Луценко відкинув звинувачення «Наших грошей» у затягуванні справи про корупцію в оборонці

Луценко відкинув звинувачення «Наших грошей» у затягуванні справи про корупцію в оборонці

13 Березня 2019
971
13 Березня 2019
14:15

Луценко відкинув звинувачення «Наших грошей» у затягуванні справи про корупцію в оборонці

971
Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що ГПУ не затягувала розслідування справи про корупцію в оборонній сфері, як йдеться в журналістському розслідуванні проекту «Наші гроші», а чекала завершення податкових перевірок підприємств-фігурантів справи.
Луценко відкинув звинувачення «Наших грошей» у затягуванні справи про корупцію в оборонці
Луценко відкинув звинувачення «Наших грошей» у затягуванні справи про корупцію в оборонці

Про це Юрій Луценко сказав під час прес-брифінгу 12 березня. 

Він заявив, що Генпрокуратура весь 2018 рік чекала на закінчення податкової перевірки, а також запитав, чому керівник проекту «Наші гроші» Денис Бігус зволікав з публікацією розслідування з минулого року. За припущеням пана Луценка, журналіст зламував коди диска з інформацією про корупцію. 

«У 2016 році військова прокуратура зареєструвала цю справу. Весь 2018 рік йшла податкова перевірка для того, щоб встановити повноту сплати податків ТОВ "Оптимумспецдеталь", власником якої є громадянин Рогоза. Так, за кілька днів до завершення цієї перевірки пан Бігус отримав у розпорядження інформацію з середини минулого року. Видав свою інформацію. Звинувачення в тому, що ми мовляв довго діяли, відкидаємо. Чому пан Бігус зволікав з публікацією розслідування з минулого року? Я знаю відповідь на це питання. Йому треба було зламати коди диска. А нам потрібно було провести податкову перевірку», – сказав Юрій Луценко.

Нагадаємо, йдеться про журналістське розслідування преокту «Наші гроші» про корупцію в оборонній сфері України. У четвертій серії, яку було оприлюднено 11 березня, авторка Леся Іванова та керівник програми Денис Бігус розповідають, що Генеральна прокуратура України затягувала розслідування справи. 

Як писав «Детектор медіа», 25 лютого було оприлюднено дві перші серії розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» проекту Дениса Бігуса «Наші гроші». Авторка матеріалу – журналістка Леся Іванова. Розслідування - про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського - Ігор Гладковський.

26 лютого президент України Петро Порошенко закликав правоохоронні органи перевірити інформацію, викладену в програмі «Наші гроші», щодо корупції в оборонному секторі держави, та підтримав відсторонення першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського на час проведення розслідування.

Син Олега Гладковського. Ігор Гладковський, сказав, що подаватиме на журналістів до суду. У державному концерні «Укроборонпром» заявили, що журналісти «здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних і не вказали джерел її отримання інформації».

За повідомленням РНБО, Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити викладену в розслідуванні інформацію. На час розслідування його повноваження першого заступника секретаря РНБО будуть призупинені.

27 лютого Національне антикорупційне бюро України повідомило, що детективи бюро внесли відомості до ЄРДР і розпочали досудове розслідування за частиною викладених журналістами програми «Наші гроші» фактів про корупцію в оборонному секторі держави. 

4 березня Президент України Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Увечері 4 березня в ефір вийшла наступна частина розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)». Ігор Гладковський у відповідь «Нашим грошам» запустив фейсбук-проект «Ваші гроші»

5 березня стало відомо, що Ігор Гладковський подав до суду на керівника програми «Наші гроші» Дениса Бігуса та журналістку-розслідувачку Лесю Іванову.

6 березня Петро Порошенко анонсував міжнародний аудит«Укроборонпрому» як наслідок розслідування програми «Наші гроші». 

10 березня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що генінспекція за допомогою поліграфа шукає, хто злив журналістам інформацію про «Укроборонпром».

11 березня вийшла четверта серія розслідування, в якій журналісти розповіли, що організатори корупційної схеми давали хабарі представникам правоохоронних органів, зокрема ГПУ, СБУ, ДФСУ та НАБУ, аби ті не проводили досудові розслідування та не притягували вказаних осіб до відповідальності за незаконні дії. 

Речниця ГПУ Лариса Сарган після виходу серії в ефір заперечила інформацію про хабарі та затягування справи. 

12 березня Рада громадського контролю (РГК) при НАБУ закликала директора НАБУ Артема Ситника відсторонити працівників, які фігурують у розслідуванні. Він, у свою чергу, записав відеозвернення, в якому заявив про неточності в інформації журналістів. Згодом на сайті НАБУ з'явилося роз'яснення ситуації, в якому сказано, що звинувачення журналістів на адресу Нацбюро є безпідставними, також було оприлюднено листування з «Укроборонпромом» та журналісткою «Наших грошей».

Ще до виходу розслідування, 22 лютого, Денис Бігус заявляв, що за офісом редакції стежать невідомі особи, він пов’язував це з анонсованим раніше сюжетом журналістки Лесі Іванової про корупцію в оборонній сфері України. 

Фото: 24 канал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
971
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду