Нацрада звернеться до суду, щоб анулювати ліцензію ZIK та «112 Україна»

Нацрада звернеться до суду, щоб анулювати ліцензію ZIK та «112 Україна»

12 Лютого 2021
4264
12 Лютого 2021
14:50

Нацрада звернеться до суду, щоб анулювати ліцензію ZIK та «112 Україна»

4264
Національна рада з питань телебачення та радіомовлення звернеться з позовом до суду щодо анулювання ліцензії каналу ZIK та «112 Україна».
Нацрада звернеться до суду, щоб анулювати ліцензію ZIK та «112 Україна»
Нацрада звернеться до суду, щоб анулювати ліцензію ZIK та «112 Україна»

Такі рішення регулятор прийняв на своєму засіданні 12 лютого.

Звернутись до суду Нацрада планує через те, що обидва канали під час проведення кількох перевірок не надали усіх потрібних документів (зокрема, копії сіток мовлення). Таким чином, не було можливості звірити інформацію моніторингу з сіткою мовлення. Такі дії, регулятор розцінив як умисні і склав відповідні акти, на основі яких і будуть сформовані звернення до суду.

Перевірки стосувались, зокрема, трансляції зустрічі голови політради політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», народного депутата України Віктора Медведчука з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві.

Також Нацрада оголосила кілька попереджень за розпалювання ворожнечі в ефірі, за трансляцію згаданої зустрічі, а також через марафон «Тхне Соросом» та анонс марафону «Реванш соросятні». За останній регулятор оштрафував канал ZIK. Сума штафу становить 341 тисяч 667 гривень. Окрім цього, штраф через наявність у висловлюваннях гостей програм закликів до розпалення агресивної війни та ворожнечі у розмірі 114 тисяч гривень та кілька попередження отримав і канал «112 Україна». Зокрема, одне з попереджень «112 Україна» регулятор виніс через те, що в низки програм каналу не було зазначено авторів, назв та адрес виробників програми, також зафіксовано зменшення національного продукту та програм власного виробництва в ефірі. Інші через трансляцію зустрічі Путіна з Медведчуком та ознаки порушень законодавства у висловах гостей програм.

На засідання представники каналу ZIK та «112 Україна» не прийшли, оскільки, за словами членів Нацради, вважали, що регулятор їх повідомив не належним чином і просили перенести розгляд питань після завершення карантину.

«Медведчуківські канали не вперше маніпулюють ковідом, щоб не прийти на засідання Нацради», - сказала голова регулятора Ольга Герасим’юк.

Тому регулятор розглядав питання щодо результатів перевірки без участі представника.

Також під час засідання Нацрада призначила ще одну перевірку каналу «112 Україна». На цей раз через програму «Голос народу», участь у якій брав народний депутат України ІІ-VII скликань Петро Симоненко. Його висловлювання, на думку регулятора, мають ознаки порушень законодавства. Зокрема, заклики до розпалювання ворожнечі, поширення необ'єктивної інформації, заклики до порушення територіальної цілісності України. Зокрема, Петро Симоненко казав під час ефіру: « Надо войну гражданскую прекратить, и вопрос о мире в Украине стоит ребром. От этого зависит очень многое»; «А вообще Украина потеряла Донбасс, как только она начала использовать армию. Антиконституционное было решение против мирного населения, против народа Украины, живущего на Донбассе»; «Исполнители – это украинские националисты и неофашисты, и они развязали эту войну. Это плацдарм огненный для противоречий между Украиной и Россией» тощо.

Результати перевірки каналу NewsOne Нацрада 12 лютого не розглядала.

Нагадаємо, 6-8 жовтня NewsOne, «112 Україна» та ZIK транслювали програми та сюжети про зустріч народного депутата, одного з лідерів партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві. Темами зустрічі були налагодження відносин Росії з Україною, постачання російської вакцини від СОVID-19 «Супутник V» в Україну та святкування 75-річчя перемоги у німецько-радянській війні. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4264
Читайте також
27.05.2021 14:28
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 533
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду