У 2020 році в світі ув'язнили рекордну кількість журналістів - CPJ

У 2020 році в світі ув'язнили рекордну кількість журналістів - CPJ

15 Грудня 2020
1900

У 2020 році в світі ув'язнили рекордну кількість журналістів - CPJ

1900
Значна кількість журналістів опинилась у в'язниці через висвітлення пандемії COVID-19 або політичної нестабільності.
У 2020 році в світі ув'язнили рекордну кількість журналістів - CPJ
У 2020 році в світі ув'язнили рекордну кількість журналістів - CPJ

Cтаном на 1 грудня 2020 року в світі ув'язнили щонайменше 274 журналіста за їхню професійну діяльність. Це новий рекорд у порівнянні з 2016 роком, коли в ув'язненні перебували 272 представника ЗМІ. Про це йдеться у глобальній доповіді Комітету захисту журналістів.

Зазначено, що велика кількість медійників опинилась у в'язниці через висвітлення пандемії COVID-19 або політичної нестабільності. При цьому щонайменше двоє журналістів померли, заразившись коронавірусом за ґратами.

Другий рік поспіль найбільше медійників ув'язнено в Китаї, за ним слідують Туреччина, Єгипет, Саудівська Аравія.

До списку країн зі значною кількістю ув'язнених журналістів увійшла Білорусь, де тривають масові протести, і Ефіопія, де політична нестабільність переросла в збройний конфлікт.

Уже п'ятий рік поспіль репресивні уряди ув'язнюють не менше 250 журналістів. 

У Сполучених Штатах на момент складання доповіді жоден журналіст не значився ув'язненим, але протягом 2020 року були заарештовано або притягнуті до кримінальної відповідальності 110 журналістів, і близько 300 представників ЗМІ піддалися нападам, причому більшість - з боку правоохоронних органів.

У Китаї значна кількість із 47 журналістів-в'язнів відбувають тривалі терміни або перебувають у в'язниці в провінції Синьцзян, причому не розкривається інформація, у чому їх звинувачують. Коли на початку цього року коронавірус вразив місто Ухань в провінції Хубей, влада заарештувала кількох журналістів за репортажі, що йшли врозріз із офіційною версією Пекіна. Серед трьох журналістів, які все ще знаходяться у в'язниці за станом на 1 грудня, є і незалежна відеожурналістка Чжан Чжань, яка почала публікувати репортажі з Уханя в Twitter і YouTube на початку лютого і була заарештована 14 травня.

У Туреччині, за даними КЗЖ, у цьому році за ґрати було кинуто 37 журналістів, що вдвічі менше, ніж в 2016 році, але влада продовжує арештовувати журналістів і їхніх адвокатів.

Тим часом в Єгипті число журналістів у тюрмах досягло 27, такий же показник був встановлений в рекордному 2016 році. Тільки в листопаді місяці прокуратура висунула нові звинувачення в тероризмі фотографу Сайеду Абд Еллах і блогеру Мохамеду «Oxygen» Ібрагіму, щоб обійти рішення суду про їх звільнення. Щонайменш три журналісти були заарештовані за свої репортажі про COVID-19.

Як писав ДМ, 12 грудня в Ірані стратили 47-річного опозиційного журналіста Рухоллу Зама, якого звинуватили в тому, що його публікації нібито спровокували загальнонаціональні протести в 2017 році. ООН, Європейський союз та США засудили Іран через цю страту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1900
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду