Інтернет-медіа та соцмережі вперше за популярністю обійшли телебачення – дослідження

Інтернет-медіа та соцмережі вперше за популярністю обійшли телебачення – дослідження

22 Жовтня 2019
9355
22 Жовтня 2019
15:59

Інтернет-медіа та соцмережі вперше за популярністю обійшли телебачення – дослідження

9355
У 2019 році довіра українців до всіх традиційних ЗМІ впала в середньому на 11%, у порівнянні з 2018 роком.
Інтернет-медіа та соцмережі вперше за популярністю обійшли телебачення – дослідження
Інтернет-медіа та соцмережі вперше за популярністю обійшли телебачення – дослідження

У 2019 році вперше інтернет-медіа та соціальні мережі обійшли телебачення за популярністю в Україні. Про це йдеться в результатах щорічного опитування USAID-Internews «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа у 2019 р.», які були представлені 22 жовтня.

Опитуванння показало, що 68% респондентів використовують соціальні мережі для отримання новин – зростання з 53% минулого року; а популярність та охоплення аудиторії телеканалами знизилися до 66% в порівнянні з 77% минулого року.

«Довіра коливається між 19% до загальнаціональної преси, 22% до місцевого радіо та 49% до загальнонаціональних телеканалів – у той час як загальнонаціональним інтернет медіа довіряють 51% респондентів – найбільший показник цього року», – йдеться в дослідженні USAID-Internews «Споживання медіа».

Крім того, близько 80% читачів та глядачів говорять, що вони обізнані про замовні матеріали в медіа, також відомі як «джинса». Респонденти також відмічають, що вони вміють відрізняти такі матеріали. З 74% тих, хто знають про існування «джинси», 68% говорять (самооцінка), що знають, як відрізнити замовний матеріал – це на 12% більше, ніж той самий показник минулого року.

«Однак виховання критичного мислення у дорослих залишається важливим кроком до створення більшої стійкості до дезінформації. В рамках цьогорічного опитування, респонденти в різних регіонах України пройшли тест на медіаграмотність, а саме тестування на їх реальну здатність відрізнити справжні новини від дезінформації. Результати цього тесту показали, що лише 11% респондентів змогли правильно визначити різницю між справжньою та неправдивою інформацією серед трьох поданих новин, тоді як в середньому 10% не змогли навіть спробувати відповісти. Дві третини респондентів змогли правильно визначити лише один із трьох варіантів», – зазначається в повідомленні.

Опитування також показало, що, на думку респондентів, обсяги інформування про реформи, зменшилися – такі матеріали стають менш помітними в інформаційному просторі. Аналітики відзначають, що висвітлення двох виборчих кампаній переважало над іншими темами впродовж 2019 року. У порівнянні з минулим роком, обізнаність громадян щодо реформ в енергетичному секторі зросла з 31% до 34%, в той час як показники щодо медичної реформи впали з 71% до 55%, а щодо пенсійної реформи – з 61% до 48%.

Дослідження було виконано соціологічною компанією InMind на замовлення міжнародної неприбуткової організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID). Основна мета дослідження – вивчити звички українців, що стосуються споживання медіа, а також їхню довіру до медіа, оцінити рівень медіаграмотності та обізнаність населення щодо впровадження реформ в Україні. У червні-липні цього року представники InMind опитали 4056 респондентів. Похибка вибірки не перевищує 2,5%.

Нагадаємо, у дослідженні на тему «Довіра до ЗМІ 2019», яке провела компанія TNS на замовлення Європейської спілки мовлення (ЄМС) йдеться про те, що радіо довіряє 85 % європейських країн, телебаченню – 75%. 88 % європейських країн висловили недовіру до соціальних мереж.

Фото: eq4c.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9355
Читайте також
05.09.2019 17:30
Максим Буткевич
для «Детектора медіа»
1 661
14.08.2019 13:30
Оксана Волошенюк
для «Детектора медіа»
0
28.10.2018 13:00
Георгій Почепцов
для «Детектора медіа»
0
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Мостюк Сергій
1440 дн. тому
Так, соцмережі це сила. Авжеж, дуже важливо знати, що публікувати в цих усіх майданчиках. Тут пишуть про це https://www.bizmaster.xyz/2018/10/yak-i-shcho-publikuvaty-v-socialnyh-merezhah.html
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду