Ми не дозволимо скасувати ні закон про мову, ні квоти, ні декомунізацію, – Парубій у відповідь на інтерв'ю Шефіра

Ми не дозволимо скасувати ні закон про мову, ні квоти, ні декомунізацію, – Парубій у відповідь на інтерв'ю Шефіра

31 Травня 2019
2753
31 Травня 2019
13:50

Ми не дозволимо скасувати ні закон про мову, ні квоти, ні декомунізацію, – Парубій у відповідь на інтерв'ю Шефіра

2753
Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що парламент не дозволить скасувати закони про декомунізацію та мову, а також – відмінити квоти на використання української мови на телебаченні.
Ми не дозволимо скасувати ні закон про мову, ні квоти, ні декомунізацію, – Парубій у відповідь на інтерв'ю Шефіра
Ми не дозволимо скасувати ні закон про мову, ні квоти, ні декомунізацію, – Парубій у відповідь на інтерв'ю Шефіра

Про це він заявив на засіданні Ради 31 березня, коментуючи інтерв’ю співвласника студії «Квартал 95» Бориса Шефіра «Детектору медіа».

«Ми вчора почули, як представники президента, члени його команди говорять про те, що необхідно відмінити закон про мову, відмінити квоти, відмінити декомунізацію. І, на жаль, це сьогодні стає для них звичною політикою. Я хочу сказати від імені Верховної Ради і уряду, український народ цього вам не дозволить. Земля під вами буде горіти. Ми не дозволимо ні відмінити закон про мову, ні квоти, ні декомунізацію», підкреслив глава парламенту

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко також під час виступу в Раді розкритикував заяви пана Шефіра. Зокрема, щодо закону про мову та відносин з РФ.

«Вчорашнє інтерв’ю бізнес-партнера Зеленського – Бориса Шефіра, у якому він "плачеться", що вони втратили російський ринок; що вони там дуже багато заробляли; що в Україні вони п’ять тисяч за фільм можуть заробити, а в Росії 200 тисяч можуть заробить. І тому, заради того, щоб вернути заробітки на російському ринку, він каже: "Закон про мову – скасувати. Українську мову з ефірів – прибрати. Путін – хороший, Путін не маніяк нормальний". <…> Те, що у Зеленського на умі – у його бізнес-партнера Шефіра на язиці. <…> Інтерв’ю доводить, що його (Володимира Зеленського, – ДМ) план – це докази проросійського реваншу в новому парламенті», – наголосив він.

Крім того, народні депутати, представники Кабінету міністрів України та інші чиновники в соціальних мережах відреагували на деякі заяви співвласника студії «Квартал 95».

«Від того, кого оберуть українці залежатиме майбутнє. Ми ж справді близькі до антиукраїнських репресій, капітуляції, розколу України. Це не жарти, а відповідальність кожного політика і громадянина», – написав народний депутата, голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький y Facebook.

«Скандальне антиукраїнське інтерв‘ю бізнесмена Шефіра, брата помічника президента, передусім, є перевіркою суспільства на реакцію. Буде жорстка – означені плани відкладуть. Проковтне – до кінця року буде масштабна здача країни ворогу. Стратегічний напрям бізнес-партнер Зеленського окреслив», – зазначив народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка», голова парламентської делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв y Facebook.

«Для "нових русскіх" нової влади в Україні. В свій час, один "фунт" для одного президента вже відміняв закон про українську мову і писав новий. Доля цих пройдисвітів відома: відгребли і за "порєбрік", а українська мова була, є і буде», –  написав віце-прем’єр-міністр Павло Розенко y Twitter.

 «Співавтор виборчої програми президента Б.Шефір виступив за скасування закону про мову, квот та підтримки українського кіно. Думаю, це і є реальні плани Зеленського у гуманітарній політиці. Якщо так, то це реалізація путінської програми боротьби з усім українським. І шлях Януковича», – заявив віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко y Twitter.

«Узеленського планують почати продавати свої телепроекти в рашку через 2 роки. За цей час побрататися з кремлінами, скасувати мовні квоти і мовний закон... Інші подробиці утаємничені... <…> Висновок: я справді дуже далекий від народу, мені і в страшному сні не могло приснитися, що таке можливе», – зазначив народний депутат фракції Партії "Блок Петра Порошенка" Олександр Бригинець y Facebook.

«Прочитав розлоге інтерв‘ю Бориса Шефіра (один з братів-засновників «Кварталу»). Враження таке, наче почитав методичку Медведчука. Розуміючи, що Борис не політик і не навчився приховувати власні думки, дуже цікаво було аналізувати слова цієї людини, яка, беззаперечно, відображає загальний світогляд всієї ЗЕкоманди. <…> Чергова група «уставших от войны», якій заважають заробляти гроші й виводити їх на чужину», – наголосив заступник міністра з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (МінТОТ) Георгій Тука y Facebook.

«Оточення новообраного готове до антиукраїнського реваншу. Осінь буде спекотна», – підкреслив голова Інституту національної пам'яті (УІНП) Володимир В’ятрович y Facebook. – Ми будемо боротися на вулиці, в парламенті, уряді, судах. Ми будемо захищати нашу мову, культуру, історію за всяку ціну. Ми будемо боротися за них в книгах, на телебаченні, радіо, в інтернеті. Ми ніколи не здамося. І ми переможемо».

«Коли читаєш, що "квоты – это плохо", хочеться нагадати, що саме вони дали можливість створити неймовірно динамічну сферу української сучасної музики, кіновиробництва, книгодрукування...  Увімкніть тєлєк. Український продукт скрізь там, де 5 років тому був російський "ширпотреб і інформаційний секонд-хенд". Знищити це – означає дуже догодити росіянам. Їх війська на Донбасі не дарма першими захоплювали телевишки. <…> Хлопці, українська культура – не обмежується Кварталом. Вона займає значно більше місця у просторі і часі», – розповіла народний депутат фракції «Народний фронт», голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар y Facebook.

Фото: прес-служба Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2753
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду