Разумков заявив про можливість діалогу щодо більш глибокого використання російської мови на Донбасі

Разумков заявив про можливість діалогу щодо більш глибокого використання російської мови на Донбасі

24 Липня 2019
2901
24 Липня 2019
11:55

Разумков заявив про можливість діалогу щодо більш глибокого використання російської мови на Донбасі

2901
За його словами, це відповідає Європейській хартії про мови та не суперечить українській Конституції.
Разумков заявив про можливість діалогу щодо більш глибокого використання російської мови на Донбасі
Разумков заявив про можливість діалогу щодо більш глибокого використання російської мови на Донбасі

Лідер політичної партії «Слуга народу» Дмитро Разумков повідомив про можливість діалогу щодо більш глибокого використання російської мови на окупованих територіях України. Про це він сказав в інтерв’ю «РБК-Україна».

«Єдині червоні лінії, які були накреслені і озвучені президентом, це те, що єдиною державною мовою в нашій країні є українська мова. Це ми не обговорюємо. Те, що може бути діалог щодо більш глибокого використання російської мови, ніж на інших територіях країни, – так, це можливо. Це відповідає Європейській хартії про мови, не суперечить українській Конституції», – підкреслив він.

Дмитро Разумков назвав це питання «одним із шляхів вирішення проблеми». За його словами, діалог з цього питання потрібен, щоб «закінчилася війна, щоб реінтегрувати людей, які живуть там».

«Зроблено дуже мало впродовж усіх років війни у плані комунікаційної стратегії і вибудовування комунікації з тимчасово окупованими територіями. <…> Про що ми говоримо, якщо наші хлопці на фронті дивляться російські канали або канали так званих "ЛНР/ДНР". Це ж ненормально, коли у нас йде гібридна війна. Я завжди говорив, що інформація і пропаганда завжди були частиною війни, починаючи з Першої і Другої світової. Але це перша війна, коли ми бачимо, що інформація набула вигляду ключового озброєння», – зазначив лідер партії «Слуга народу».

Крім того, пан Разумков сказав, що заява глави ОПУ Андрія Богдана, який запропонував у Донецькій і Луганській областях надати російській мові статус регіональної, це виключно його позиція. Попри це він зауважив, що пропозиція глави ОПУ «не суперечить Мінським домовленостям» і «це питання потрібно буде обговорювати». Він додав: «Говорити, що Андрій був не правий, теж не правильно».

Нагадаємо, 22 березня тоді ще кандидат в президенти Володимир Зеленський розповів про своє бачення шляхів реінтеграції окупованої частини Донбасу. Зокрема, за його словами, потрібно зробити російськомовний канал, «який був б міжнародним, він мовив би на територію Криму, на територію Донецька та Луганська, на територію Європи, США та Ізраїлю».

Згодом співвласник студії «Квартал 95» Борис Шефір у інтерв’ю «Детектору медіа» заявив, що «закон про мову треба скасувати і схвалити нормальний закон». Також він вважає, що 90% квот на використання української мови на телебаченні «це багато». Окрім цього, він назвав Володимира Путіна «розумною людиною» та розраховує на відновлення співпраці з російським ринком. У Адміністрації президента повідомили, що заяви Бориса Шефір є «його власною думкою», яка не збігається із позицією Президента України Володимира Зеленського.

Крім того, глава Офісу президента України Андрій Богдан запропонував у Донецькій і Луганській областях надати російській мові статус регіональної. Він також припустив можливість винесення на референдум питання – чи «ми можемо Донецькій і Луганській області дозволити розмовляти російською мовою, якщо у нас почнеться мир у країні». Водночас глава Офісу президента виступив проти другої державної мови, бо, за його словами, це «поглиблює конфлікт». Представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук повідомив, що заява голови Офісу президента України Андрія Богдана не відповідає позиції партії «Слуга народу» і її варто трактувати як його особисту позицію.

Фото: РБК-Україна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2901
Читайте також
04.06.2019 16:45
Олеся Анастасьєва
для «Детектора медіа»
7 072
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юрій
1728 дн. тому
Європейська хартія стоїть на захисті таких мов як гагаузька та інших малих етносів мови які вимирають. Російській нічого не загрожує а то що значна частина російської меншини зневажають українців то це давно відомо. Всі українці розуміють розмовляють а нація "данецких" нехтує. Зачем напрягать ум главное чтоб колбаса за три гривні була у магазині
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду