Хід конем у Нацраді. Медіапідсумки 29 квітня — 5 травня 2019 року

Хід конем у Нацраді. Медіапідсумки 29 квітня — 5 травня 2019 року

6 Травня 2019
2898
6 Травня 2019
11:24

Хід конем у Нацраді. Медіапідсумки 29 квітня — 5 травня 2019 року

2898
За аналогією із шахами, призначення Володимира Горковенка членом Нацради в останні дні таких повноважень у руках Петра Порошенка — це й не шах, і не мат, і не ендшпіль, іне цугцванг. Це просто хід конем. Такого не пригадують навіть старожили нашого ринку: Нацрада нарешті буде опозиційною до Президента. Хоча й недовго.
Хід конем у Нацраді. Медіапідсумки 29 квітня — 5 травня 2019 року
Хід конем у Нацраді. Медіапідсумки 29 квітня — 5 травня 2019 року

Попри велику кількість вихідних днів, цей тиждень відзначився новим колом протистояння за лінією «новий vs. старий Президент», причому саме в медійній сфері.

Так, Ігор Коломойський дав новий поштовх формату розслідувальних інтерв'ю: не зупинившись на спілкуванні зі «Схемами», яке відбулося кілька тижнів тому, він дав розлоге інтерв'ю «Нашим грошам із Денисом Бігусом». Чому Коломойський не знає, що розслідувачів потрібно боятися й ретельно ховати від них не тільки дані, а навіть погляд чи інтонації — невідомо. Але факт лишається фактом: він почувається в їхній компанії розслаблено та комфортно.

Наразі світ побачила перша частина інтерв'ю «Нашим грошам» і її ще не розкритикував тільки лінивий. Але для мене вона була надзвичайно цікавою, бо Денис Бігус пригадав мій нещодавній жарт і я мала змогу й почути, й побачити реакцію Коломойського. Жарт був про те, що нині такі часи, що екс-очільниця Нацбанку Валерія Гонтарева вже побоюється повертатися в Україну, а екс-власник «Приватбанку» Ігор Коломойський — ще побоюється. І як мені здалося з реакції Ігоря Валерійовича, він був не дуже в захваті від того, що його поставили в один ряд із Гонтаревою.

«Коломойський був одним із тих, хто створив “Приватбанк”. До речі, не найголовнішим, не дивлячись на те, що мав там один із найбільших пакетів. Цей банк — це не був “Укрексімбанк”, або “Укрсоцбанк”, або “Промінвестбанк”, котрий він собі забрав. Його створили з 1992 року на власні кошти ті приватні акціонери, які там були з самого початку. У Коломойського цей банк вилучила Гонтарева. А тепер Гонтарева вже не прилітає, а Коломойський іще не прилітає. А чому ви нас ставите на один щабель? Ми різні люди, в нас різні життєві принципи й погляди. Тобто ми з нею не однакові. І те, що вона вже не прилітає, — нічого страшного, ми її привеземо, якщо буде потрібно, в приватному порядку», — відповів Денисові Бігусу Ігор Коломойський.

Він старанно наголосив у цьому інтерв’ю, що першочергове питання для нього в усіх судових процесах про націоналізацію «Приватбанку» — встановити, чи була вона законною, і якщо ні, то покарати винних, а вже потім — отримати матеріальну компенсацію. І мабуть же, його ціль-максимум — Петро Порошенко, бо Коломойський тепер постійно звинувачує його в тому, що завдяки націоналізації він хотів отримати контроль над «1+1».

Порошенко цього тижня теж не розслаблявся і зробив свій хід — погодив відставку голови Нацради Юрія Артеменка, чиї повноваження майже добігли кінця, та призначив за своєю квотою завідувача відділом Головного управління інфополітики Адміністрації Президента Володимира Горковенка із п’ятирічним терміном каденції в регуляторі. Призначив специфічно досвідченого й безумовно відданого собі медійника — ще Анатолій Гриценко звинувачував його в чорному піарі проти себе в інтересах Порошенка.

За аналогією із шахами, це призначення — й не шах, і не мат, і не ендшпіль, і не цугцванг. Це просто несподіваний хід конем. Такого не пригадують навіть старожили нашого ринку: Нацрада нарешті буде опозиційною до Президента. Хоча й недовго, бо за кілька місяців, після закінчення повноважень трьох її членів за квотою Верховної Ради, її спаралізує через відсутність кворуму. Хоча на протилежному боці дошки грають теж нічогенькі шахісти: в Коломойського є не такі вже й підзабуті навички проводити комфортних собі членів Нацради через парламент. А у Володимира Зеленського навіть з’явився перший досвід спілкування із народними депутатами — під час перемовин із головами фракцій щодо дати інаугурації. Щоправда, злі язики звертали увагу, що на фотографіях із цієї зустрічі у представників обох сторін не надто щасливі обличчя. Але нічого, вони звикнуть одне до одного.

Наразі наше суспільство нагадує бійця, що повернувся додому із фронту та страждає на посттравматичний синдром. У даному випадку фронт — це довга та виснажлива виборча кампанія, внаслідок якої градус багатьох дискусій досі лишається напруженим і люди часто вбачають за необхідне або відстоювати позицію одного із двох тепер уже екс-кандидатів у президенти, або звинувачувати опонентів у такому відстоюванні. Але чию позицію нам усім насправді варто тепер відстоювати, — це позицію України. Їй би не завадили дві речі: політична конкуренція та система інституційних стримувачів та противаг. Із першим пунктом наші політичні шахісти ще здатні впоратися. Що до другого, то його як не було, так і немає.

Фото: YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2898
Читайте також
28.05.2019 13:11
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 366
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду