Володимир Бородянський: Ми знаємо, як доставити контент до 80% мешканців ТОТ

Володимир Бородянський: Ми знаємо, як доставити контент до 80% мешканців ТОТ

30 Жовтня 2019
3374
30 Жовтня 2019
22:30

Володимир Бородянський: Ми знаємо, як доставити контент до 80% мешканців ТОТ

3374
Українська влада знає, як доставити український контент до 80% мешканців тимчасово окупованих територій (ТОТ). Про це міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський заявив під час свого виступу на Форумі єдності, що проходив 30 жовтня в Маріуполі.
Володимир Бородянський: Ми знаємо, як доставити контент до 80% мешканців ТОТ
Володимир Бородянський: Ми знаємо, як доставити контент до 80% мешканців ТОТ

На запитання «Детектора медіа» про те, які саме способи він має на увазі, міністр відповів, що мова в тому числі про ефірні способи доставки, але волів би їх не конкретизувати.

«Ми провели тести і знаємо, як це зробити. Я триматиму це в таємниці доти, доки можливо. Навіщо давати людям, які нам протидіють, додаткові інструменти впливу?» – сказав Володимир Бородянський.

На уточнююче запитання, чи йде мова про нещодавно закуплені за допомогою USAID 11 цифрових передавачів для встановлення в Херсонській, Донецькій і Луганській областях, міністр відповів повторною відмовою коментувати.

Під час своєї доповіді Володимир Бородянський акцентував на різному баченні українцями майбутнього ОРДЛО і необхідності домовитися між собою про це бачення.

«Нам потрібно сформулювати спільне розуміння майбутнього. Відповідальність влади – це майбутнє запропонувати. Відповідальність суспільства – обговорити і дати зворотній зв'язок. Відповідальність влади – запропонувати розуміння щодо принципів реінтеграції. Завдання суспільства – проговорити і дати владі зворотній зв'язок. Завдання влади – дати розуміння всім громадянам України принципів правосуддя перехідного періоду і також проговорити його з громадянами і отримати зворотній зв'язок. Сьогоднішній форум – це початок такої величезної роботи. Вона займе роки», – наголосив пан Бородянський.

Прикметно, що під час цього ж форуму інша доповідачка – керівниця програм Центру сталого миру та демократичного розвитку в Україні (SeeD) Оксана Лемішка – презентувала дослідження того, як своє майбутнє бачать самі мешканці ОРДЛО (звичайно, з обмовкою, що опитуванням, проведеним на окупованій території, потрібно довіряти з обережністю).

Як бачимо, шлях до пошуку спільної точки зору буде дійсно довгим.

Володимир Бородянський також розповів про страхи українців по обидва боки від лінії розмежування і підкреслив, що робота держави має бути спрямована на подолання цих страхів.

Крім невизначеності державної політики щодо мешканців ТОТ, серед причин виникнення цих страхів він назвав російську пропаганду та наявність окремих маніпуляцій в інформаційному просторі України. Для протидії цим проблемам міністерство пропонує:

  • сформувати нові правові моделі, які дозволяють ефективно відповідати на виклики гібридної війни;
  • ввести в законодавче поле поняття та критерії маніпулювання суспільною свідомістю і кримінальну відповідальність за такі маніпуляції;
  • надавати державні гарантії фізичної і матеріальної безпеки працівникам медіа, які надали докази маніпуляцій або поширення фейків (наприклад, в разі вимушеного звільнення таких працівників);
  • обов'язково реєструвати чи ліцензувати (при використанні обмеженого ресурсу) різні види медіа (в тому числі – інтернет-видання);
  • забороняти володіння і фінансування медіа громадянами та/або юридичними особами Російської Федерації.

«Я вважаю, що потрібно зосереджувати ресурси там, де в нас найбільші проблеми. У нас немає великої кількості ресурсів, тому першим завданням є зосередження ресурсів на тих 45,5 млн наших громадян, які проживають 99% часу на території України. І коли ми вирішимо основні завдання тут, ми будемо інвестувати додаткові кошти в міжнародне розповсюдження контенту. На сьогодні ми зосереджуємося і працюємо так, щоб ми могли доносити наші смисли до наших громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях. І Крим, і Донбас повинні знати українську точку зору», – підкреслив пріоритети щодо аудиторій впливу пан Бородянський.

Він також додав, що мова контенту, за допомогою якого українська держава має намір комунікувати з мешканцями ТОТ, має бути в тому числі російською. Що до комунікації з аудиторією за межами України, то ключовим питанням є конкурентоспроможна якість контенту. Для деяких категорій громадян планується робити агрегування і доставку українського контенту, але загалом слід пам’ятати, що є й інші способи донести до інших країн інформацію про Україну, не тільки через медіа.

На запитання «Детектора медіа» про ставлення та відповідь на дії Російської Федерації, яка пролобіювала виступ заступниці головного редактора Russia Today Анни Бєлкіної на Всесвітньому форумі за демократію в Стразбурзі в панелі про відновлення довіри до новин, міністр відповів: «Це оксюморон, коли Російська Федерація з трибуни Європи розказує про свободу слова та демократію».

Фото: Галина Петренко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3374
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду