У 2020 році в світі вбили 50 журналістів – «Репортери без кордонів»

У 2020 році в світі вбили 50 журналістів – «Репортери без кордонів»

29 Грудня 2020
1306

У 2020 році в світі вбили 50 журналістів – «Репортери без кордонів»

1306
Цей показник майже не змінився в порівнянні з 2019 роком, коли вбили 53 працівників медіа.
У 2020 році в світі вбили 50 журналістів – «Репортери без кордонів»
У 2020 році в світі вбили 50 журналістів – «Репортери без кордонів»

У світі з 1 січня по 15 грудня 2020 року під час виконання службових обов'язків вбили 50 журналістів, хоча цього року менше репортерів працювали на місцях через пандемію COVID-19. Про це 29 грудня повідомила Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів».

Цей показник майже не змінився в порівнянні з 2019 роком, коли вбили 53 працівників медіа.

RSF звернули увагу, що в 2016 році 58% журналістів загинули в зонах конфліктів, натомість нині це число продовжує скорочуватися. У цьому році 32% смертельних випадків припали на Сирію, Ємен, Афганістан та Ірак, де тривають військові конфлікти різної інтенсивності.

Водночас усе більше журналістів гине в так званих «мирних» країнах – 68%. Зокрема, у Мексиці (8 убитих), Індії (4), Пакистані (4), на Філіппінах (3) й у Гондурасі (3).

84% журналістів, які загинули в 2020 році, вбили навмисно (у 2019 році 63%).

«Від насильства, у якому живе світ, продовжують страждати журналісти, – каже генеральний секретар RSF Крістоф Делуар. – Хтось вважає, що вони стають жертвами професійних ризиків, незважаючи на те, що вони все частіше піддаються нападам, коли проводять розслідування й роблять публікації на делікатні теми. При цьому підривається принцип загального права на інформацію».

За даними «Репортерів без кордонів», найнебезпечнішими темами для висвітлення залишаються розслідування місцевої корупції та розкрадання державних коштів (10 убитих в 2020 році), теми мафії та організованої злочинності (четверо убитих). У 2020 році виникло нове явище – сім журналістів вбили, коли вони висвітлювали демонстрації: в Іраку трьох журналістів, двох – у Нігерії, по одному – у Курдистані та Колумбії.

Нагадаємо, 15 грудня 2020 року Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» повідомила, що в світі у в'язницях перебувають 387 журналістів, 54 представників ЗМІ взяли в заручники, четверо – пропали безвісти.

Комітет захисту журналістів повідомив, що станом на 1 грудня 2020 року в світі ув'язнили щонайменше 274 журналіста за їхню професійну діяльність. Це новий рекорд у порівнянні з 2016 роком, коли в ув'язненні перебували 272 представника ЗМІ. Водночас, за даними CPJ, кількість журналістів, убитих за свою професійну діяльність, зросла в 2020-му у два рази в порівнянні з попереднім роком: у цьому році було вбито щонайменше 30 журналістів.

Фото: RSF  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1306
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду