ZIK у марафоні «Тхне Соросом» просував відставку уряду Гончарука, розпалював ворожнечу та піарив ОПЗЖ, – Незалежна медійна рада

ZIK у марафоні «Тхне Соросом» просував відставку уряду Гончарука, розпалював ворожнечу та піарив ОПЗЖ, – Незалежна медійна рада

29 Травня 2020
1706

ZIK у марафоні «Тхне Соросом» просував відставку уряду Гончарука, розпалював ворожнечу та піарив ОПЗЖ, – Незалежна медійна рада

1706
Незалежна медійна рада знайшла в марафоні порушення та запропонувала Нацраді детально промоніторити канали ZIK, NewsOne та «112 Україна» з огляду на систематичну пропаганду однієї партії.
ZIK у марафоні «Тхне Соросом» просував відставку уряду Гончарука, розпалював ворожнечу та піарив ОПЗЖ, – Незалежна медійна рада
ZIK у марафоні «Тхне Соросом» просував відставку уряду Гончарука, розпалював ворожнечу та піарив ОПЗЖ, – Незалежна медійна рада

Незалежна медійна рада знайшла ознаки мови ворожнечі, антисемітизму, порушення журналістських стандартів, вимог законодавства та Редакційного статуту телеканалу ZIK у телемарафоні «Тхне Соросом», який телеканал ZIK транслював 28 лютого. Відповідний висновок щодо телемарафону Незалежна медійна рада оприлюднила 29 травня.

Цю справу Незалежна медійна рада вирішила розглянути після відкритого звернення міжнародного фонду «Відродження», який згадувався в телемарафоні «Тхне Соросом» і закликав медійну спільноту, у тому числі Незалежну медійну раду, дати оцінку медіапродуктам телеканалу ZIK.

Учасники телемарафону висловлювалися щодо низки народних депутатів і членів уряду Олексія Гончарука, а також громадських організацій та їхніх представників. Їх називали «соросятами», які нібито «продалися» західним донорам, зокрема бізнесмену та філантропу Джорджу Соросу. Про самого Джорджа Сороса говорили, що він нібито «заробив величезні статки на кризах».

Незалежна медійна рада вважає, що зміст і мета марафону охоплювали не лише питання впливу Джорджа Сороса та його структур на Україну. На думку ради, телемарафон «Тхне Соросом», імовірно, слугував медійному пропагуванню ідей відставки уряду Олексія Гончарука, шкідливості західної підтримки українських громадських організацій і ЗМІ та мав не меті пропаганду інтересів конкретної політичної сили – «Опозиційної платформи – За життя».

Експерти Незалежної медійної ради вбачають у змісті телемарафону ознаки мови ворожнечі щодо організацій, які отримують підтримку від західних донорів, та підбурювання до антисемітизму.

Незалежна медійна рада вказала і на порушення низки журналістських стандартів у марафоні: незбалансованість, упередженість, сумнівна достовірність, неповнота поданої інформації.

Незалежна медійна рада дійшла висновку, що телеканал ZIK у марафоні «Тхне Соросом» порушив вимоги закону «Про телебачення і радіомовлення», які забороняють телерадіокомпаніям поширювати мову ворожнечі, порушувати права та інтереси третіх осіб та зобов’язують мовників поширювати об’єктивну інформацію. Також канал порушив норми власного Редакційного статуту щодо поширення об’єктивної інформації та дотримання журналістських стандартів правдивості, точності, неупередженості, безсторонності, плюралізму думок, збалансованості.

Незалежна медійна рада також запропонувала Національній раді з питань телебачення і радіомовлення провести більш детальний моніторинг контенту телеканалів ZIK, NewsOne та «112 Україна» з огляду на систематичне фіксування в ньому політичної пропаганди конкретної партії (порушення п. «в» ч. 1 ст. 59 ЗУ «Про телебачення і радіомовлення»).

Такий моніторинг Нацради мав би стосуватися питань збалансованості/незбалансованості підбору гостей ефірів, опонування ведучими цим гостям (або відсутності такого), згадування політичних сил в ефірі за відсутності інформаційних приводів або створення самими телеканалами таких штучних приводів, коментарів телеведучих та журналістів на підтримку (або проти) конкретних політиків, політичних сил та озвучуваних ними тез. Відповідний моніторинг мав би охоплювати принаймні тиждень мовлення, вважає Незалежна медійна рада.

Повний текст висновку можна переглянути тут.

Довідка:

Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим та консультативним органом, який розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, порушень норм журналістської етики, а також надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення ними регулювання у медійній сфері.

Незалежна медійна рада була заснована п’ятьма провідними медійними громадськими організаціями («Центр демократії та верховенства права», «Інститут Масової Інформації», «Інтерньюз-Україна», «Детектор Медіа» та «Фундація «Суспільність») і складається із 15 членів. Голова Незалежної медійної ради – Тарас Шевченко, секретарі – Олена Голуб і Павло Моісеєв.

Нагадаємо, 28 лютого телеканал ZIK провів телемарафон «Тхне Соросом», під час якого співробітники телеканалу та запрошені експерти обговорювали діяльність Джорджа Сороса та його нібито «вплив» на український уряд, Верховну Раду, Генеральну прокуратуру та громадські організації.

Міжнародний фонд «Відродження» закликав українських медіаекспертів, журналістів, юристів, зокрема – членів Незалежної медійної ради, Комісії з журналістської ектики, Медіаруху та інших фахових спільнот – уважно подивитися та дати оцінку телемарафону на телеканалі ZIK «Тхне Соросом».

2 березня низка медійних організацій закликали Національну раду з питань телебачення і радіомовлення та правоохоронні органи дати оцінку діям телеканалу ZIK та його посадовим особам з підготовки та поширення телемарафону «Тхне Соросом».

2 березня Незалежна медійна рада вирішила надати оцінку марафону «Тхне Соросом».

6 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу ZIK (ТОВ «ТРК “Нові комунікації”») через трансляцію марафону «Тхне Соросом».

9 березня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) оголосила публічний осід телеканалу ZIK за цей марафон. КЖЕ виявила, що канал порушив вимоги статей 6, 9, 10, 15 та 19 Кодексу етики українського журналіста. Порушення, за висновком експертів, мають свідомий характер та є несумісними з професійною журналістикою.

Три інформаційні телеканали – NewsOne«112 Україна» і ZIK – належать Тарасу Козаку і входять до медіахолдингу «Новини», який очолює телепродюсер Олексій Семенов. Він скуповував ці канали поступово, з жовтня 2018-го по червень 2019 року. Тарас Козак – близький соратник українського політика, одного з лідерів партії «Опозиційна платформа – За життя» і кума Володимира Путіна Віктора Медведчука, їхні брати – бізнес-партнери.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1706
Читайте також
16.11.2020 11:30
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
6 314
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду