ООН розкритикувала заборону «каналів Медведчука» через «невідповідність міжнародним стандартам прав людини»

ООН розкритикувала заборону «каналів Медведчука» через «невідповідність міжнародним стандартам прав людини»

2 Червня 2021
9146
2 Червня 2021
10:14

ООН розкритикувала заборону «каналів Медведчука» через «невідповідність міжнародним стандартам прав людини»

9146
На думку Моніторингової Місії ООН, рішення «не було прийняте незалежним органом».
ООН розкритикувала заборону «каналів Медведчука» через «невідповідність міжнародним стандартам прав людини»
ООН розкритикувала заборону «каналів Медведчука» через «невідповідність міжнародним стандартам прав людини»

Моніторингова Місія ООН з прав людини в Україні назвала рішення РНБО відключити з етеру канали з орбіти нардепа «ОПЗЖ» Віктора Медведчука таким, що суперечить міжнародним стандартам в галузі прав людини.

В моніторингу місії ООН про ситуацію з правами людини в Україні від 31 травня вказується, що рішенню «бракує обґрунтування необхідності і пропорційності, і воно не було прийняте незалежним органом».

«2 лютого Президент України підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про накладення санкцій на Тараса Козака та вісім його компаній, що призвело до закриття трьох телеканалів (112 Україна, NewsOne і ZiK), які сприймалися як проросійські. Це рішення суперечить міжнародним стандартам в галузі прав людини, оскільки йому бракує обґрунтування необхідності і пропорційності, і воно не було прийняте незалежним органом», – говориться у звіті.

Також місія ООН вважає, що зареєстровані у Верховній Раді чотири законопроєкти, які спрямовані на встановлення покарання за «колабораціонізм» із ворожою державою, також «викликають стурбованість, оскільки вони не відповідають міжнародним стандартам у сфері свободи вираження поглядів, мирних зібрань та об'єднань».

«Вони також можуть негативно позначитися на питаннях примирення і соціальної згуртованості», – вважають автори звіту.

Нардепи від «Слуги народу» подали до парламенту законопроєкти №5143 та №5144 про встановлення кримінальної відповідальності за колабораціонізм. 

Свій законопроєкт про кримінальну відповідальність за колабораціонізм з Росією подали і нардепи «Європейської Солідарності».

У березні 2021 року голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер завила, що заборона мовлення каналів NewsOne, «112 Україна» та ZiK «може вплинути на свободу вираження поглядів в Україні». 

В Україні з лютого 2021 року рішенням РНБО заблоковані канали, які знаходяться у сфері впливу одного з лідерів «ОПЗЖ», Віктора Медведчука: «112 Україна», NewsOne та ZiK.

Підставою для запровадження санкцій проти телеканалів та їх формального власника Тараса Козака стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з поставками вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

Тарас Козак та Віктор Медведчук назвали санкції РНБО незаконними та оскаржують їх у Верховному Суді. 

У лютому 2021 року командою співробітників холдингу Тараса Козака був створений новий канал – «Перший незалежний». Однак, з незрозумілих причин «Перший незалежний» припинив мовлення на супутнику після години етеру.  

У квітні 2021 року адміністрація YouTube заблокувала перегляд в Україні каналів «112 Україна», NewsOne та ZIK. Після цього «канали Медведчука» перейшли на резервні YouTube-канали.

За даними соціологічної групи «Рейтинг», санкції проти телеканалів Медведчука підтримують 44%українців, 39% не підтримують, ще 17% не змогли відповісти на запитання.

Фото: відкриті джерела 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9146
Читайте також
01.06.2021 14:54
Олексій Братущак, «Інститут масової інформації»
2 856
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Helga
1029 дн. тому
Коментатори тут точно живуть у власній бульбашці, у котрій ОПЗЖ не є другою за чисельністтю партією в парламенті) Правильно написали у звіті, що ці дикі танці у питаннях усіляких заборон та переслідувань "можуть негативно позначитися на питаннях примирення і соціальної згуртованості". Але, куди ж там тим ООНівцям, ніби мають якесь право заважати нам, справжнім українцям, вишуковувати ворогів серед своїх же співвітчизників))
Сергій
1030 дн. тому
ООН варто було б для початку примусити Росію деокупувати Крим і Донбас (збройна окупація території іншої країни є кричущим порушенням міжнародного права), а вже потім під мікроспопом розглядати порушення прав і свобод російських колаборантів в Україні.І взагалі,щодо стандартів прав людини стосовно проросійської 5=ї колони, то вони аж занадто ліберальні, як для країни, яка веде війну вже довше, ніж тривала 2-га світова війна (в нас немає страт ворожих агентів і зрадників, в нас немає превентивного обмеження волі для осіб, що становлять потенційну небезпеку для обороноздатності країни тощо).
Romka
1030 дн. тому
Чомусь Країни Балтії закрили проросійські канали і ООН цим не переймався . Очевидно , Кремль добре заплатив членам ООН , раз вони такої думки щодо відвертої фашистської кремлівської пропаганди ОПЗЖ проти України . Не дивуюсь , чому у Німеччині переміг фашизм , бо міжнародне товариство просто на це закривало очі , як тепер на кремлівську фашистську пропаганду .
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду