У Раді Європи закликали уряди посилити захист журналістів

У Раді Європи закликали уряди посилити захист журналістів

30 Квітня 2021
1676
30 Квітня 2021
15:45

У Раді Європи закликали уряди посилити захист журналістів

1676
Рада Європи констатувала, що журналістика є небезпечною професією, яка відіграє надзвичайно важливу роль у незалежному висвітленні публічних зібрань.
У Раді Європи закликали уряди посилити захист журналістів
У Раді Європи закликали уряди посилити захист журналістів

У Раді Європи закликають уряди забезпечити захист журналістів, які виконують важливу суспільну функцію з інформування про проведення масових публічних заходів. Як повідомляє Укрінформ, з таким закликом виступила комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович.

«Оператори, журналісти, фотокореспонденти та інші працівники ЗМІ зазнають нападів під час виконання своєї роботи: інформування про публічні зібрання, включаючи демонстрації, що становлять громадський інтерес… Вони повинні мати повний доступ до усіх публічних зібрань, мати можливість інформувати з цих подій безпечно та без втручання у свою діяльність», – наголосила Міятович.

У Раді Європи вкотре констатували, що журналістика є небезпечною професією, яка відіграє надзвичайно важливу роль у незалежному висвітленні публічних зібрань. Влада також повинна порушувати, швидко і прозоро, розслідування таких випадків, які повинні класифікуватися як важкі правопорушення.

В «Індексі свободи преси», який складають «Репортери без кордонів», Україна опустилась цьогоріч на одну позицію і зайняла 97-ме місце. 

Цьогоріч перше місце в рейтингу займає Норвегія, Фінляндія зберегла другу позицію, а Швеція – на третьому місці. Серед найгірших країн для роботи ЗМІ залишається Китай (177-е місце), слідом йдуть Туркменістан, Північна Корея та Еритрея. Білорусь, в якій тривають репресії проти журналістів, погіршила позиції в «Індексі свободи преси», опустившись на 158-е місце.

За даними правозахисної організації «Репортери без кордонів» (RSF) у 2020 році у світі через професійну діяльність було вбито 50 журналістів. В 2020 році вперше за 30 років було страчено журналіста. 12 грудня у Ірані стратили Рухоллу Зама, якого влада країни звинуватила у підбурюванні до антиурядових протестів.

Водночас, за даними CPJ, кількість журналістів, убитих за свою професійну діяльність, зросла в 2020-му у два рази в порівнянні з попереднім роком: у цьому році було вбито щонайменше 30 журналістів.

Комітет захисту журналістів повідомив, що станом на 1 грудня 2020 року в світі ув'язнили щонайменше 274 журналіста за їхню професійну діяльність. Це новий рекорд у порівнянні з 2016 роком, коли в ув'язненні перебували 272 представника ЗМІ.

Фото: OSCE Parliamentary Assembly 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1676
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду