Потураєв хоче запровадити прозорість фінансування ЗМІ та розширити повноваження Нацради

Потураєв хоче запровадити прозорість фінансування ЗМІ та розширити повноваження Нацради

5 Серпня 2019
1916
5 Серпня 2019
14:18

Потураєв хоче запровадити прозорість фінансування ЗМІ та розширити повноваження Нацради

1916
Новообраний народний депутат від партії «Слуга народу», радник команди президента України Володимира Зеленського з політичних питань Микита Потураєв пропонує захистити український медіаринок від впливу Росії через механізми прозорості фінансування ЗМІ, а також розширення повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.
Потураєв хоче запровадити прозорість фінансування ЗМІ та розширити повноваження Нацради
Потураєв хоче запровадити прозорість фінансування ЗМІ та розширити повноваження Нацради

Про це він сказав в інтерв’ю LB.ua, коментуючи заявлений раніше в інтерв’ю «Українському радіо» «план перемоги на інформаційному фронті».

«По-перше, ми повинні забезпечити умови прозорості фінансування наших ЗМІ, захистити медійний ринок від вторгнення через бізнес, прямо чи опосередковано пов'язаний з агресором. Ми розуміємо, що у структурі власності цих каналів не знайдемо російських фірм, але питання в іншому, де пан Козак (соратник Медведчука, який є офіційним власником каналів «112», NewsOne, ZIK. – Ред.) взяв гроші на купівлю каналів та за які кошти він їх фінансує. Тим більше, що там точно є чорний нал”», – пояснив пан Потураєв. Раніше він уже наголошував на необхідності з’ясувати походження коштів, які сплатив Роман Козак за три інформаційні канали.

«Наступний момент – ми повинні з'ясувати, що у застарілому законодавстві стримує економічний розвиток медіа та заважає їм заробляти. Наше медійне законодавство 90-х років безнадійно відстало від життя. Нам треба визначити, що є медіа, при цьому не перетворюватися на Роскомнадзор, який ліцензує навіть блогерів. Проте якщо кремлівський порядок денний транслюватимуть під виглядом нібито незалежного українського влогу, то ми почнемо тоді з провайдерами розмовляти», – додав він.

На ремарку журналістів про те, що попри декларовані Потураєвим плани обмеження проросійських видань Офіс президента «постійно зливає інформацію» виданню «Страна.ua», Микита Потураєв сказав, що його «турбує ця проблема».

Микита Потураєв також підтвердив висловлені раніше в інтерв’ю «Детектору медіа» наміри реформувати Національну раду з питань телебачення і радіомовлення та надати їй більше повноважень – зокрема, можливість призупиняти мовлення до рішення суду. «Для ефективної протидії необхідно мати право перекрити канал комунікацій – теле- чи радіопрограму. Провайдер повинен протягом 24 годин відключати заборонений контент. Наступний крок – у медіа повинно бути право того ж дня оскаржити у суді рішення Нацради. Причому ЗМІ мусять мати право на прискорену процедуру судового розгляду», – пояснив він.

Нагадаємо, 20 червня заступник глави ОПУ Кирило Тимошенко повідомив, що команда Офіса президента Володимира Зеленського розробляє пакет законопроектів щодо медіаіндустрії. Радник команди президента з політичних питань Микита Потураєв уточнив, що пакет законопроєктів щодо медіаіндустрії матиме три ключових механізми: незалежність редакційної інформаційної політики, прозорість фінансування та економічна спроможність медіа.

15 липня Микита Потураєв повідомив, що команда Володимира Зеленського планує ліквідувати Міністерство інформаційної політики, а також об'єднати Національну раду з питань телебачення і радіомовлення з Державним комітетом телебачення і радіомовлення. В інтерв’ю «Детектору медіа» Микита Потураєв розповів, що президентська команда бачить оптимальним створення єдиного органу з розширеними повноваженнями – зокрема, можливістю призупиняти мовлення до рішення суду.

26 липня в інтерв’ю «Українському радіо» Микита Потураєв розповів, що команда президента має «план перемоги на інформаційному фронті» та напрацювання рішень щодо телеканалів, які контролюються кумом Володимира Путіна Віктора Медведчука.

1 серпня в ефірі «Радіо Свобода» Микита Потураєв заявив, що влада не планує знімати заборону на ворожі соціальні мережі в Україні.

Микита Потураєв також неодноразово висловлювався про те, що Суспільний мовник буде належним чином профінансований, але має боротися за аудиторію і його рейтинги є важливими.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1916
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду