Дружину Тараса Козака внесли до бази сайту «Миротворець»

Дружину Тараса Козака внесли до бази сайту «Миротворець»

7 Лютого 2021
10212
7 Лютого 2021
12:32

Дружину Тараса Козака внесли до бази сайту «Миротворець»

10212
Їй інкримінують фінансування тероризму, подвійне громадянство, ведення бізнесу на території країни-агресора.
Дружину Тараса Козака внесли до бази сайту «Миротворець»
Дружину Тараса Козака внесли до бази сайту «Миротворець»

До бази сайту «Миротворець» потрапила Наталія Лавренюк – цивільна дружина народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака, власника каналів «112 Україна», NewsOne та ZIK. На початку лютого РНБО запровадила санкції проти Козака, а його канали припинили мовлення. Повна хронологія подій – тут.

На сайті «Миротворець» вказується, що Наталія Лавренюк – «пособниця російських окупантів» та нібито причетна до їхнього фінансування. Також їй інкримінують подвійне громадянство – українське та російське (з 2015 року).

На основі публікацій у ЗМІ «Миротворець» також вказує, що вона є бенефіціарною власницею ТОВ «НЗНП Трейд», яке здійснює геологічне вивчення, розвідку і видобуток нафти на території Ханти-Мансійського автономного округу в РФ.

Як писав ДМ, «Схеми» виявили, що цивільна дружина Тараса Козака в березні 2020 року придбала квартиру в елітному ЖК у Москві. За помешкання в 657 кв.м вона заплатила близько $13 млн. Сам нардеп не вказує у своїй декларації цивільну дружину та її статки. Відомо, що інші родичі Тараса Козака також володіють десятками квартир, будинків та ділянок у Києві та Львові.

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.

З 19 членів ради 17 проголосували «за» санкції, один був відсутній, спікер парламенту Дмитро Разумков – утримався. Він вважає, що відповідальних за співпрацю з РФ та фінансування тероризму мають карати згідно з законодавством. На його думку, санкції мають запроваджувати проти осіб, яких не можуть притягнути до відповідальності перед українським судом. Разумков стверджує, що представники спецслужб не надали додаткової інформації для ознайомлення під час засідання РНБО. Секретар РНБО Данілов наголошує, що частина документів засекречена. 

Власник каналів Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури. У заяві каналів «групи Медведчука» рішення РНБО називають «решением об уничтожении трех оппозиционных телеканалов» та «политической расправой над неугодными СМИ». Канали, йдеться в заяві, «намерены бороться за свое право вещать для украинцев, доносить правду до граждан и быть в эфире». Однак автори заяви не уточнили, про які методи боротьби йдеться.

Президент Зеленський та голова СБУ Баканов вважають заборону «каналів Медведчука» боротьбою в інформаційній війні за правду та європейські цінності, а також кроком у боротьбі з російською гібридною агресією. Чому закриття каналів Медведчука — це не наступ на свободу слова читайте в матеріалі «Детектора медіа».

4 лютого в Нацраді повідомили, що в усіх регіонах України провайдери вимкнули телеканали «112 Україна», ZIK і NewsOne — як на супутнику, так і в кабелі. Телеканали продовжують транслювати свої ефіри на YouTube. Міністерство культури та інформаційної політики раніше повідомило, що направить до компанії запит з проханням заблокувати сторінки телеканалів.

Також 4 лютого указ президента про санкції оскаржили у Верховному Суді.

5 лютого сайти телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK повідомили, що більше не можуть використовувати власні доменні імена. Вони відтепер доступні на резервних адресах zikua.tv, 112ua.tv и newsoneua.tv.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10212
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду