НАТО: Блокування сайтів – це питання безпеки, а не свободи слова

НАТО: Блокування сайтів – це питання безпеки, а не свободи слова

17 Травня 2017
2317
17 Травня 2017
14:04

НАТО: Блокування сайтів – це питання безпеки, а не свободи слова

2317
У НАТО прокоментували указ президента Петра Порошенка про про санкції щодо російських соцмереж, мовників і порталів
НАТО: Блокування сайтів – це питання безпеки, а не свободи слова
НАТО: Блокування сайтів – це питання безпеки, а не свободи слова

Про це повідомляє «Європейська правда».

«Український уряд дав чітко зрозуміти, що цей указ є питанням безпеки, а не свободи слова», – повідомив виданню представник Північноатлантичного альянсу.

Віт також нагадав, що НАТО співпрацює з Україною у процесі її реформування, в тому числі у сфері демократії, верховенства права і прав людини.

«Свобода слова охоплюється цим діалогом. Ми віримо у відданість України своїм міжнародним зобов'язанням, і тому, що в країні діє система стримувань і противаг», – повідомили в НАТО.

Зазначимо, генеральний секретар Ради Європи (РЄ) Турбйорн Ягланд 17 травіня висловив стурбованість у зв'язку з блокуванням в Україні веб-ресурсів і соціальних мереж та зазначив, що таке рішення йде врозріз із розумінням свободи слова та свободи ЗМІ. А Європейський союз розраховує отримати від України детальнішу інформацію щодо санкційного рішення. 

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вимагає від президента України Петра Порошенка негайно відмінити блокування російських сайтів, включаючи соціальні мережі.

Керівник німецького відділення «Репортерів без кордонів» Крістіан Мір вважає, що поширення українських санкцій на низку російських ресурсів є неприйнятною атака на свободу слова і свободу інформації.

Нагадаємо, сьогодні, 17 травня, набув чинності указ Президента України про введення санкцій відносно ряду російських інформаційних продуктів, зокрема соцмережі «ВКонтакте» і «Однокласники», ІТ-компаній, «Яндекса» і бухгалтерської програми 1С. Указ був підписаний Поршенком 15 травня. До санкційного списку також потрапили журналісти з Росії, Болгарії, Польщі, Молдови та Німеччини.

Представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига заявив, що за українським законодавством блокування будь-яких інтернет-ресурсів можливе лише у судовому порядку.

Раніше міністр інформаційної політики України Юрій Стець роз’яснив «Детектору медіа», яким чином має відбуватися процедура закриття антиукраїнських сайтів та про які саме ресурси йдеться. Міністр вважає, що процес закриття ресурсів є недосконалим і має бути врегульований на законодавчому рівні. На думку пана Стеця, остаточне рішення про закриття того чи іншого сайту має приймати виключно суд.

За повідомленням МІПу, вказані в указі Президента України №133/2017 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» інтернет-ресурси не входять до переліку, які були напрацьовані відомством.

Публічне акціонерне товариство «Укртелеком», яке входить до групи «Систем кепітал менеджмент» Ріната Ахметова, повідомило, що готове виконати затверджене Петром Порошенком рішення РНБО України «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яке передбачає блокування mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники». 

Експерти, яких опитав «Детектор медіа», не впевнені, що указ президента й рішення РНБО має виконуватися приватними компаніями та особами, а не лише державними органами.

Порошенко повідомив, що усі його сторінки в російських соціальних мережах «ВКонтакте», «Одноклассники», а також в пошуковику і поштовому сервісі «Яндекс» будуть закриті, і заявив, що провайдери повинні блокувати ці ресурси.  За слоами секретаря РНБО України Олександра Турчинова, механізм реалізації указу ще не опрацьований.

У Інтернет-асоціаціії України повідомили, що здійснення блокування українськими провайдерами російських сайтів, які потрапили під санкції в Україні, на даний момент неможливо технічно. За словами голови ІнАУ Олександра Федієнка, повне блокування може зайняти пару років та коштуватиме порядка 1 млрд лоларів.

Натомість в українському офісі «ВКонтакте» повідомили, що соціальна мережа «завжди обходила політику стороною» та пообіцяли захищати інтереси своїх користувачів. З 16 травня ураїнські користувачі російської соцмережі «Вконтакте» отримують повідомлення від служби підтримки з інструкцією обходу блокування сайту на території України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2317
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
2502 дн. тому
Якраз таки блокування соц мереж це посягання на свободу слова та вільне висловлювання своєї думки. Саме через ВК та Фейсбук зібралась революція, саме через ці мережі вдалося переконати адекватних росіян. З прикладу Росії взято такі обмеження, бачимо що там сталось. Спочатку малі обмеждення для самих вільних порталів, а потім обмеження у свободі слова! В Росії під благіми намірами так і придушили свободу слова, згадайте як це було! Спочатку ВК потім ще щось потім взагалі свобода слова і вільне висловлювання. І сміливо промиваемо мізки по тв адже там усе за владними і опозиційними божками
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду