Міська влада на Рівненщині судиться з державним реєстратором, аби не допустити реформування газети «Замок» - НСЖУ

Міська влада на Рівненщині судиться з державним реєстратором, аби не допустити реформування газети «Замок» - НСЖУ

30 Травня 2017
1500
30 Травня 2017
18:12

Міська влада на Рівненщині судиться з державним реєстратором, аби не допустити реформування газети «Замок» - НСЖУ

1500
Дубенська міська рада (Рівненська область) подала судовий позов на державного реєстратора через те, що реєстратор прийняв пакет документів, які в рамках процесу реформування подала комунальна газета «Замок». Влада вирішила оскаржувати дії реєстратора і таким чином загальмувати процес реформування видання.
Міська влада на Рівненщині судиться з державним реєстратором, аби не допустити реформування газети «Замок» - НСЖУ
Міська влада на Рівненщині судиться з державним реєстратором, аби не допустити реформування газети «Замок» - НСЖУ

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Раніше редакція газети «Замок» виграла два суди проти міської влади, яка спершу дозволила газеті іти в першому етапі реформування, а потім «передумала», скасувавши своє рішення та надіславши у редакцію численні перевірки. У січні журналісти виграли в апеляції судову справу проти Дубенської міськради.

Спочатку Дубенський міськрайонний, а потім Житомирський апеляційний суд виніс вердикт на користь газети. Відтак, подавши касаційний позов до Вищого адміністративного суду, влада в Дубно вирішила іти іншим шляхом і судитися вже з реєстратором.

«Відповідно до закону, те, що справа наразі знаходиться у Вищому адміністративному суді, не є перешкодою для нас здійснювати процес реформування. Ми подали документи до реєстратора ще 14 січня. І вже через два місяці могли здійснювати наступні кроки. Натомість, змушені знову судитися. Наші подальші дії загальмовані, доки справа розглядатиметься судом. Чергове засідання призначене на 20 червня. Але де гарантія, що його не перенесуть на 20 серпня чи 20 вересня? Адже всім зрозуміло, що суддів у судах катастрофічно не вистачає, справи розглядаються дуже довго», – сказав головний редактор газети «Замок» Микола Мороз.

За словами редактора, міська влада жодним чином не поінформувала його про таке рішення. Він дізнався про це по факту судового позову.

«Ці справи можуть тягнутися роками, аж поки не пройдуть всі строки, відведені Законом про реформування. І як бути нам у такій ситуації? На жаль, такі законодавчі колізії створюють газетам чимало проблем і перешкод. Те саме стосується і приміщень. Так, ми маємо право брати їх в оренду. Але через рік до нас можуть прийти і сказати: ви не так його використовували, довели «до ручки» - і викинути на вулицю. Бачимо, що без якогось політичного впливу на місцеву владу можна конфліктувати і судитися до безкінечності», – зазначає головред.

Юристка Тетяна Голубока, яка відстоює право газети у суді (залучена Інститутом розвитку регіональної преси) пояснила, що зараз редакція вступила у справу (щодо позову до реєстратора) як третя особа на стороні відповідача.

«Ми будемо підтримувати правомірність дій державного реєстратора, оскільки переконані у тому, що вони були вчинені згідно з діючим законодавством», – зауважила Тетяна Голубока.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко зазначає, що в цій ситуації йдеться не просто про небажання місцевої ради відпустити газету, а про свідому ворожу позицію міського голови.

«На жаль, бачимо, що влада в Дубно не тільки ігнорує Закон, а й свідомо намагається знищити газету. І Національна спілка журналістів, і наші партнери – Інститут розвитку регіональної преси – підтримуватимемо газету, надаватимемо посильну юридичну допомогу та шукатимемо можливості політичного впливу на місцеву владу», – зазначив Сергій Томіленко.

Нагадаємо, 7 вересня 2016 року суд визнав протиправним та таким, що підлягає скасуванню, рішення Дубенської міської ради (Рівненська область), яким міська влада намагалася зупинити реформування комунальної газети «Замок» на першому етапі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1500
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду