В Україні з’явився посібник юридичних порад з реформування державних і комунальних ЗМІ

В Україні з’явився посібник юридичних порад з реформування державних і комунальних ЗМІ

15 Червня 2017
3032
15 Червня 2017
09:42

В Україні з’явився посібник юридичних порад з реформування державних і комунальних ЗМІ

3032
13 червня у Києві в рамках міжнародної конференції «Реформування державних і комунальних ЗМІ: перші підсумки реформи» було презентовано посібник «Юридичні аспекти реформування державних і комунальних ЗМІ», який роз’яснює закон про реформування, містить юридичні поради та зразки документів
В Україні з’явився посібник юридичних порад з реформування державних і комунальних ЗМІ
В Україні з’явився посібник юридичних порад з реформування державних і комунальних ЗМІ

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Посібник було опубліковано в рамках проекту «Свобода медіа в Україні», що реалізується Радою Європи та ЄС. Автори – юристи ГО «Платформа прав людини» – Людмила Опришко та Олександр Бурмагін.

«Метою цієї роботи є надання практичної допомоги в розв’язанні питань, які постають під час реформування, зокрема, щодо строків, способів реформування та наслідків їх порушення, етапів та порядку проведення змін, а також стосовно пакету документів, які необхідно підготувати для перетворень та багатьох інших, ідеться у вступі до посібника», – повідомляє Спілка.

У книжці містяться такі розділи: порядок реалізації Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації; питання захисту прав ЗМІ на реформування, а також на майно, отримане внаслідок перетворення; договірні відносини щодо майна та висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування після реформування; трудові відносини на новостворених підприємствах.

Також в посібнику аналізується перший досвід вирішення спорів, пов’язаних із реформуванням друкованих ЗМІ, даються рекомендації щодо захисту прав та інтересів редакцій і членів трудового колективу.

У додатках можна знайти зразки найчастіше запитуваних документі, серед яких статути приватного підприємства та товариства з обмеженою відповідальністю, рекомендації щодо обрання тієї чи іншої організаційно-правової форми підприємства, договір про зміну складу засновників, договір про висвітлення діяльності органів влади та інші. Додано і зразки позовних заяв для тих редакцій, які збираються відстоювати своє право на роздержавлення у суді.

 «Сьогодні (13 червня – ДМ) був цікавий і важкий день. Презентували посібник з роздержавлення на 200 сторінок, зі зразками документів і роз'ясненнями непростої процедури. Основні виконавці я та Людмила Опришко. Співатор ідеї – голова НСЖУ Сергій Томіленко», – написав  на своїй сторінці у «Фейсбуці» один з авторів книжки – юрист Олександр Бурмагін, відзначивши за допомогу також колег-юристів Олександра Дяченка та Анну Гнип.

НСЖУ повідомляє, що незабаром посібник має бути доступний також у онлайн-варіанті.

Нагадаємо, раніше під час міжнародної конференції «Реформування державних і комунальних ЗМІ: перші підсумки реформи», що проходить 13 червня у Києві, йшлося, що недосконалість чинного закону про реформування та протидія з боку місцевих чиновників, яким не потрібна вільна преса – ключові перешкоди на шляху роздержавлення газет. Напрацьовані зміни до законодавства, за умови їх прийняття у Верховній Раді, покликані зняти головні ризики і проблемні моменти. Але і вони не гарантують ідеальних умов роботи для редакцій. Також на конференції державним і комунальним ЗМІ експерти порадили не здаватися.

Зазначимо, що 37 з 244 друкованих ЗМІ та редакцій здійснили перереєстрацію із збереженням назви, цільового призначення, мови видання, тематичної спрямованості.

Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» вступив в силу з 1 січня 2016 року. Реформа друкованих ЗМІ відповідно до закону розрахована на три роки до кінця 2018 року.

Фото: НСЖУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3032
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду