Нацрада не розглянула заяву Ольги Герасим’юк про звільнення - через прогнозовану відсутність кворуму (ДОПОВНЕНО)

Нацрада не розглянула заяву Ольги Герасим’юк про звільнення - через прогнозовану відсутність кворуму (ДОПОВНЕНО)

3 Липня 2018
2749

Нацрада не розглянула заяву Ольги Герасим’юк про звільнення - через прогнозовану відсутність кворуму (ДОПОВНЕНО)

2749
У вівторок, 3 липня, засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, на якому планувалося розглянути лише одне питання – щодо заяви про відставку першої заступниці голови Нацради Ольги Герасим’юк, вкотре не відбулося. На нього не прийшли сама Ольга Герасим’юк і член Національної ради Олег Черниш.
Нацрада не розглянула заяву Ольги Герасим’юк про звільнення - через прогнозовану відсутність кворуму (ДОПОВНЕНО)
Нацрада не розглянула заяву Ольги Герасим’юк про звільнення - через прогнозовану відсутність кворуму (ДОПОВНЕНО)

Присутні на засіданні члени Нацради по черзі висловили своє ставлення до ситуації, що склалася. Зокрема заступниця голови Нацради Уляна Фещук констатувала, що бачить «тільки неповагу до своїх колег», а Олександр Ільяшенко висловив великий жаль з приводу того, що після чотирьох років спільної роботи «все так далеко зайшло».

Сергій Костинський був менш обережним у висловлюваннях, звинувативши відсутніх членів Нацради у «чергових маніпуляціях з метою заблокувати роботу регулятора» і «лобізмі однієї з медіа-груп» з цією ж метою. На думку пана Костинського, така поведінка деяких членів Нацради становить загрозу національним інтересам, адже таким чином гальмується робота із розбудови цифрового мовлення, мовлення на Донбасі тощо.

З колегою погодився і голова Нацради Юрій Артеменко, за словами якого, «неприпустимо, щоб країна була заручником двох членів Національної Ради». Пан Артеменко також повідомив, що звернув увагу голови комітету ВР з питань свободи слова та ЗМІ Вікторії Сюмар на наявність впродовж двох років незаповненої вакансії в Нацраді від парламенту.          

Наступне засідання Національної ради заплановане на 5 липня.

Ольга Герасим’юк в коментарі «Детектору медіа» своєю чергою розповіла, що належним чином, згідно регламенту Нацради, повідомила голову, а також голову апарату і управління кадрів про неможливість бути присутньою на засіданні з важливих причин.

«Усі, хто захоче перевірити виконання мною посадових обов’язків, отримають повний звіт – щодо опрацювання документів, співпраці з Радою Європи, де я представляю наш державний тощо, моя робоча совість абсолютно спокійна», - прокоментуваала пані Герасим’юк закиди колег щодо її відсутності на робочому місці.

«Наш неприхід на засідання жодного відношення до мовлення на території АТО не має і ніяк на нього не впливає, це повна нісенітниця, - сказала вона також. - Моя задача – добитися, щоб наш регулятор у всьому відповідав уявленню про новий офіс, який займається не пересмикуванням, не введенням журналістів у оману, а справді працює відкрито і прозоро».

Ольга Герасим’юк повідомила, що у понеділок, 2 липня, мала розмову з головою ВР і головою профільного комітету, під час якої керівництво Ради попросило її залишитися виконувати свої обов’язки і представляти Раду в регуляторі, бо є проблема з призначенням нових членів Нацради.

«Керівництво поділяє мою стурбованість тими проблемами, до яких я намагалася привернути увагу в своїй заяві про відставку і про які я постійно говорила, - наголосила пані Герасим’юк. – На першому місці – прозорість ліцензування, базове питання інформпростору, особливо напередодні виборів. Ми дійшли висновку, що потрібно це обговорити в парламенті».

На уточнююче запитання ДМ, чи не означає це, що вона відкличе свою заяву про відставку, Ольга Герасим’юк відповіла, що обговорювала з керівництвом парламенту питання доцільності свого перебування на посту першої заступниці голови регулятора, принципи роботи якого вона не поділяє і не може «освячувати своєю присутністю». Наразі заяву не відкликано, а питання перебуває на стадії обговорення, сказала пані Ольга.

За словами Олега Черниша, про сьогоднішнє засідання він дізнався буквально учора, оскільки порядок денний не було розіслано, і навіть не з сайту Нацради, а із соціальних мереж. Пан Черниш також поставив під сумнів необхідність проведення засідання.

«Свого часу Вікторія Сюмар запропонувала Раду як майданчик для переговорів і пошуків виходу з кризової ситуації, - зазначив він у коментарі ДМ. – Я також не підтримую ідею Ольги Володимирівни (Герасим’юк - ДМ) піти і покладаю великі сподівання на зустріч на профільному комітеті. Думаю, там можна буде винести на широкий загал ті обставини, які особисто мене непокоять в нашій роботі, і узгодити певні питання».

Така зустріч може відбутися найближчим часом, припускає Олег Черниш.

Нагадаємо, раніше в коментарі ДМ Ольга Герасим’юк говорила, що кризова ситуація в Нацраді хибно трактується як нібито небажання двох членів Нацради не продовжувати ліцензії телеканалу «Інтер». Але це не так, мова не йде про «Інтер», каже пані Герасим’юк. З її слів, у більшості членів Нацради є наміри продовжити ліцензію «Інтера», але публічно вони про це не говорять.

Загалом пані Герасим’юк підтримує пропозицію голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар, щоб комітет став майданчиком для вирішення кризової ситуації в Нацраді і щоб важливі питання регуляторного органу були розглянуті відкрито за участі депутатів.

Раніше Ольга Герасим’юк виступила проти політизації роботи Нацради та написала заяву про відставку «через неможливість працювати прозоро».

Нацрада більше місяця не може провести засідання через відсутність кворуму. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2749
Читайте також
10.07.2018 19:18
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 081
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду