ДБР відкрило кримінальне провадження за матеріалами розслідування «Наших грошей»

ДБР відкрило кримінальне провадження за матеріалами розслідування «Наших грошей»

12 Березня 2019
1521
12 Березня 2019
12:30

ДБР відкрило кримінальне провадження за матеріалами розслідування «Наших грошей»

1521
Після виходу в ефір четвертої частини розслідування «Наших грошей» про корупцію в оборонній сфері Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо можливого отримання хабарів службовими особами ГПУ, СБУ, ДФСУ та НАБУ.
ДБР відкрило кримінальне провадження за матеріалами розслідування «Наших грошей»
ДБР відкрило кримінальне провадження за матеріалами розслідування «Наших грошей»

Про це йдеться на сайті ДБР.

У повідомленні сказано, що ДБР відкрило кримінальне провадження за матеріалами журналістського розслідування щодо можливого отримання неправомірної вигоди службовими особами ГПУ, СБУ, ДФСУ та НАБУ за непроведення досудового розслідування та непритягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до корупції в оборонній сфері.

Досудове розслідування розпочато за ознаками кримінального правопорушення: отримання неправомірної вигоди службовими особами, які займають відповідальне становище (ч.3. ст. 368 Кримінального кодексу України).

Учора, 11 березня, було оприлюднено четверту серію журналістського розлідування проекту Дениса Бігуса «Наші гроші» про корупцію в оборонній сфері. За даними журналістів, організатори корупційної схеми давали хабарі представникам правоохоронних органів за те, аби ті не проводили досудові розслідування та не притягувати вказаних осіб до відповідальності за незаконні дії. 

Нагадаємо, 25 лютого було оприлюднено дві перші серії розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» проекту Дениса Бігуса «Наші гроші». Авторка матеріалу – журналістка Леся Іванова. Розслідування - про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського - Ігор Гладковський.

26 лютого президент України Петро Порошенко закликав правоохоронні органи перевірити інформацію, викладену в програмі «Наші гроші», щодо корупції в оборонному секторі держави, та підтримав відсторонення першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського на час проведення розслідування.

Син Олега Гладковського. Ігор Гладковський, сказав, що подаватиме на журналістів до суду. У державному концерні «Укроборонпром» заявили, що журналісти «здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних і не вказали джерел її отримання інформації».

За повідомленням РНБО, Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити викладену в розслідуванні інформацію. На час розслідування його повноваження першого заступника секретаря РНБО будуть призупинені.

27 лютого Національне антикорупційне бюро України повідомило, що детективи бюро внесли відомості до ЄРДР і розпочали досудове розслідування за частиною викладених журналістами програми «Наші гроші» фактів про корупцію в оборонному секторі держави. 

4 березня Президент України Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Увечері 4 березня в ефір вийшла наступна частина розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)». Ігор Гладковський у відповідь «Нашим грошам» запустив фейсбук-проект «Ваші гроші»

5 березня стало відомо, що Ігор Гладковський подав до суду на керівника програми «Наші гроші» Дениса Бігуса та журналістку-розслідувачку Лесю Іванову.

6 березня Петро Порошенко анонсував міжнародний аудит«Укроборонпрому» як наслідок розслідування програми «Наші гроші». 

10 березня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що генінспекція за допомогою поліграфа шукає, хто злив журналістам інформацію про «Укроборонпром».

Ще до виходу розслідування, 22 лютого, Денис Бігус заявляв, що за офісом редакції стежать невідомі особи, він пов’язував це з анонсованим раніше сюжетом журналістки Лесі Іванової про корупцію в оборонній сфері України. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1521
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду