Комітет Ради не знайшов підстав карати Киву, який вилаяв журналіста Мокрика

Комітет Ради не знайшов підстав карати Киву, який вилаяв журналіста Мокрика

4 Березня 2021
2162
4 Березня 2021
17:20

Комітет Ради не знайшов підстав карати Киву, який вилаяв журналіста Мокрика

2162
Якби подібна ситуація виникла між двома нардепами, винуватця могли б покарати недопуском до щонайбільше п'яти пленарних засідань.
Комітет Ради не знайшов підстав карати Киву, який вилаяв журналіста Мокрика
Комітет Ради не знайшов підстав карати Киву, який вилаяв журналіста Мокрика

Парламентський Комітет з питань регламенту не знайшов правових підстав для покарання нардепа від «ОПЗЖ» Іллі Киви, який лаявся під час розмови з журналістом Bihus.info Данилом Мокриком. Про це повідомляє видання Чесно.

Зокрема, комітет обмежився нагадуванням Киві про необхідність дотримання норм моралі та поваги до оточуючих.

Відповідно до законодавства, нардепи не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Однак, депутат повинен дотримуватися загальновизнаних норм моралі, зберігати власну гідність, поважати честь і гідність інших депутатів, службовців, посадовців та інших громадян, утримуватися від компрометуючих дій, заяв і вчинків.

Комітет нагадав, що регламент ВРУ регулює питання дотримання дисципліни та норм етики депутатами на пленарних засіданнях, але не поза ними. Він також не передбачає порядку врегулювання конфлікту між нардепом та іншою особою.

Зазначається, що якби подібна ситуація виникла між двома народними депутатами, винуватця могли б покарати недопуском до щонайбільше п'яти пленарних засідань.

Оскільки інцидент між Кивою та Мокриком був у кулуарах і це не був конфлікт двох народних депутатів, комітет дійшов висновку, що у нього немає правових підстав для розгляду питання порушення вимог депутатської етики.  

4 лютого у кулуарах Верховної Ради народний депутат від «ОПЗЖ» Ілля Кива обматюкав журналіста проєкту журналістських розслідувань Bihus.info Данила Мокрика, який запитав у нього про відмивання грошей через конвертаційні центри.

Після того, як Кива виматюкався й звинуватив Bihus.info у «провокаціях», Мокрик нагадав йому, що депутатську зарплату він отримує з податків громадян, зокрема його. Депутат на це запропонував керівнику проєкту Денису Бігусу заплатити податки «на всі вкрадені ним гроші».

Данило Мокрик заявив, що поведінка Іллі Киви ганьбить фракцію ОПЗЖ, Верховну Раду та Україну.

Фото: Danylo Mokryk/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2162
Читайте також
03.03.2023 14:56
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
5 576
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
K
1142 дн. тому
перепрошую, але тут є неточність. Саме існування опзж ганьбить Верховну Раду та Україну, не тільки той недоумок.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду