detector.media
15.06.2017 09:42
В Україні з’явився посібник юридичних порад з реформування державних і комунальних ЗМІ
В Україні з’явився посібник юридичних порад з реформування державних і комунальних ЗМІ
13 червня у Києві в рамках міжнародної конференції «Реформування державних і комунальних ЗМІ: перші підсумки реформи» було презентовано посібник «Юридичні аспекти реформування державних і комунальних ЗМІ», який роз’яснює закон про реформування, містить юридичні поради та зразки документів

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Посібник було опубліковано в рамках проекту «Свобода медіа в Україні», що реалізується Радою Європи та ЄС. Автори – юристи ГО «Платформа прав людини» – Людмила Опришко та Олександр Бурмагін.

«Метою цієї роботи є надання практичної допомоги в розв’язанні питань, які постають під час реформування, зокрема, щодо строків, способів реформування та наслідків їх порушення, етапів та порядку проведення змін, а також стосовно пакету документів, які необхідно підготувати для перетворень та багатьох інших, ідеться у вступі до посібника», – повідомляє Спілка.

У книжці містяться такі розділи: порядок реалізації Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації; питання захисту прав ЗМІ на реформування, а також на майно, отримане внаслідок перетворення; договірні відносини щодо майна та висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування після реформування; трудові відносини на новостворених підприємствах.

Також в посібнику аналізується перший досвід вирішення спорів, пов’язаних із реформуванням друкованих ЗМІ, даються рекомендації щодо захисту прав та інтересів редакцій і членів трудового колективу.

У додатках можна знайти зразки найчастіше запитуваних документі, серед яких статути приватного підприємства та товариства з обмеженою відповідальністю, рекомендації щодо обрання тієї чи іншої організаційно-правової форми підприємства, договір про зміну складу засновників, договір про висвітлення діяльності органів влади та інші. Додано і зразки позовних заяв для тих редакцій, які збираються відстоювати своє право на роздержавлення у суді.

 «Сьогодні (13 червня – ДМ) був цікавий і важкий день. Презентували посібник з роздержавлення на 200 сторінок, зі зразками документів і роз'ясненнями непростої процедури. Основні виконавці я та Людмила Опришко. Співатор ідеї – голова НСЖУ Сергій Томіленко», – написав  на своїй сторінці у «Фейсбуці» один з авторів книжки – юрист Олександр Бурмагін, відзначивши за допомогу також колег-юристів Олександра Дяченка та Анну Гнип.

НСЖУ повідомляє, що незабаром посібник має бути доступний також у онлайн-варіанті.

Нагадаємо, раніше під час міжнародної конференції «Реформування державних і комунальних ЗМІ: перші підсумки реформи», що проходить 13 червня у Києві, йшлося, що недосконалість чинного закону про реформування та протидія з боку місцевих чиновників, яким не потрібна вільна преса – ключові перешкоди на шляху роздержавлення газет. Напрацьовані зміни до законодавства, за умови їх прийняття у Верховній Раді, покликані зняти головні ризики і проблемні моменти. Але і вони не гарантують ідеальних умов роботи для редакцій. Також на конференції державним і комунальним ЗМІ експерти порадили не здаватися.

Зазначимо, що 37 з 244 друкованих ЗМІ та редакцій здійснили перереєстрацію із збереженням назви, цільового призначення, мови видання, тематичної спрямованості.

Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» вступив в силу з 1 січня 2016 року. Реформа друкованих ЗМІ відповідно до закону розрахована на три роки до кінця 2018 року.

Фото: НСЖУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY