ОПУ не повідомляє, чи підпише Зеленський указ про заборону російських соцмереж

ОПУ не повідомляє, чи підпише Зеленський указ про заборону російських соцмереж

14 Травня 2020
1856
14 Травня 2020
16:08

ОПУ не повідомляє, чи підпише Зеленський указ про заборону російських соцмереж

1856
ОПУ вже отримав рішення Ради національної безпеки та оборони України та проєкт указу президента.
ОПУ не повідомляє, чи підпише Зеленський указ про заборону російських соцмереж
ОПУ не повідомляє, чи підпише Зеленський указ про заборону російських соцмереж

Офіс президента України не повідомив, чи підпише Володимир Зеленський указ про продовження санкцій щодо російських соціальних мереж й інтернет-сервісів. 

Трирічний строк дії санкцій проти «Mail.ru», «Яндекса», «ВКонтакте», «Одноклассников» спливає 15 травня.

«Процедура підписання і оприлюднення указів президента України визначена Положенням про Офіс президента України, затвердженим указом президента України від 25 червня 2019 року № 436», – повідомили в ОПУ у відповідь на запит «Детектора медіа».

Офіс президента також не відповів на питання щодо терміну продовження санкцій та переліку сервісів, які під них потраплять. «Ознайомитися зі змістом рішення РНБО України та додатками до нього можна буде після офіційного оприлюднення відповідного указу президента України згідно із законом України "Про санкції"», – сказали в ОПУ.

Як писав ДМ, 13 травня Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про продовження санкцій щодо російських соціальних мереж і інтернет-сервісів, зокрема «Mail.ru», «ВКонтакте», «Одноклассники» та інших і передала проєкт відповідного указу до Офісу президента. Водночас Верховна Рада увечері ухвалила постанову, яка рекомендує РНБО продовжити строк санкцій відповідно до рішення РНБО від 28 квітня 2017 року, що було введено в дію указом президента від 15 травня 2017 року.

Нагадаємо, 15 травня 2017 року президент України увів у дію рішення РНБО, яке передбачає блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності.

Свою стурбованість щодо блокування інтернет-ресурсів в Україні висловили представники Ради Європипредставництва ЄС, а з критикою цього указу виступили представники «Репортерів без кордонів»Human Rights WatchFreedom House. Водночас у НАТО сказали, що блокування сайтів – це питання безпеки, а не свободи слова.

Згодом Європейський союз визнав, що у питанні блокування російських інтернет-ресурсів захист нацбезпеки є прерогативою українського уряду.

10 квітня 2020 року Служба безпеки України запропонувала продовжити санкції щодо російських соціальних ще на три роки. Відповідні пропозиції голова СБУ Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки і оборони України.

23 квітня Баканов повідомив, що вніс до РНБО додаткові пропозиції. Зокрема, він запропонував продовжити санкції не лише проти «Вконтакте» та «Одноклассники», але й проти «Яндекс», «Mail.ru», «Доктор Веб», «Касперский», «1С» і «Парус». Голова СБУ також запропонував створити в Україні Єдиний реєстр програмного забезпечення, дозволеного для використання в державних інформаційно-телекомунікаційних системах.

24 квітня 2020 року Рада національної безпеки і оборони України підготувала проєкт рішення щодо застосування санкцій проти російських соціальних мереж і програм.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1856
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду