Артеменко має бути поновлений на посаді в Нацраді – пояснюють члени Нацради

Артеменко має бути поновлений на посаді в Нацраді – пояснюють члени Нацради

24 Травня 2019
2342
24 Травня 2019
18:42

Артеменко має бути поновлений на посаді в Нацраді – пояснюють члени Нацради

2342
Перша заступниця голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк, яка виконує обов’язки голови, і заступниця голови Нацради Уляна Фещук вважають, що Юрій Артеменко має бути знову прийнятий на роботу в Національну раду з огляду на указ президента України Володимира Зеленського, який скасував його звільнення з Нацради і призначення в НКРЗІ. Про це вони сказали в коментарях «Детектору медіа». Зв’язатися з Юрієм Артеменком «Детектору медіа» поки що не вдалося.
Артеменко має бути поновлений на посаді в Нацраді – пояснюють члени Нацради
Артеменко має бути поновлений на посаді в Нацраді – пояснюють члени Нацради

Нагадаємо, Ольга Герасим’юк і Уляна Фещук мають різну позицію щодо обставин звільнення Юрія Артеменка з Нацради і призначення Володимира Горковенка президентом Петром Порошенком. На думку пані Герасим’юк, звільнення пана Артеменка було неналежним чином оформлено (звільняти його за власним бажанням мала Нацрада, а не президент), а отже, незаконним було і призначення пана Горковенка. Через це вона відмовлялася відкривати засідання Нацради у новому складі, відтак, робота регулятора була заблокована. П’ятеро членів Нацради не підтримували позицію пані Герасим’юк (Уляна Фещук, Олександр Ільяшенко, Сергій Костинський, Валентин Коваль, Володимир Горковенко).

Коментуючи укази президента Володимира Зеленського, який скасував звільнення Юрія Артеменка і призначення Володимира Горковенка, Ольга Герасим’юк та Уляна Фещук сказали, що Юрій Артеменко має знову повернутися до роботи в Нацраді.

«Я не буду оцінювати укази президента (від 24 травня. – ДМ). Але ситуація, яку вони пропонують: я думаю, що Юрій Артеменко має бути поновлений як голова Національної ради, коли він з’явиться фізично в Національній раді, тому що ж трудова книжка в нього на руках», – сказала Ольга Герасим’юк.

На її думку, Юрій Артеменко може продовжувати працювати до завершення своєї каденції 7 липня або ж, якщо досі хоче звільнитися, Нацрада може розглянути його заяву: «Юрій Артеменко казав, що причиною його звільнення є проста людська втома. Якщо він досі її відчуває, думаю, тоді він має подати заяву до Національної ради, ми можемо її розглянути на засіданні і проголосувати, задовольнивши його природне бажання відпочити. Якщо ж він відчув у собі сили, бо відпочив в НКРЗІ, то цілком може залишатися і допрацьовувати головою Національної ради свою каденцію до 7 липня. Можливо, можуть бути інші юридичні пояснення. Але моя точка зору на сьогодні є такою».

Вона додала, що також потрібно оформити звільнення Володимира Горковенка згідно з указом президента: «Треба також звільнити Горковенка, тому що п’ять членів президентської четверики – це неможливо (на думку пані Герасим’юк, пан Горковенко не міг бути призначений членом Нацради, доки звільнення пана Артеменка не було проголосоване Нацрадою). Згідно з указом треба буде оформити наказ про його звільнення та ознайомити його з ним, я не мала сьогодні можливості ознайомити, він уже пішов з роботи».

На запитання, чи підписала вона вже наказ про звільнення пана Горковенка, пані Герасим’юк сказала: «Я би його підписала, щойно б ознайомила його з ним. Він фактично має бути підписаний, неважливо – сьогодні чи в понеділок. До нас надсилається оригінал указу президента. У нас сьогодні короткий день, апарат уже пішов додому».

За її словами, проведення засідань Національної ради відновиться, «щойно виникне ясність у цьому питанні». «Я ще маю зважити на графік відпусток і відряджень членів, щоб забезпечити кворум», – додала пані Герасим’юк.

«Але якби не виникло такого волюнтаристського звільнення і призначення (Юрія Артеменка і Володимира Горковенка президентом Петром Порошенком. – ДМ), то ніщо б не було заблоковано. Написав би Артеменко заяву – ми б її розглянули на черговому засіданні 10 травня, проголосували б», – наголосила вона.

Уляна Фещук сказала, що Нацрада виконуватиме укази президента: «Національна рада виконуватиме укази президента, і ми не маємо права оцінювати їх легітимність. (Особисто я вважаю, що указ про призначення є актом індивідуальної дії і він вичерпав свою дію, крім того, Конституцією не передбачено можливість скасовувати укази, передбачена лише можливість вносити в них зміни і визнавати такими, які втратили чинність). Якщо особи, яких стосуються укази, будуть їх оскаржувати, тоді судом буде встановлена їх відповідність чи невідповідність вимогам чинного законодавства. Від Володимира Горковенка ми почули, що він буде оскаржувати».

На запитання, чи можна вважати Юрія Артеменка членом Національної ради, пані Фещук відповіла: «Поки що ні, адже його потрібно знову наказом прийняти на роботу. Треба дізнатися в НКРЗІ, що вони планують робити, не може ж людина працювати у двох місцях одночасно (указом президента Юрія Артеменка звільнено з посади члена НКРЗІ. – ДМ)».

Говорячи про подальші варіанти розвитку подій, пані Фещук сказала: «Якщо колеги звернуться до суду – побачимо, що вирішить суд. Наразі я бачу повернення Юрія Артеменка на посаду члена Національної ради і голови Національної ради».

Нагадаємо, Юрій Артеменко обіймав посаду голови Нацради з 2014 року. У липні 2019-го мав закінчитися строк його повноважень як члена Нацради. 4 травня стало відомо, що він залишає посаду за власним бажанням, тому що втомився та має інші пропозиції щодо роботи.

4 травня Петро Порошенко своїм указом звільнив Юрія Артеменка з посади члена Нацради і призначив на його місце завідувача відділу Головного управління інформаційної політики Адміністрації президента Володимира Горковенка.

7 травня Петро Порошенко призначив Юрія Артеменка членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.

10 травня Ольга Герасим’юк, яка за відсутності голови має виконувати його обов’язки, не стала відкривати чергове засідання Нацради, оскільки вважає звільнення голови Нацради Юрія Артеменка неналежним чином оформленим.

21 травня засідання Нацради не відбулося через відсутність кворуму: двоє членів Нацради із семи були відсутніми (Олег Черниш у відпустці, Валентина Коваля не було на місці). Ольга Герасим’юк повідомила, що звернулася за роз’ясненнями до парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

23 травня на круглому столі в Національній спілці журналістів України Ольга Герасим’юк, відповідаючи на запитання голови НСЖУ Сергія Томіленка, підтвердила, що не відкриватиме засідань Нацради, доки не отримає роз’яснення парламентського комітету або ж не буде якихось рішень президента України щодо Нацради.

П'ятеро членів Нацради пропонували провести засідання 28 травня, Ольга Герасим’юк вважала, що не має правових підстав скликати засідання 28 травня.

24 травня президент України Володимир Зеленський скасував укази про звільнення Юрія Артеменка з посади члена Нацради та призначення Володимира Горковенка на його місце. Іншим указом президент звільнив Юрія Артеменка з посади члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.

Володимир Горковенко повідомив, що оскаржить указ Володимира Зеленського, який скасовує його призначення на посаду члена Нацради.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2342
Читайте також
28.05.2019 13:11
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 339
21.05.2019 12:10
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 898
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду