанію-власника порталу Hrodna.life

У четвер, 26 серпня, Економічний суд міста Гродно зобов'язав ліквідувати компанію «Гродна Лайф Медыя», яка є власником порталу Hrodna.life.

Як повідомляє білоруська служба Радіо Свобода, «Гродна Лайф Медыя» мають ліквідувати до 30 листопада 2021 року.

Приводом для рішення суду став «факт порушення організацією закону», зокрема, прокурор нагадав, що портал Hrodna.life та його журналістів неодноразово судили через поширення «екстремістської інформації». Представники «Гродна Лайф Медыя» не були присутні на засіданні суду.

Журналісти Hrodna.life за останній рік не раз піддавались арештам, в офісі видання проходили обшуки.

30 травня 2021 року силовики прийшли до редактора спецпроектів Hrodna.life Ірині Новік, їй присудили штраф у розмірі 725 білоруських рублів ($289) в адміністративній справі нібито за поширення екстремістських матеріалів. Декілька днів вона перебувала в ув’язненні.  

Пізніше Новік подала скаргу на рішення суду, зазначивши, що суддя порушив її право на захист. На думку Ірини Новік, у 2021 році хвиля репресій влади проти незалежних медіа фактично знищила регіональну пресу у Білорусі.

30 травня 2021 року у Гродно затримали головного редактора Hrodna.life Олексія Шота. Пізніше його відпустили. Стосовно Шота порушено справу через поширення «екстремістських матеріалів», під час обшуків в нього вилучили всю оргтехніку.

Протягом квітня-червня 2021 року редакція Hrodna.life заплатила два штрафи як юридична особа, також два штрафи заплатили журналісти редакції. 9 липня Теlegram-канал Hrodna.life був визнаний «екстремістським».

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа. 

Фото: Радіо Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1220
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду