detector.media
Володимир Рихліцький
«Детектор медіа»
30.10.2019 15:30
Бородянський запропонував заборонити росіянам володіти ЗМІ в Україні
Бородянський запропонував заборонити росіянам володіти ЗМІ в Україні
Міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський запропонував законодавчо обмежити можливість володіти засобами масової інформації в Україні російським громадянам, а також – використовувати російський капітал у фінансуванні ЗМІ.

Про це 30 жовтня він сказав під час Форуму Єдності в Маріуполі.

«Ми вважаємо, що ми можемо і повинні формувати у світовому контексті нові правові моделі, які дозволяють ефективно відрізняти фейк від не фейку, ефективно відповідати на виклики гібридної війни, ефективно боротися з таким явищем як глибинні фейки. Елементами таких дій стане введення в юридичне поле поняття та критеріїв маніпулювання суспільною думкою. Ми також по-іншому будемо захищати представників медіа не тільки юридично, але й фінансово. Ми повинні ввести обмеження на володіння ЗМІ російським громадянам, або використання російського капіталу щодо фінансування або участі в ЗМІ. Ми повинні ввести обов’язкову реєстрацію або ліцензування для різних видів медіа», – повідомив Володимир Бородянський.

За його словами, російська пропаганда та маніпуляції в інформаційному середовищі України породжують низку страхів у мешканців окупованих територій на лінії розмежування.

Крім того, він презентував дані моніторингу маніпуляцій, які використовувала російська пропаганда впродовж останніх п’яти років, проведеного InMind спільно з USAID-Internews.

«Ми знаємо, що 30 % українців регулярно користується російськими ЗМІ. Це в середньому по Україні. Росіяни говорять про нас, що "Україна – це країна культу фашизму, країна, де процвітає антисемітизм". "Україна, – брешуть росіяни. – Це країна терористів, де готують бойовиків ІДІЛ, де дають їм шенгенські паспорти і відправляють в Європу". "Україна, – брешуть росіяни. – Країна транзиту наркотиків, місце для випробування хімічної зброї американськими лабораторіями". Крім того, поруч з цими наративами постійно повторюються фрази, що "Росія не є стороною конфлікту на Донбасі, що вона добровільно бере участь у переговорному процесі, бо вона за мир і допомагає братським народам". Що "російська армія благодарная и миротворческая, що референдум в Криму відбувся за бажання самих кримчан, що Крим завжди був російським, що Україна – це частина Росії і що ми – один народ"», – сказав пан Бородянський.

Він також навів дані дослідження, про яке уже писав «Детектор медіа», яке свідчить про те, що лише 11 % насправді вміють відрізняти фейки. При тому, 65 % вважають, що вміють.

Нагадаємо, нардеп Микита Потураєв розповідав, що у команди президента є напрацювання рішень щодо каналів Медведчука. Президент Володимир Зеленський заявляв, що знає, звідки у Віктора Медведчука гроші на фінансування партії та телеканалів

9 жовтня Регламентний комітет Ради підтримав створення ТСК щодо діяльності каналів «групи Медведчука». Тимчасова слідча комісія має розслідувати придбання Тарасом Козаком (соратником Віктора Медведчука) каналів «112 Україна», NewsOne та ZIK, а також діяльність цих медіа.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY