Вівторок, 19 Травня 2020

Верховна Рада направила законопроєкт «Про медіа» на повторне перше читання

За це рішення проголосували 278 депутатів.
Верховна Рада направила законопроєкт «Про медіа» на повторне перше читання

19 травня Верховна Рада України направила законопроєкт № 2693 «Про медіа» для підготовки на повторне перше читання. Це рішення підтримали 278 депутатів, 23 проголосували проти (усі представники політичної партії «Опозиційна платформа-За життя»), а ще 17 утримались.

Таким чином парламент підтримав рішення Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, який рекомендував Верховній Раді направити законопроєкт на повторне перше читання. Раніше Олександр Ткаченко говорив, що всі зміни і пропозиції в законопроєкт про медіа внесуть між першим і другим читанням. А потім зазначив, що через наміри змінити структуру проєкту пропонуватимуть парламенту повернути його на повторне перше читання.

Нагадаємо, законопроєкт № 2693 «Про медіа» зареєстрували у Верховній Раді 27 грудня 2019 року. Він має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам.

Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ, блогерів та різних веб-платформ (типу Netlix чи Facebook). Передбачено і механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроекту присвячено мовленню громад (community media) — третьому сектору мовлення, що існує в Європі поруч із суспільним та комерційним.

Також розширяться повноваження і регулятора — Нацради з питань телебаченні і радіомовлення. Вона зможе миттєво реагувати, аж до тимчасового призупинення мовлення. Онлайн-медіа зможуть карати штрафами в розмірі 1-5 мінімальних зарплат (від 4,7 тис. до 23,5 тис. грн. станом на 2020 рік) або ж блокувати доступ до них через інтернет-провайдерів. Для аудіовізуальних медіа передбачені більші штрафи.

Крім того, для суб’єктів у сфері медіасервісів на замовлення пропонують встановити 25-відсоткову квоту програм, виконаних державною мовою. Для нелінійних медіа планують також впровадити вимогу не менше 30 % європейського продукту (що включає й українські програми) від загального обсягу програм.

Раніше «Детектор медіа» публікував аналіз документу від експертки Центру демократії та верховенства права Тетяни Авдєєвої. Свої зауваження щодо законопроекту висловлювали й асоціації провайдерів.