Цивільна дружина Тараса Козака купила квартиру в Москві за $13 млн – «Схеми»

Цивільна дружина Тараса Козака купила квартиру в Москві за $13 млн – «Схеми»

6 Лютого 2021
5029
6 Лютого 2021
17:09

Цивільна дружина Тараса Козака купила квартиру в Москві за $13 млн – «Схеми»

5029
При цьому нардеп не вносить дані про цивільну дружину, її майно та доходи у свою декларацію.
Цивільна дружина Тараса Козака купила квартиру в Москві за $13 млн – «Схеми»
Цивільна дружина Тараса Козака купила квартиру в Москві за $13 млн – «Схеми»

Цивільна дружина народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Тараса Козака Наталія Лавренюк володіє квартирою на 657 кв.м у центрі Москви, в одному з найдорожчих житлових комплексів російської столиці Knightsbridge Privat Park. Орієнтовна її вартість на момент придбання – $13 млн, або близько 350 млн грн. Це виявили журналісти програми «Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший»).

В офіційному витягу з реєстру речових прав РФ вказано, що Наталія Лавренюк стала власницею дворівневої квартири у березні 2020 року. Також вона володіє чотирма паркомісцями та кількома підвальними приміщеннями у житловому комплексі.

Knightsbridge Privat Park відомий високою вартістю житла і тим, що в ньому мешкає російська владна еліта – але в значно менших помешканннях, ніж має дружина українського нардепа. Журналісти-розслідувачі знаходили там помешкання керівника «Пошти Росії» Миколи Подгузова (386 кв.м.), сестри прем'єра РФ Михайла Мішустіна (170 кв.м.).

«Попри введення Україною персональних санкцій проти соратника Медведчука Тараса Козака, вони наразі, схоже, жодним чином не торкаються значної частини його активів і майна, хоча входять до сфери його впливу. Бо юридично компанії та нерухомість оформлені на його цивільну дружину, яку він роками не вносить до своєї декларації про майно і доходи, хоча цього вимагає закон», – сказано в розслідуванні.

На думку експертів, Козак придбав нерухомість для дружини саме в РФ, тому що тут не визнають санкції США та ЄС.

Нагадаємо, раніше «Слідство.інфо» встановило, що у родичів Тараса Козака є десятки квартир, будинків та ділянок у Києві та Львові.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років. За хронологією подій, пов'язаних із застосуванням санкцій до каналів «групи Медведчука», можна стежити тут.

З 19 членів ради 17 проголосували «за» санкції, один був відсутній, спікер парламенту Дмитро Разумков – утримався. Він вважає, що відповідальних за співпрацю з РФ та фінансування тероризму мають карати згідно з законодавством. На його думку, санкції мають запроваджувати проти осіб, яких не можуть притягнути до відповідальності перед українським судом. Разумков стверджує, що представники спецслужб не надали додаткової інформації для ознайомлення під час засідання РНБО. Секретар РНБО Данілов наголошує, що частина документів засекречена. 

Власник каналів Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури. У заяві каналів «групи Медведчука» рішення РНБО називають «решением об уничтожении трех оппозиционных телеканалов» та «политической расправой над неугодными СМИ». Канали, йдеться в заяві, «намерены бороться за свое право вещать для украинцев, доносить правду до граждан и быть в эфире». Однак автори заяви не уточнили, про які методи боротьби йдеться.

Президент Зеленський та голова СБУ Баканов вважають заборону «каналів Медведчука» боротьбою в інформаційній війні за правду та європейські цінності, а також кроком у боротьбі з російською гібридною агресією. Чому закриття каналів Медведчука — це не наступ на свободу слова читайте в матеріалі «Детектора медіа».

4 лютого в Нацраді повідомили, що в усіх регіонах України провайдери вимкнули телеканали «112 Україна», ZIK і NewsOne — як на супутнику, так і в кабелі. Телеканали продовжують транслювати свої ефіри на YouTube. Міністерство культури та інформаційної політики раніше повідомило, що направить до компанії запит з проханням заблокувати сторінки телеканалів.

Також 4 лютого указ президента про санкції оскаржили у Верховному Суді.

5 лютого сайти телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK повідомили, що більше не можуть використовувати власні доменні імена. Вони відтепер доступні на резервних адресах zikua.tv, 112ua.tv и newsoneua.tv.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5029
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду