У Києві та Черкасах націоналісти вимагали арешту фігурантів розслідування програми «Наші гроші»

У Києві та Черкасах націоналісти вимагали арешту фігурантів розслідування програми «Наші гроші»

10 Березня 2019
4153
10 Березня 2019
10:57

У Києві та Черкасах націоналісти вимагали арешту фігурантів розслідування програми «Наші гроші»

4153
9 березня під час візиту президента України Петра Порошенка до Черкас представники «Нацкорпусу» намагалися прорватися до нього. Також у Києві активісти «Нацкорпусу» і руху «Національних дружин» протестували біля адміністрації президента. Активісти вимагають заарештувати фігурантів журналістського розслідування програми «Наші гроші» про ймовірні розкрадання в оборонній сфері.
У Києві та Черкасах націоналісти вимагали арешту фігурантів розслідування програми «Наші гроші»
У Києві та Черкасах націоналісти вимагали арешту фігурантів розслідування програми «Наші гроші»

Про це повідомляє «BBC News Україна».

Так, у Черкасах кілька сотень націоналістів підійшли близько до сцени, на якій виступав Петро Порошенко. Вони викрикували: «Його свита розграбувала українську армію. Він втік від нас з Києва і намагається втекти з Черкас». Президент зійшов зі сцени, сів у машину і поїхав. У цей час учасники акції намагалися прорватися до машин кортежу.

Націоналісти частково перекрили рух на дорозі, заблокували кілька машин. Між протестувальниками і правоохоронцями, що оточили кортеж президента, виникли сутички із використанням фаєрів та сльозогінного газу. Як повідомляє прес-служба Нацполіції, внаслідок сутичок у Черкасах постраждали 15 правоохоронців. Поліція також оприлюднила відеозапис сутичок.

«9 березня, під час охорони громадського порядку в центрі міста, де відбувалися заходи за участю Президента України, представники Національного корпусу намагалися прорватися на сцену. На зауваження правоохоронців про неприпустимість таких дій – близько 30 активістів не реагували. В подальшому вони почали провокувати на бійку пересічних громадян, застосували до співробітників поліції газ дратівливої дії, фізичну силу, підпалили фаєри і, зрештою, спробували заблокувати кортеж першої особи держави. Внаслідок сутички постраждали 15 правоохоронців. П’яти з них медичну допомогу надано на місці, 10 звернулися до медичних закладів», - повідомляє Нацполіція.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) КК України.

Також 9 березня у Києві понад тисяча активістів «Нацкорпусу» і руху «Національних дружин» провели акцію протесту біля будівлі Адміністрації Президента. Активісти націоналістичних сил вимагали заарештувати екс-першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського, його сина Ігоря та інших фігурантів скандалу навколо «Укроборонпрому». Там сталися сутички, в яких постраждали двоє поліцейських і нацгвардієць. Одного правоохоронця з хімічним опіком очей госпіталізували, іншим надано медичну допомогу на місці. Порушено кримінальну справу, повідомили у поліції.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що представники «Національного корпусу», які начебто спровокували сутички з поліцією у Києві та Черкасах, будуть покарані.

Про це він написав на своій сторіці у Facebook.

«Будь-якому гніву є розумні межі! Те, що сьогодні на мітингу П. Порошенко в Черкасах зробили представники Національного корпусу - неприпустимо! Праведний гнів щодо корупційного злочину справедливий, але чи може він породжувати інші злочинні дії? Вочевидь, ні», - заявив міністр внутрішніх справ.

Нагадаємо, 25 лютого було оприлюднено дві перші серії розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» проекту Дениса Бігуса «Наші гроші». Авторка матеріалу – журналістка Леся Іванова. Розслідування - про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського - Ігор Гладковський.

26 лютого президент України Петро Порошенко закликав правоохоронні органи перевірити інформацію, викладену в програмі «Наші гроші», щодо корупції в оборонному секторі держави, та підтримав відсторонення першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського на час проведення розслідування.

Син Олега Гладковського. Ігор Гладковський, сказав, що подаватиме на журналістів до суду. У державному концерні «Укроборонпром» заявили, що журналісти «здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних і не вказали джерел її отримання інформації».

За повідомленням РНБО, Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити викладену в розслідуванні інформацію. На час розслідування його повноваження першого заступника секретаря РНБО будуть призупинені.

27 лютого Національне антикорупційне бюро України повідомило, що детективи бюро внесли відомості до ЄРДР і розпочали досудове розслідування за частиною викладених журналістами програми «Наші гроші» фактів про корупцію в оборонному секторі держави. 

4 березня Президент України Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Увечері 4 березня в ефір вийшла наступна частина розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)». Ігор Гладковський у відповідь «Нашим грошам» запустив фейсбук-проект «Ваші гроші»

5 березня стало відомо, що Ігор Гладковський подав до суду на керівника програми «Наші гроші» Дениса Бігуса та журналістку-розслідувачку Лесю Іванову.

6 березня Петро Порошенко анонсував міжнародний аудит«Укроборонпрому» як наслідок розслідування програми «Наші гроші». 

Ще до виходу розслідування, 22 лютого, Денис Бігус заявляв, що за офісом редакції стежать невідомі особи, він пов’язував це з анонсованим раніше сюжетом журналістки Лесі Іванової про корупцію в оборонній сфері України. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4153
Читайте також
12.03.2019 11:00
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
3 192
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду