detector.media
09.02.2020 10:45
Заступник генпрокурора: «Давайте сховаємо бомбу на "1+1" і скажемо, що не можна там шукати, бо це ж ЗМІ»
Заступник генпрокурора: «Давайте сховаємо бомбу на "1+1" і скажемо, що не можна там шукати, бо це ж ЗМІ»
Заступник генпрокурора України Віктор Чумак висловив свою позицію щодо обшуків в офісі проєкту «Секретні матеріали», який виходить на каналі «1+1», у справі щодо «плівок Гончарука».

Про це він сказав в інтерв'ю «Радіо Свобода».

«Я завжди був поборником свободи слова. Але давайте не будемо плутати свободу слова з можливим злочином і розслідування цього злочину. [...] Не можна забороняти правоохоронним органам виконувати свою функціональну діяльність лише через те, що це є ЗМІ загальнонаціонального масштабу. Тому що там можна ж приховувати будь-яку інформацію. Давайте сховаємо бомбу і скажемо, що не можна там шукати нічого, тому що це ж ЗМІ», - сказав заступник генерального прокурора України.

Пан Чумак ще раз наголосив, що обшуки не пов'язані з «функціоналом медіакомпанії»

«Це ж не пов’язано з розповсюдженням певної інформації, яка суспільно важлива і таке інше. Вся ця історія пов’язана з тим, що в офісі, в кабінеті другої людини в державі, прем’єр-міністра, керівника уряду в державі, стоять пристрої, які несанкціоновано знімають інформацію. Повинна реагувати на це правоохоронна система? Абсолютно! Якщо у правоохоронців є підстави провести обшуки в місці, де, вони вважають, може знаходитися інформація, пов’язана з цим злочином, вони повинні це зробити? Повинні», - наголосив він.

Заступник генпрокурора також сказав, що у правоохоронців є підстави вважати, що саме в приміщенні «Секретних матеріалів» оброблялися так звані «плівки Гончарука».

Нагадаємо, 5 лютого співробітники СБУ обшукали офіс проєкту «Секретні матеріали» за адресою Куренівська, 18 у Києві. Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що слідчі дії відбувалися за рішенням суду. Жодного втручання в роботу телеканалу, за її словами, не відбулось.

Також правоохоронці провели обшуки у квартирах трьох журналістів, двоє з яких працюють на «1+1».

Група «1+1 медіа» у своїй заяві назвала обшуки «порушенням журналістської недоторканності та тиском». Також у заяві група звернулася до голови СБУ Івана Баканова з проханням прокоментувати обшуки.

Пан Баканов пояснив, що обшуки в одному з приміщень «1+1 медіа» пов'язані зі справою щодо незаконного прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

6 лютого «1+1 медіа» закликала владу відреагувати на обшуки редакції та журналістів «Секретних матеріалів». Медіагрупа опублікувала відкритого листа, де розповіла про порушення в ході обшуків СБУ. СБУ, у свою чергу, заперечила закиди «1+1» про порушення в ході обшуків.

Тимчасом користувачі мережі знайшли у метаданих файлу прослуховування Гончарука прізвище журналіста «1+1». Дубінський сказав, що це фейк. 

Медійні громадські організації закликали СБУ втриматися від надмірного втручання у діяльність медіа, а «1+1» – співпрацювати з правоохоронними органами. 

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова визнав обшуки в офісі та домівках журналістів «1+1» перешкоджанням професійної діяльності журналістів

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY