Комітет нацбезпеки рекомендував Раді ухвалити постанову про блокування російських соцмереж

Комітет нацбезпеки рекомендував Раді ухвалити постанову про блокування російських соцмереж

7 Травня 2020
1776
7 Травня 2020
17:39

Комітет нацбезпеки рекомендував Раді ухвалити постанову про блокування російських соцмереж

1776
Термін дії рішення РНБО про застосування санкцій проти російських компаній минає 15 травня.
Комітет нацбезпеки рекомендував Раді ухвалити постанову про блокування російських соцмереж
Комітет нацбезпеки рекомендував Раді ухвалити постанову про блокування російських соцмереж

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки 7 травня рекомендував Верховній Раді внести до порядку денного та прийняти за основу й в цілому проєкт постанови № 3319 «Про схвалення пропозицій щодо продовження строку застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Після ухвалення парламентом цю постанову передадуть на розгляд Раді національної безпеки і оборони. Документ рекомендує РНБО продовжити термін заборони російських соцмереж та сервісів.

«Очікуємо голосування на найближчому засіданні – за лічені дні до завершення санкцій», – написав народний депутат від фракції «Голос» Роман Лозинський на своїй сторінці в Facebook. 

Нагадаємо, 15 травня 2017 року президент України увів у дію рішення РНБО, яке передбачає блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». Крім того, це суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності.

Свою стурбованість щодо блокування інтернет-ресурсів в Україні висловили представники Ради Європипредставництва ЄС, а з критикою цього указу виступили представники «Репортерів без кордонів»Human Rights WatchFreedom House. Водночас у НАТО сказали, що блокування сайтів – це питання безпеки, а не свободи слова.

Згодом Європейський союз визнав, що у питанні блокування російських інтернет-ресурсів захист нацбезпеки є прерогативою українського уряду.

10 квітня 2020 року Служба безпеки України запропонувала продовжити санкції щодо російських соціальних ще на три роки. Відповідні пропозиції голова СБУ Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки і оборони України.

23 квітня голова Служби безпеки України Іван Баканов повідомив, що вніс до РНБО додаткові пропозиції щодо продовження санкцій проти російських соціальних мереж та програм. Зокрема, він запропонував продовжити санкції не лише проти «Вконтакте» та «Одноклассники», але й проти «Яндекс», «Mail.ru», «Доктор Веб», «Касперский», «1С» і «Парус». Іван Баканов також запропонував створити в Україні Єдиний реєстр програмного забезпечення, дозволеного для використання в державних інформаційно-телекомунікаційних системах.

24 квітня 2020 року Рада національної безпеки і оборони України підготувала проєкт рішення щодо застосування санкцій проти російських соціальних мереж і програм, зокрема – «Mail.ru», «ВКонтакте» та «Одноклассники». 

Фото: Роман Лозинський / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1776
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду