Комітет свободи слова зареєстрував проект змін до закону про реформування друкованих ЗМІ

Комітет свободи слова зареєстрував проект змін до закону про реформування друкованих ЗМІ

8 Червня 2017
2093
8 Червня 2017
17:52

Комітет свободи слова зареєстрував проект змін до закону про реформування друкованих ЗМІ

2093
Члени Комітету свободи слова 8 червня зареєстрували проект закону №6560 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації
Комітет свободи слова зареєстрував проект змін до закону про реформування друкованих ЗМІ
Комітет свободи слова зареєстрував проект змін до закону про реформування друкованих ЗМІ

У зареєстрованому законопроекті № 6560, авторами якого є Вікторія Сюмар, Ольга Червакова, Олександр Сочка, Богдан Онуфрик, Григорій Шверк, Владислав Севрюков, Олена Кондратюк, Олександр Опанасенко та Федір Бендюженко (всі - члени Комітету свободи слова), зокрема передбачається внесення змін до низки статей, а саме щодо виділу редакцій з засобів масової інформації (оскільки деякі редакції діють як структурні підрозділи). Їх відповідно не можна реорганізувати чи змінити склад їх засновників. Натомість виділ передбачає створення окремої юридичної особи у тому числі на підставі рішення суду.

Зміни стосуються й надання можливості розпочати реформування тим редакціям, які не встигли це зробити у 2016 році; також, з огляду на судову практику,  потреби чітко визначити підсудність таких справ; забезпечення здійснення ефективного моніторингу процесу реформування; визначення строку для укладення угоди про зміну складу засновників друкованого ЗМІ (без такої угоди неможливо завершити процес реформування); врахування різноманіття організаційно-правових форм редакцій та необхідних способів припинення редакції. Чинний закон не надає трудовому колективу  інструментів впливу на засновника у випадку його бездіяльності. Зміни дозволять у судовому порядку досягати необхідного результату.

7 червня на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики голова Вікторія Сюмар повідомила про те, що робоча група при Комітеті напрацювала текст проекту закону, і запропонувала колегам його підписати, щоб якнайшвидше зареєструвати. За її словами, щоб не гальмувати реформу, цей проект можна рекомендувати відразу ухвалити за основу і в цілому.

Нагадаємо, 24 травня відбулися комітетські слухання «Реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації, досвід, перешкоди, рішення»

Варто нагадати, що 37 з 244 друкованих ЗМІ та редакцій здійснили перереєстрацію із збереженням назви, цільового призначення, мови видання, тематичної спрямованості.

Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» вступив в силу з 1 січня 2016 року. Реформа друкованих ЗМІ відповідно до закону розрахована на три роки до кінця 2018 року.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2093
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду