Комітет гуманітарної та інформполітики переніс розгляд законопроєктів про медіа

Комітет гуманітарної та інформполітики переніс розгляд законопроєктів про медіа

19 Червня 2020
2292
19 Червня 2020
10:11

Комітет гуманітарної та інформполітики переніс розгляд законопроєктів про медіа

2292
Члени Комітету не встигли опрацювати великий обсяг законопроєктів.
Комітет гуманітарної та інформполітики переніс розгляд законопроєктів про медіа
Комітет гуманітарної та інформполітики переніс розгляд законопроєктів про медіа

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 18 червня більшістю голосів вирішив перенести розгляд проєкту закону №2693 «Про медіа» у новій редакції, підготовленій Комітетом, та законопроєкту 2693-2 «Про медіа» на 1 липня 2020 року. Оновленого тексту проєкту № 2693 на сайті парламенту ще немає.

Проєкт №2693-2 зареєстровано на сайті парламенту  29 травня  2020 року.

З проханням перенести розгляд проєкту виступив член Комітету від фракції ОПЗЖ Юрій Павленко. Він зазначив, що це дуже об’ємні проєкти, ухвалення яких вплине на всю медійну галузь на багато років. Тому йому треба детально з ними ознайомитися.

Окрім того, на засіданні були відсутні представники фракції «Європейська солідарність», які у той момент брали участь у акції під судом на підтримку лідера своєї політичної сили Петра Порошенка. Микита Потураєв передав їхнє прохання перенести розгляд проєктів про медіа. Так само просили перенести розгляд перша заступниця голови Ірина Констанкевич (депутатська група «За майбутнє») та секретар Комітету Олександр Абдуллін (фракція «Батьківщина»).

Нагадаємо, 19 травня Верховна Рада України направила законопроєкт № 2693 «Про медіа» для підготовки на повторне перше читання. І вирішила розглядати обидва законопроекти за скороченою процедурою.

Як писав «Детектор медіа», Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді направити законопроєкт №2693 на повторне перше читання. Раніше голова Комітету Олександр Ткаченко говорив, що всі зміни і пропозиції в законопроєкт про медіа внесуть між першим і другим читанням. А потім зазначив, що через наміри змінити структуру проєкту пропонуватимуть парламенту повернути його на повторне перше читання.

Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ, блогерів та різних веб-платформ (типу Netlix чи Facebook). Передбачено і механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроекту присвячено мовленню громад (community media) — третьому сектору мовлення, що існує в Європі поруч із суспільним та комерційним.

Нагадаємо, 27 грудня 2019 року зареєстровано законопроект № 2693 «Про медіа». Його авторами стали члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлізавета Богуцька, Тетяна Тябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, а також член Комітету з питань свободи слова Тетяна Циба. Майже всі вони представляють фракцію «Слуга народу», крім Ірини Констанкевич, яка представляє депутатську групу «За майбутнє».

15 січня 2020 року було зареєстровано альтернативний законопроект № 2693-1. Його авторами стали нардепи від фракції «Європейська солідарність»: Микола Княжицький, Володимир В'ятрович, Софія Федина, Вікторія Сюмар, Володимир Ар'єв, Ірина Фріз, Олег Синютка та Іванна Климпуш-Цинцадзе.

17 січня 2020 року  Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту прийняти за основу законопроєкт № 2693 «Про медіа». Члени Комітету домовилися, що і альтернативний законопроєкт № 2693-1 теж винесуть на розгляд пленарного засідання Верховної Ради.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2292
Читайте також
26.05.2020 14:00
Катерина Горчинська
для «Детектора медіа»
2 579
09.04.2020 19:10
Центр журналістики при Київській школі економіки
для «Детектора медіа»
2 801
14.03.2020 08:41
Олександр Ткаченко, «Українська правда»
1 156
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду