Байден з нагоди Всесвітнього дня свободи преси: США будуть захищати і просувати вільні і незалежні ЗМІ

Байден з нагоди Всесвітнього дня свободи преси: США будуть захищати і просувати вільні і незалежні ЗМІ

4 Травня 2021
1470
4 Травня 2021
10:14

Байден з нагоди Всесвітнього дня свободи преси: США будуть захищати і просувати вільні і незалежні ЗМІ

1470
Президент США відзначив мужність журналістів, які говорять правду і не піддаються залякуванням.
Байден з нагоди Всесвітнього дня свободи преси: США будуть захищати і просувати вільні і незалежні ЗМІ
Байден з нагоди Всесвітнього дня свободи преси: США будуть захищати і просувати вільні і незалежні ЗМІ

Президент США Джо Байден виступив із заявою з нагоди Всесвітнього дня свободи преси. Текст заяви розміщено на сайті Білого дому.

«Рівно тридцять років тому африканські журналісти об'єдналися перед лицем постійного тиску і насильства і прийняли Віндхукську декларацію, в якій зазначалося, що "створення, підтримка і розвиток незалежної, плюралістичної та вільної преси має важливе значення для розвитку і підтримки демократії в країні, а також для економічного розвитку".

Тоді, як і зараз, ми вшановуємо мужність тих, хто говорить правду і не піддається залякуванням, часто з великим ризиком для себе, і ми підтверджуємо усталену і важливу роль журналістики і вільних ЗМІ в суспільствах по всьому світу. Журналісти розкривають правду, перешкоджають зловживань владою і вимагають прозорості від можновладців.

Вони грають незамінну роль у функціонуванні демократії. Під час пандемії COVID-19 журналісти і працівники ЗМІ були на передовій, інформуючи громадськість і ризикуючи власним здоров'ям. В епоху, коли істина все частіше опиняється під загрозою, наша потреба в точних, заснованих на фактах повідомленнях, відкритому публічному обговоренні і підзвітності особливо велика.

Всі ми зобов'язані протистояти цим загрозам для вільних і незалежних ЗМІ, включаючи фізичний ризик і немотивовані затримання. Комітет із захисту журналістів виявив, що в 2020 році в світі було ув'язнено рекордну кількість журналістів. Журналісти, особливо жінки і небілі люди, все частіше піддаються образам і переслідуванням в інтернеті.

Авторитарні режими намагаються підірвати вільну пресу, маніпулювати фактами або поширювати дезінформацію, в той час, як через скорочення індустрії новин по всьому світу стає дедалі більше і більше "новинних лакун" - регіонів, де немає місцевих ЗМІ. Ці нападки являють собою не що інше, як загрозу демократії в усьому світі.

Сьогодні, у Всесвітній день свободи преси, ми вшановуємо відвагу журналістів у всьому світі. Ми визнаємо невід'ємну роль, яку вільна преса відіграє в побудові процвітаючих, життєздатних і вільних суспільств. І ми знову зобов'язуємося захищати і просувати вільні, незалежні і різноманітні ЗМІ по всьому світу».

Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 травня Всесвітнім днем свободи преси у 1993 році.

Це рішення стало результатом роботи Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка в резолюції 1991 року про «Сприяння забезпеченню свободи преси у світі» визнала, що вільна, плюралістична та незалежна преса є необхідним компонентом будь-якого демократичного суспільства.

В «Індексі свободи преси», який складають «Репортери без кордонів», Україна опустилась цьогоріч на одну позицію і зайняла 97-ме місце. 

Цьогоріч перше місце в рейтингу займає Норвегія, Фінляндія зберегла другу позицію, а Швеція – на третьому місці. Серед найгірших країн для роботи ЗМІ залишається Китай (177-е місце), слідом йдуть Туркменістан, Північна Корея та Еритрея. Білорусь, в якій тривають репресії проти журналістів, погіршила позиції в «Індексі свободи преси», опустившись на 158-е місце.

За даними правозахисної організації «Репортери без кордонів» (RSF) у 2020 році у світі через професійну діяльність було вбито 50 журналістів. В 2020 році вперше за 30 років було страчено журналіста. 12 грудня у Ірані стратили Рухоллу Зама, якого влада країни звинуватила у підбурюванні до антиурядових протестів.

Водночас, за даними CPJ, кількість журналістів, убитих за свою професійну діяльність, зросла в 2020-му у два рази в порівнянні з попереднім роком: у цьому році було вбито щонайменше 30 журналістів.

Комітет захисту журналістів повідомив, що станом на 1 грудня 2020 року в світі ув'язнили щонайменше 274 журналіста за їхню професійну діяльність. Це новий рекорд у порівнянні з 2016 роком, коли в ув'язненні перебували 272 представника ЗМІ.

Фото: Gage Skidmore/Flickr 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1470
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду