В Адміністрації президента розробляють пакет законопроектів щодо медіа (ДОПОВНЕНО)

В Адміністрації президента розробляють пакет законопроектів щодо медіа (ДОПОВНЕНО)

20 Червня 2019
4305
20 Червня 2019
18:57

В Адміністрації президента розробляють пакет законопроектів щодо медіа (ДОПОВНЕНО)

4305
Команда Адміністрації президента Володимира Зеленського розробляє пакет законопроектів щодо медіаіндустрії. Про це в коментарі «Детектору медіа» розповів заступник глави Адміністрації президента Кирило Тимошенко.
В Адміністрації президента розробляють пакет законопроектів щодо медіа (ДОПОВНЕНО)
В Адміністрації президента розробляють пакет законопроектів щодо медіа (ДОПОВНЕНО)

«Наша робоча група працює з різними представниками каналів. Це великий пласт роботи. <…> Наші законопроекти не голосуються у Верховній Раді, сподіваємося, що в новій Верховній Раді вони будуть голосуватися. Тому ми поки працюємо над тим, щоб сформувати цілий пакет, а не (подавати, – ДМ) по одному законопроекту», – сказав Кирило Тимошенко.

Радник команди Президента України з політичних питань Микита Потураєв у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що законопроект стосуватиметься й питання деолігархізації ЗМІ.

«У мене вже є певні напрацювання. Це можна назвати деолігархізацією ЗМІ. Це комплекс заходів, який позбавить ЗМІ впливу власників – не стільки на ЗМІ, скільки на редакційну політику. Проблема не в тому, хто власник каналу, а в тому – що власник має важіль впливу на інформаційну редакційну політику», – підкреслив він.

Пан Потураєв розповів про плани створити робочу групу з питань захисту свободи слова. Зокрема, він розраховує на допомогу «колег, включаючи медіа і незалежних медіаюристів». До речі, представники медійних громадських організацій закликали президента Володимира Зеленського відновити робочу групу з безпеки журналістів.

«Моя позиція в тому, що нам потрібен Кодекс – комплексний закон, який би описував, як побудовані ЗМІ; які стосунки між працівниками та власниками, чим ми гарантуємо незалежну редакційну політику, інформаційну в першу чергу; як ми захищаємося в умовах війни; які інструменти ми маємо, щоб ефективно захищатися в умовах гібридної війни, тому що наразі цих інструментів немає», – розповів Микита Потураєв.

Крім того, він розповів, що до нового законопроекту планують включити напрацювання з нової редакції закону про телебачення і радіомовлення (законопроекту про аудіовізуальні послуги).

«Можуть бути закладені три механізми, які забезпечать те, що в нас називають деолігархізацією. Але для мене сенс у тому, що власники не мають впливати на інформаційну політику», – резюмував радник президента.

У ефірі програми «Право на владу» на «1+1» 20 червня Микита Потураєв розповів, що пакет законопроектів матиме три ключових механізми: незалежність редакційної інформаційної політики, прозорість фінансування та економічна спроможність медіа.

«Медіа, які в мінусах і невідомо звідки беруть гроші, не можуть працювати в Україні», – наголосив пан Потураєв.

Нагадаємо, новообраний президент України Володимир Зеленський назвав свої пріоритети на посаді голови держави, серед яких – деолігархізація ЗМІ, а також подолання корупції та демонополізація в енергетиці. Пізніше Олександр Данилюк, на той момент радник новообраного президента, а нині – секретар РНБО, в інтерв’ю висловив ідею заборонити фінансовим групам володіти медіа.

Згодом радник команди Володимира Зеленського з політичних питань Микита Потураєв на круглому столі з медійними громадськими організаціями в День журналіста, 6 червня, наголосив, що українська медійна система існує лише завдяки тому, що вона олігархічна. «Ми повинні розуміти, коли ми говоримо про деолігархізацію, то це мають бути речі, які не покладуть усю медійну індустрію. У нас має бути якийсь план. У мене є ідея, що це має бути закон, але дієвий, щоби це працювало», — сказав пан Потураєв. Голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова на цьому ж круглому столі уточнювала, що під деолігархізацією мається на увазі відсутність вирішального впливу власника ЗМІ на редакційну політику.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4305
Читайте також
03.07.2019 16:37
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
26 808
03.07.2019 12:21
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
6 595
02.07.2019 17:50
«Детектор медіа»
6 774
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
freedom
1742 дн. тому
Защита свободы слова необходима. За любое посягательство на свободу слова, попытку запугивания журналистов, блогеров, активистов — немедленная отставка должностного лица и реальный тюремный срок с последующим запретом занимать какую-либо государственную должность до конца жизни.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду