Ольга Герасим’юк не стала відкривати засідання Нацради: вважає звільнення Юрія Артеменка неналежно оформленим (ДОПОВНЕНО)

Ольга Герасим’юк не стала відкривати засідання Нацради: вважає звільнення Юрія Артеменка неналежно оформленим (ДОПОВНЕНО)

10 Травня 2019
5308
10 Травня 2019
12:41

Ольга Герасим’юк не стала відкривати засідання Нацради: вважає звільнення Юрія Артеменка неналежно оформленим (ДОПОВНЕНО)

5308
Перша заступниця голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк, яка за відсутності голови має виконувати його обов’язки, не стала відкривати чергове засідання Нацради, призначене на 10 травня, оскільки вважає звільнення голови Нацради Юрія Артеменка неналежним чином оформленим.
Ольга Герасим’юк не стала відкривати засідання Нацради: вважає звільнення Юрія Артеменка неналежно оформленим (ДОПОВНЕНО)
Ольга Герасим’юк не стала відкривати засідання Нацради: вважає звільнення Юрія Артеменка неналежно оформленим (ДОПОВНЕНО)

На думку Ольги Герасим’юк, заяву Юрія Артеменка про звільнення за власним бажанням спершу мала розглянути сама Нацрада, а не одразу президент. Сама пані Герасим’юк цієї заяви не бачила і воліла б детально ознайомитися з її змістом і обставинами звільнення пана Артеменка. За її словами, вона дізналася про публічну заяву пана Артеменка про звільнення в суботу, 4 травня, коли повернулася із закордонного відрядження. Сам голова Нацради їй ніяких справ не передавав. «Я не знаю, коли була подана заява, про що вона, яким чином оформлено його звільнення», – додала вона.

«Якщо колега звільнився за власним бажанням, напевно, нам потрібно розглянути його заяву. Я розумію, що Конституція пише, що президент указом звільняє і призначає члена Нацради. Але на мій погляд і на погляд деяких юристів, це означає, що він призначає і звільняє, коли завершується каденція. На випадок дострокового звільнення є спеціальна стаття в законі про Національну раду, створена спеціально, щоб незалежність Нацради не була зруйнована. Для дострокового звільнення передбачені конкретні причини, один з пунктів – це за власним бажанням. Єдиним пунктом у цих умовах для дострокового звільнення указом президента є пункт, коли президент не приймає звіт Нацради. Звіт прийнятий і підписаний президентом. Отже, ми повинні розглянути заяву голови щодо його звільнення з посади», – сказала пані Герасим’юк.

На її думку, є проблема і з призначенням Володимира Горковенка членом Нацради, що ставить під загрозу судового оскарження рішення регулятора в новому складі: «У мене є враження, що ви (Володимир Горковенко. – ДМ) призначені п’ятим членом президентської четвірки, що забагато для четвірки. Це проблема. Якщо ми будемо працювати в цьому складі і ви будете голосувати, всі рішення можуть бути оскаржені ліцензіатами у зв’язку з правовою невизначеністю обставин».

Ольга Герасим’юк попросила керівника апарату і начальників юридичного та кадрового управлінь «проговорити» з нею індивідуально обставини звільнення Юрія Артеменка.

«Мені здається, ми не зовсім належним чином погодилися зі звільненням Юрія Артеменка, що вносить проблемні моменти і у вашу (Володимира Горковенка. – ДМ) присутність тут. Тому я не можу відкрити засідання. Нам треба з’ясувати всі правові позиції. Після чого ми додатково оголосимо дату і час засідання», – заявила пані Герасим’юк.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук опонувала Ользі Герасим’юк. На її думку, президент має право достроково звільняти членів Нацради за власним бажанням. А процедура звільнення членів рішеннями Нацради у випадку заяви за власним бажанням передбачена для членів Нацради за парламентською квотою.

«Я б не піддавала сумнівам укази президента. Бо стаття 8 Конституції говорить про те, що Конституція є найвищим актом. Стаття 106 Конституції говорить, що президент звільняє і призначає членів Національної ради. Є два рішення Конституційного суду 2013 і 2014 року, що прийняття законів неможливе, якщо вони суперечать Конституції. У нас є багато норм закону, які суперечать одна одній. Ця норма закону (процедура звільнення члена Нацради за власним бажанням) прописувалася, щоб здійснювати звільнення виключно парламентської четвірки. Тому що парламент скликати, щоб звільнити члена Нацради, неможливо», – сказала пані Фещук.

Вона додала, що в кадровому управлінні є копія відповідної заяви Юрія Артеменка про звільнення за власним бажанням. Є суб’єкт призначення і суб’єкт звільнення, яким є Президент України.

За словами пані Фещук, вона дослідила всі звільнення попередніх членів Нацради: «Жодного разу Національна рада не голосувала за звільнення члена Національної ради, який був призначений президентом. Це здійснювалося виключно у випадку членів, призначених парламентом. У мене є перелік із 19 таких заяв від початку роботи Національної ради по сьогодні – члени звільнялися і призначалися президентом,і жодна особа не оскаржувала».

Вона додала, що в адміністративному судочинстві оскаржувати рішення органів влади можуть виключно особи, чиї права та обов’язки зачіпає рішення. Відповідно, процедуру звільнення Юрія Артеменка, з її слів, можуть оскаржувати виключно президент, Юрій Артеменко і Володимир Горковенко.

На думку Уляни Фещук, ніщо не заважає Нацраді проводити засідання і розглядати питання порядку денного, а новопризначений член Нацради Володимир Горковенко за законом повинен брати участь у засіданні.

Член Нацради Сергій Костинський пропонував поставити на голосування пропозицію Ольги Герасим’юк. «А то виходить, що зараз усе залежить виключно від вашої позиції», – зауважив він їй. Пані Герасим’юк йому відповіла, що не може ставити на голосування питання про відкриття засідання, бо має нести відповідальність, не знаючи, за що. Вона наголосила, що має з’ясувати правовий статус ситуації, а потім працювати. Зрештою, Ольга Герасим’юк і член Нацради Олег Черниш залишили залу засідань.

За пропозицією Уляни Фещук до порядку денного наступного засідання мають додати питання про обрання нового голови Нацради.

Уляна Фещук уточнила «Детектору медіа», що Юрій Артеменко подавав заяву про звільнення президенту і припинення його повноважень як члена Національної ради автоматично припиняють його повноваження голови.

Ольга Герасим'юк повідомила «Детектору медіа», що в кадровому управлінні немає копії заяви Юрія Артеменка, яку він подавав президенту. Є лише наказ про звільнення Юрія Артеменка, підписаний самим Юрієм Артеменком.

Нагадаємо, що Юрій Артеменко обіймав посаду голови Нацради з 2014 року. У липні 2019-го мав закінчитися строк його повноважень як члена Нацради. 4 травня стало відомо, що він залишає посаду за власним бажанням, тому що втомився та має інші пропозиції щодо роботи.

4 травня Петро Порошенко своїм указом звільнив Юрія Артеменка з посади члена Нацради і призначив на його місце завідувача відділу Головного управління інформаційної політики Адміністрації президента Володимира Горковенка.

7 травня Петро Порошенко призначив Юрія Артеменка членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5308
Читайте також
28.05.2019 13:11
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 339
21.05.2019 12:10
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 898
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду