Нацрада перевірить ZIK через анонс марафону «Реванш соросятні»

Нацрада перевірить ZIK через анонс марафону «Реванш соросятні»

26 Листопада 2020
2617
26 Листопада 2020
12:47

Нацрада перевірить ZIK через анонс марафону «Реванш соросятні»

2617
На думку членів Нацради, анонс містив заклики до розпалювання ворожнечі.
Нацрада перевірить ZIK через анонс марафону «Реванш соросятні»
Нацрада перевірить ZIK через анонс марафону «Реванш соросятні»

26 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову безвиїзну перевірку телеканалу ZIK (ТОВ «ТРК “Нові комунікації”») через анонс марафону «Реванш соросятні».

Анонс цього марафону тривалістю 2,5 хвилини канал показував 11 листопада о 23:47 та 12 листопада о 9:43, 11:52, 12:37. У ньому Нацрада виявила, наприклад, висловлювання: «В Україні американська демократія перетворюється на реванш грантоїдів, реванш соросятні і трагедію українського народу» та інші.

Відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич назвав текст анонсу та заставок «неприємним, стигматизуючим і таким, що містить дискримінаційні терміни». «Весь зміст цього анонсу є таким, що містить спробу підбурювання й розпалювання ворожнечі по відношенню до значної кількості людей, як українців, так і іноземних громадян, за ознакою їх причетності до ідеології або політичних поглядів, які сповідують ідеї демократичного шляху розвитку України», – сказав пан Зіневич.

«Ця заява, висловлена в публічний спосіб, може бути сприйнята аудиторією як заклик до агресії проти частини українського суспільства та іноземних громадян», – додала голова Нацради Ольга Герасим’юк.

Нацрада перевірятиме дотримання каналом ZIK абзаців 3, 4, 6 частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення», які не допускають використання телерадіоорганізацій для закликів до насильницької зміни конституційного ладу, закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті; пунктів а, в частини 1 статті 59 закону «Про телебачення і радіомовлення» та частини 1 статті 28 закону «Про інформацію».

Як писав «Детектор медіа», телеканал ZIK анонсував марафон «Реванш соросятні» на 13 листопада, але після анонсу більше жодного разу не згадував про подію ні в ефірі, ні на сайті. Натомість канал провів «таємний» марафон: інкорпорував згадки про Джорджа Сороса та його «найновішу зброю» – новообраного президента США Джо Байдена – практично в усі програми 13 листопада. Аналіз ефіру того дня читайте в колонці Ярослава Зубченка на «Детекторі медіа».

Нагадаємо, 28 лютого 2020 року телеканал ZIK провів телемарафон «Тхне Соросом», під час якого співробітники телеканалу та запрошені експерти обговорювали діяльність Джорджа Сороса та його нібито «вплив» на український уряд, Верховну Раду, Генеральну прокуратуру та громадські організації.

Міжнародний фонд «Відродження» закликав українських медіаекспертів, журналістів, юристів, зокрема – членів Незалежної медійної ради, Комісії з журналістської ектики, Медіаруху та інших фахових спільнот – уважно подивитися та дати оцінку телемарафону на телеканалі ZIK «Тхне Соросом».

2 березня низка медійних організацій закликали Національну раду з питань телебачення і радіомовлення та правоохоронні органи дати оцінку діям телеканалу ZIK та його посадовим особам з підготовки та поширення телемарафону «Тхне Соросом».

6 березня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу ZIK через трансляцію марафону «Тхне Соросом». Під час карантину Нацрада не мала змоги проводити перевірки, тому досі не розглянула цього питання. Із 30 жовтня Нацрада отримала змогу проводити безвиїзні перевірки.

9 березня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) оголосила публічний осід телеканалу ZIK за цей марафон. КЖЕ виявила, що канал порушив вимоги статей 6, 9, 10, 15 та 19 Кодексу етики українського журналіста. Порушення, за висновком експертів, мають свідомий характер та є несумісними з професійною журналістикою.

29 травня Незалежна медійна рада знайшла ознаки мови ворожнечі, антисемітизму, порушення журналістських стандартів, вимог законодавства та Редакційного статуту телеканалу ZIK у телемарафоні «Тхне Соросом. НМР запропонувала Нацраді детально промоніторити канали ZIK, NewsOne та «112 Україна» з огляду на систематичну пропаганду однієї партії.

Три інформаційні телеканали – NewsOne«112 Україна» і ZIK – належать Тарасу Козаку і входять до медіахолдингу «Новини», який очолює телепродюсер Олексій Семенов. Він скуповував ці канали поступово, з жовтня 2018-го по червень 2019 року. Тарас Козак – близький соратник українського політика, одного з лідерів партії «Опозиційна платформа – За життя» і кума Володимира Путіна Віктора Медведчука, їхні брати – бізнес-партнери.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2617
Читайте також
16.11.2020 11:30
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
6 394
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Марат
1244 дн. тому
Только уже слепой , глухой и немой не видит , не слышит и молчит о том. , кто правит страной , а не государством украиной .И ЗИК ту ни при чем , без него все знали.Но правду хотят заткнуть. Дерьмо-краты хреновы
Марат
1244 дн. тому
Только уже слепой , глухой и немой не видит , не слышит и молчит о том. , кто правит страной , а не государством украиной .И ЗИК ту ни при чем , без него все знали.Но правду хотят заткнуть. Дерьмо-краты хреновы
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду